Βαρουφάκης: Το θερμό χειροκρότημα στον πρωθυπουργό έχει μέγα κόστος

Βαρουφάκης: Το θερμό χειροκρότημα στον πρωθυπουργό έχει μέγα κόστος
Eurokinissi

Οτι "αποκάλυψε το όραμά του για μια Ελλάδα δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ εντός μιας εξαρτημένης Ευρώπης" καταλογίζει στον πρωθυπουργό ο γραματέας του ΜέΡΑ 25.

Την άποψη ότι “με την χτεσινή ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε το όραμά του για μια Ελλάδα δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ” εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

“Η πρόσκληση πρωθυπουργού μικρής χώρας να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελεί, αναμφισβήτητα, πολιτικό γεγονός και συνιστά κορυφαία ευκαιρία για τον προσκαλεσμένο να αναδείξει τις θέσεις της κυβέρνησής του.

Σε περίοδο επικίνδυνης κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, με την χτεσινή (ιδιαίτερα προσεκτικά) γραμμένη ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε το όραμά του για μια Ελλάδα δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ εντός μιας αποδυναμωμένης, εξαρτημένης Ευρώπης”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε πως ως ΜέΡΑ25 “εκτιμούμε ότι η ασφάλεια και η ευημερία της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ωφελήθηκαν αντιστρόφως ανάλογα με την θέρμη των χειροκροτημάτων που εισέπραξε ο κ. Μητσοτάκης”.

Στην ανάλυση του ο Γ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για “χάιδεμα των αυτιών του ακροατηρίου”, καθώς και ότι “ξέβγαλε ξεδιάντροπα την μακρά αμερικανική παράδοση κατάλυσης δημοκρατιών”, όπως Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη.

“Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρθηκε ως υποψήφιος για θέση Κυβερνήτη μιας Αμερικανικής Πολιτείας, όχι ως ευρωπαίος πρωθυπουργός”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ενώ έκανε λόγο για “δώρα” που “κόμισε στην Ουάσιγκτον”. “Τους είπε πως η κυβέρνησή του νομοθέτησε την αυτόματη (στο διηνεκές) ανανέωση της Ελληνο-Αμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας, η οποία παραδίδει κυρίως (αλλά όχι μόνο) την Σούδα και Αλεξανδρούπολη στις ΗΠΑ, ώστε να τις χρησιμοποιούν ως ορμητήρια για την ευρύτερη περιοχή”, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά τα “ανταλλάγματα” που θα μπορούσε να πάρει ο πρωθυπουργός, ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε: “Ζήτησε, έμμεσα αλλά συγκεκριμένα, να μην εξοπλίζουν οι ΗΠΑ την Τουρκία (λες και δεν μάθαμε τίποτα από το εμπάργκο του Προέδρου Κάρτερ, το οποίο έπεσε στο κενό), αλλά εμάς (λες και μπορεί ποτέ να κερδίσουμε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία). Αυτό ζήτησε. Τίποτα άλλο!”. “Τους θύμισε βέβαια τις υπερπτήσεις της τουρκικής αεροπορίας πάνω από τα νησιά μας, αποσπώντας ένα υποκριτικό χειροκρότημα το οποίο, όμως, επέλεξε να το αφήσει αναξιοποίητο, καθώς δεν τόλμησε να τους θυμίσει ότι ποτέ οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν καταδίκασαν τις υπερπτήσεις αυτές”, συμπλήρωσε, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον Κ. Μητσοτάκη τονίζοντας ότι “δεν ζήτησε, το μόνο που έπρεπε να ζητήσει”: “Την εξασφάλιση των ανατολικών μας συνόρων από το ΝΑΤΟ. Και την αναίρεση του casus belli της ‘Αγκυρας”.

“Το ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο Πρωθυπουργός από γερουσιαστές και αντιπροσώπους του Αμερικανικού Κογκρέσου στο άκουσμα του Νέου Αμερικανικού Δόγματος του κ. Μητσοτάκη έχει, βέβαια, μέγα κόστος: την εκθετικά αυξανόμενη ανασφάλεια της χώρας, την απομάκρυνση της Πράσινης Βιομηχανικής Επανάστασης που δεν έχουμε το δικαίωμα να καθυστερούμε και τον περαιτέρω κατακερματισμό μιας Ευρώπης που βουλιάζει καθημερινά στην εξάρτηση” υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης και κατέληξε:

“Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόσφατο κάλεσμα της Προοδευτικής Διεθνούς, του DiEM25 και του ΜέΡΑ25 για ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων αποδεικνύεται επίκαιρο και καταλυτικό. Για την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ανθρωπότητα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα