Βενιζέλος: Η χώρα ζει σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου με βρισιές, απειλές και προσβολές

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος και η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική και την ασφάλεια στην Ε.Ε Κάθριν Άστον,μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου των Υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε,Σάββατο 5 Απριλίου 2014 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος και η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική και την ασφάλεια στην Ε.Ε Κάθριν Άστον,μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου των Υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε,Σάββατο 5 Απριλίου 2014 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Σχετικά με το αν ισχύει το ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι ισχύουν όλα όσα είχε πει, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος

Η χώρα έζησε χθες το βράδυ, μεταξύ 7 και 9, μια ψευδαίσθηση, λόγω των πρόωρων πανηγυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, ο οποίος εγκλωβίστηκε και μίλησε για εκλογές- δημοψήφισμα και έβαλε ψηλά τον πήχη, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε αμφισβήτηση την ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο, αλλά αυτό δεν θα γίνει, διότι ο λαός θα ψηφίσει με ωριμότητα, όπως έκανε και την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας βοήθησε να γίνει περισσότερο κατανοητό το δίλλημα που έθεσε ο ίδιος και έτσι οι Έλληνες θα καταλάβουν καλύτερα τι ακριβώς είναι αυτό που διακυβεύεται το βράδυ της επόμενης Κυριακής. Σε αυτές τις εκλογές, πρόσθεσε, κρίνεται η νομιμοποίηση της κυβέρνησης και η αντοχή της και η πορεία εξόδου από την κρίση.

Παράλληλα εξήγησε ότι η προοδευτική σταθερότητα στην οποία αναφέρθηκε δεν οδηγεί σε στασιμότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής δεν θα αθροιστούν τα ποσοστά ΝΔ και της «Ελιάς».

Σχετικά με τη δήλωση Κεδίκογλου περί στήριξης των Καμίνη και Σγουρού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η στήριξη αυτή έχει καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα πράξει το ίδιο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψήφιοι από τη ΝΔ (πχ στην Κεντρική Μακεδονία), τόνισε ότι οι πολίτες θα κρίνουν.

Σε ερώτηση για το αν θα καλέσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τον υποψήφιο της «Ελιάς» εκεί όπου δίνει μάχη με υποψήφιο της ΝΔ, εξέφρασε την άποψη ότι στη λογική της ηγεσίας των ψηφοφόρων δεν υπάρχει αυτοδιοικητικό κριτήριο, αλλά «η έφοδος στην εξουσία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε για το αν ισχύει το δίλημμα που είχε θέσει προεκλογικά, λέγοντας ότι αυτό επιβεβαιώθηκε από στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και από την εντύπωση που πήγε να δημιουργήσει τεχνητά.

Σχετικά με το αν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά, υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να ενώσουμε τη χώρα, η οποία τώρα ζει σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου με βρισιές, απειλές και προσβολές.

«Για να ενώσουμε, όμως, τη χώρα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης» συνέχισε, υπενθυμίζοντας το σχέδιο που παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.

Σε άλλη ερώτηση για το πού τοποθετεί τον πήχη της Κυριακής, ώστε να μην δρομολογηθούν εξελίξεις, τόνισε ότι αυτός είναι μια συνολική αίσθηση που θα δημιουργηθεί το βράδυ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «όλοι θα είναι πιο επαγγελματίες με σεβασμό στον πολίτη και την αλήθεια».

Σχολιάζοντας τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του που δεν λειτούργησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, σημειώνοντας πάντως ότι κυρίως στον Δήμο Αθηναίων αυξήθηκαν τα ποσοστά και όχι σε όλη την Περιφέρεια.

Ο ίδιος απέδωσε τα ποσοστά εν μέρει στην κρίση, αλλά και στη γενικότερη απαξίωση των θεσμών, πράγμα για το οποίο επέρριψε ευθύνες και στην Αντιπολίτευση.

«Σας θυμίζω ότι είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου πριν από ένα χρόνο και πριν τη δολοφονία Φύσσα να μιλώ για την ανάγκη συστράτευσης του κοινοβουλευτικού τόξου» τόνισε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση κομμάτων της Αντιπολίτευσης που «άθροιζαν ψήφους κατά του μνημονίου».

Σχετικά με το αν ισχύει το ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι ισχύουν όλα όσα είχε πει, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος.

Για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί σύμπραξης, αν αλλάξουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το βρώμικο '89», καλώντας -όπως τόνισε- τους πάντες σε ένα φεστιβάλ ανευθυνότητας.

Σε ερώτηση για το αν θα αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε να δώσει ένα μήνυμα ενότητας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και ο πρώτος που ενδιαφέρεται να πετύχει η χώρα.

Απέδωσε την όλη συζήτηση που προέκυψε γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου στη «δημοσιογραφική εκτίμηση» που δημιουργήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε, καλώντας τους δημοσιογράφους «να ετοιμάζουν τις αναλύσεις τους» προς άλλη κατεύθυνση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενιζέλος, Παπανδρέου
SHARE: