Βουλή: Με… νέα μαθηματικά και σύμπλευση με την Ελληνική Λύση εγκρίθηκε το νέο ΕΣΡ

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κώστας Τασούλας
Ο Κώστας Τασούλας SOOC Aris Oikonomou

Έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για την συνταγματική ερμηνεία των 3/5 που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας. Κατήγγειλαν πολιτική συμφωνία για να ακυρωθεί πρόστιμο στον Κ. Βελόπουλο.

Με ανατροπή των …μαθηματικών αλλά και μέσω πολιτικής σύμπραξης με την Ελληνική Λύση η κυβέρνηση επιτυγχάνει σήμερα την αλλαγή της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τα μέλη που έχει λήξει η θητεία τους, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Αρχικά η κυβέρνηση φρόντισε να ερμηνεύσει την διάταξη του αναθεωρημένου Συντάγματος που προβλέπει πλειοψηφία 3/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να… βγαίνουν τα νούμερα. Έτσι, ενώ στα 27 μέλη του οργάνου τα 3/5 απαιτούν ποσόστωση 16,2 που μεταφράζεται σε 17 θετικές ψήφους, η ερμηνεία που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ήταν …16 ψήφοι! Αυτοί οι ψήφοι βρέθηκαν αφού στους 15 ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αθροίστηκε και η ψήφος του εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συνδέουν το γεγονός με το πρόστιμο των 2 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης για τις περίφημες κειραληφές που έχει διαφημίσει.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως «θα δούμε ποια θα είναι η στάση του νέου ΕΣΡ στο θέμα του προστίμου στην Ελληνική Λύση» μιλώντας για «ενδεχομένως και οικονομική συμφωνία ανάμεσα στην Ν.Δ και στην Ελληνική Λύση». Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από την γραμματέα της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη που επισήμανε πως «το deal το είδαμε, είναι πολλά τα λεφτά».

Όσον αφορά το αποτέλεσμα, σε σύνολο 26 μελών της Διάσκεψης των Προέδρων (έλειπε η Ζ.Κωνσταντοπούλου λόγω ασθένειας) 16 μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης, 8 ψήφισαν κατά ενώ υπήρξαν και 2 παρών.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση για την νέα σύνθεση του ΕΣΡ που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι να αναλάβει πρόεδρος η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη και στην μέλη οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Ιωάννης Μιχελάκης, Γιώργος Βλαβιανός, όπως και οι νομικοί Σπυρίδων Χρυσοφώτης και Στέφανος Δέτσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα