Βαρθολομαίος: Έχει ιδιαίτερο συμβολισμό η επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη

Βαρθολομαίος: Έχει ιδιαίτερο συμβολισμό η επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Eurokinissi

Στην επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε από το Βελιγράδι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ο Παναγιώτατος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη «σιωπηλή», από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας που χοροστάτησε την Παρασκευή κατά τη Θεία Λειτουργία, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Παναγίας, Πύλης Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη, στην ομιλία του προς τους πιστούς, στην κοινοτική αίθουσα του ναού, ευχήθηκε, επίσης, η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία:

«Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης τη μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Άγκυρα. Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη» είπε και συνέχισε:

«Θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών. Το ότι η επίσκεψις του κυρίου πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στη Χάλκη έχει και έναν ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα