Βουλή: Ταύτιση απόψεων ΝΔ και Νίκης για το έργο της Γεωργίας Λαλέ

Διαβάζεται σε 3'
Βουλή: Ταύτιση απόψεων ΝΔ και Νίκης για το έργο της Γεωργίας Λαλέ
Θάνος Πλεύρης EUROKINISSI

Την ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος Θανάσης Πλεύρης και ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός προκειμένου να στηρίξουν τη απόφαση Γεραπετρίτη για απόσυρση.

Ταύτιση απόψεων της Νέας Δημοκρατίας και της «Νίκης» για την απόσυρση του έργου της Γεωργίας Λαλέ από την έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη καταγράφθηκε (και) σήμερα στην Βουλή. Αφού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος Θανάσης Πλεύρης και ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός χρησιμοποίησαν ακριβώς την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία περί «παραποίησης» της Ελληνικής σημαίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε πως «δεν τίθεται θέμα περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης» όμως επισήμανε πως το προξενείο είναι χώρος στον οποίο την ευθύνη έχει το κράτος. Ως εκ τούτου «ότι εκτίθεται δεν πρέπει να συνδέεται με παραποίηση της σημαίας». Πρόσθεσε επίσης πως «το κυρίαρχο κράτος έχει την δυνατότητα να λέει τι θα εκτίθεται σε ένα χώρο το σκληρού πυρήνα του κράτους» και «όταν έχουμε σημαία του ελληνικού κράτους επιλέγονται τα έργα που εκτίθενται»

Ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποίησε και ο Δημήτρης Νατσιός. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να θυμίσω ότι η σημαία ήταν αναρτημένη στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν ούτε σε γκαλερί ούτε σε καφενεία ούτε σε καφετέριες. Διαβάζω το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα, επικαλούμαι νόμο. Λέει «Όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση…», κλπ, κλπ. Μιλάει για παραμόρφωση».

Είπε επίσης ότι «θεωρούμε προσβολή κατά του εθνικού μας συμβόλου όλη αυτήν την απεικόνιση σε Γενικό Προξενείο του ελληνικού κράτους». Πρόσθεσε πως «δυστυχώς, στην πατρίδα μας όποιος δεν υπερασπίζεται τα όσια και τα ιερά είναι «ψεκασμένος», είναι σκοταδιστής. Την τακτική την ξέρουμε. Εμείς το δηλώνουμε, είμαστε άνθρωποι της φιλοπατρίας, της πίστης και της ακεραιότητας του χαρακτήρα».

Αυτά ενώ νωρίτερα υπήρξα τοποθετήσεις βουλευτών που κατήγγειλαν την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης επισήμανε ότι «η «Ενοχή της Γειτονιάς» είναι το έργο της Γεωργίας Λαλέ. Αποτελείται από σεντόνια από υφάσματα γυναικών οι οποίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι οι γυναίκες οι οποίες έχουν ξαπλώσει φοβισμένες, ξαφνιασμένες, απελπισμένες από τη βία την οποία δέχτηκαν μέσα στο σπίτι τους από άντρες τα τελευταία χρόνια.

Είναι μια σημαία κόκκινη από το αίμα Ελληνίδων που κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν. Και, πραγματικά, μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η σκοταδιστική αντίληψη και πρακτική του Υπουργού, που βρίσκεται εντελώς εκτός της κουλτούρας μας, επί της ουσίας να έρχεται σήμερα και να λέει ότι το έργο αυτό πρέπει να κατέβει επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν». Μάλιστα σημείωσε πως το υπουργείο «δίνει έκφραση στις ψεκασμένες αντιλήψεις του κ. Νατσιού και κάποιων λίγων ακροδεξιών. Αυτούς ακούσατε!».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Σία Αναγνωστοπούλου εκ μέρους της Νέας Αριστεράς. Τόνισε πως «είναι αδιανότητο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να δίνεται εντολή από το ακροδεξιό μπλόκ για να κατέβει ένα έργο», προσθέτοντας πως «η ακροδεξιά πατριαρχία πιέζει το ακραίο κέντρο για να πετύχει αυτό που θέλει» και έτσι υιοθετείται ένα «αίτημα πατριδοκαπηλευτικό στο όνομα της ελληνικής σημαίας». Σχολίασε πως «το θεωρώ ντροπή και βεβαίως τάσσομαι στο πλευρό της Γεωργίας Λαλε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα