“Γκρίνιες” μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάτμηση των δήμων

“Γκρίνιες” μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάτμηση των δήμων
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Βουλής Eurokinissi

Μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την επιλογή της κατάτμησης μόνο πέντε δήμων και την μη ικανοποίηση παρόμοιων αιτημάτων από άλλους δήμους. Αντίθετα, άλλοι βουλευτές εξέφρασαν ενστάσεις για την αποσπασματικότητα της ρύθμισης και μάλιστα λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές.

«Γκρίνιες» μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έφερε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάτμηση πέντε δήμων ανατρέποντας για πρώτη φορά τις προβλέψεις του «Καλλικράτη» για το χωροταξικό των δήμων. Μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την μη υιοθέτηση από το υπουργείο Εσωτερικών αιτημάτων για κατάτμηση δήμων που προέρχονται από τις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη μάλιστα να δηλώνει ότι καταψηφίζει την τροπολογία γιατί δεν υιοθετήθηκε η πρότασή του για επανασύσταση τεσσάρων δήμων στο Ηράκλειο.

Παράλληλα, άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν την επιλογή να γίνουν αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων με αποσπασματικό τρόπο και λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτίνα Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη μίλησε με αυστηρότητα για την τροπολογία εκτιμώντας ότι η διάσπαση του δήμου Κέρκυρας σε τρεις μικρότερους δήμους θα έχει επιπτώσεις στην ολοκλήρωση των δρομολογημένων έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων, ζήτημα εκρηκτικό για το νησί με συνεχή επεισόδια στην Λευκίμμη. Την τροπολογία υπερασπίστηκε, αντίθετα, ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα, ο Κώστας Παυλίδης.

Υψηλοί τόνοι από Γ. Μιχελογιαννάκη γιατί δεν ικανοποιήθηκαν αιτήματα αυτονόμησης δήμων στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο Γ. Μιχελογιαννάκης σημείωσε ότι έχει στείλει επανειλημμένως ζητήσει μαζί με κατοίκους του Ηρακλείου για την αυτονόμηση των πρώην δήμων Νέας Αλικαρνασσού, Ζαρού, Ρούβα και Τυμπακίου. «Εγώ δεν στηρίζω, δεν ψηφίζω τέτοια τροπολογία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Μιχελογιαννάκης. Ο Δημήτρης Ρίζος, βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα για αυτονόμηση του πρώην δήμου Φερών κι εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί από την επιτροπή που θα εξετάσει τα αιτήματα δήμων για αλλαγές στο χωροταξικό.

Ο Δημήτρης Μάρδας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο αίτημα για δημιουργία δήμου Σοχού, παρατηρώντας ότι υπάρχει συμφωνία και των δημάρχων της περιοχής, ενώ εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί από την επιτροπή. Ο Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ζήτημα του δήμου Γορτυνίας «έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη» ζητώντας την διάσπασή του.

Καθυστέρηση στα έργα για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα φοβάται η Φ. Βάκη

Αντίθετα, η Φωτεινή Βάκη υποστήριξε την ανάγκη «θεραπείας παθογενειών και στρεβλώσεων του «Καλλικράτειου» μοντέλου», επισήμανε όμως ότι «δυστυχώς, ο τρόπος, η χρονική συγκυρία και κάποιες ιδιαιτερότητες και προβλήματα της Κέρκυρας, που επελέγησαν από την κυβέρνηση, δεν είναι οι πλέον ενδεδειγμένες».

Η Φ. Βάκη στήριξε συνολική αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη, ενώ έθεσε το ζήτημα της καθυστέρησης των έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων δεδομένης και της «διοικητικής απραξίας της προεκλογικής περιόδου» και του μεταβατικού διαστήματος μέχρι την 1 Μαρτίου του 2020 για την οργανωτική και υπηρεσιακή δομή των νέων δήμων.

Την “αποσπασματική” επίλυση ζητημάτων με το χωροταξικό επέκριναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τάσος Πρατσόλης, βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, διαφώνησε με την τροπολογία κάνοντας λόγο για «επιλεκτικές αποφάσεις» και παρατηρώντας ότι έπρεπε να προηγηθεί μελέτη ώστε να εξεταστούν τα αιτήματα που αφορούν και τους 325 δήμους κι οι όποιες αλλαγές να ενσωματωθούν στον αναμενόμενο «Κλεισθένη 2».

Στο ίδιο κλίμα, ο Μάκης Μπαλλής, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι τρεις μήνες πριν εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο «Κλεισθένης» συζητείται τροπολογία τροποποίησής του και μάλιστα με «αποσπασματική» επίλυση κάποιων εκ των αστοχιών του χωροταξικού.

Η στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ

Τόσο από την μεριά της ΝΔ, όσο κι από την μεριά του ΚΙΝΑΛ υπήρξε κατανόηση για τα αιτήματα των δήμων που ικανοποιούνται χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις.

Υπήρξε όμως κριτική και για την λύση της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο τρεις μήνες πριν τις εκλογές, αλλά κι επιφυλάξεις ότι ακόμα και μία περιορισμένη αλλαγή στο χωροταξικό των δήμων μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στις περιοχές που καταθέσανε παρόμοια αιτήματα που δεν έγιναν αποδεκτά, τουλάχιστον σε αυτήν την φάση.

Τελικώς, την τροπολογία υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ, ενώ ΝΔ, ΚΚΕ κι Ένωση Κεντρώων ψήφισαν παρών κι η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα