Βενιζέλος: Όταν η κυβέρνηση χειρίζεται τόσο λεπτά θέματα, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική

Βενιζέλος: Όταν η κυβέρνηση χειρίζεται τόσο λεπτά θέματα, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική
O Ευάγγελος Βενιζέλος ΕΡΤ

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να δώσουν μία ισχυρή απάντηση στο ζήτημα του πολιτικού μορφώματος της Ακροδεξιάς που επιθυμεί να πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Xωρίς να κρίνει αντισυνταγματική την ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για το stop στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο σωστά.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου τόνισε: Λέει το Σύνταγμα ότι όταν τα Ανώτατα Δικαστήρια κρίνουν ζητήματα συνταγματικότητας και άγονται σε κρίση για την αντισυνταγματικότητα, αρμόδια καθίσταται η Ολομέλειά τους και μόνο. Βεβαίως το Τμήμα, κάθε Τμήμα μπορεί να καταφάσκει, όπως λέμε, την συνταγματικότητα, δηλαδή να λέει ότι ο νόμος είναι συνταγματικός, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιοι λένε, έστω πολιτικά, έστω δημοσιογραφικά, έστω για προεκλογική χρήση ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και τους στερούμε δημοκρατικά δικαιώματα, πρέπει να υπάρξει μία ισχυρή απάντηση του κράτους δικαίου και της μαχόμενης δημοκρατίας και θα ήταν προτιμότερο αυτή να δοθεί από την Ολομέλεια, αλλά δεν είναι αντισυνταγματικό να πάμε στο Τμήμα.

Δυστυχώς κάποιοι το εκλαμβάνουν αυτό ως μία διαφήμιση προεκλογική και προβολή αυτού του μορφώματος. Όταν λοιπόν η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία χειρίζεται τόσο λεπτά θέματα, τόσο κρίσιμα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική, να είναι πολύ ώριμες και ζυγισμένες οι κινήσεις, να γνωρίζουμε τι κάνουμε. Ακόμα και στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να πω, προβλέπεται ότι αρμόδιο είναι το Α1 Τμήμα. Όταν αυτά λέγονταν πριν από δύο μήνες, όλοι ξέραμε ότι το Α1 Τμήμα και κάθε Τμήμα έχει πενταμελή σύνθεση. Άρα λοιπόν ξέραμε ότι συγκροτείται από πέντε δικαστές, ξέραμε ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι.

Άρα θα ζητούσα από όλους μεγαλύτερη ψυχραιμία και ωριμότητα και μεγαλύτερη διάθεση να ακούν και γνώμες όποιων ξέρουν από τα θέματα αυτά. Κάποιοι έχουν την πεποίθηση ότι τα γνωρίζουν. Συνοψίζω, κοντολογίς, ότι η ρύθμιση όπως εισάγεται δεν είναι αντισυνταγματική ή αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όμως θα στερούσαμε κάθε επιχείρημα από τους αντιπάλους της δημοκρατίας εάν είχαν γίνει οι ρυθμίσεις σωστά και αν ο σχηματισμός ήταν η Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα