Βουλή: Αναπάντητα ερωτήματα από τον Διοικητή της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις

Βουλή: Αναπάντητα ερωτήματα από τον Διοικητή της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις
Παναγιώτης Κοντολέων Eurokinissi

Επίμονες ερωτήσεις για τις δοσοληψίες της υπηρεσίας με ιδιώτες αλλά και την σχέση του με τον πρωθυπουργό, φέρεται να δέχθηκε στην Επιτροπή Θεσμών που συνεδρίασε με αντικείμενο τις καταγγελίες του Ν.Ανδρουλάκη.

Αναπάντητα ερωτήματα φαίνεται πως άφησε ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ενημερώνοντας την Παρασκευή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την υπόθεση των καταγγελιών του Νίκου Ανδρουλάκη περί απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η επιτροπή συνεδρίασε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επίκληση σε ρήτρα εχεμύθειας ενώ φέρεται να ζητήθηκε από τους βουλευτές που μετείχαν να έχουν κλειστά τα κινητά τους τηλέφωνα.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε μέσω του εκπροσώπου του Χάρη Καστανίδη, από τον διοικητή της ΕΥΠ να κατανομάσει τις απορρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ. Μια υπήρεσία υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020. Εκτιμήθηκε μάλιστα από τον βουλευτή ότι δεν αρκεί η επίδειξη της οικονομικής επιθεώρησης της ΕΥΠ.

Ο Χάρης Καστανίδης φέρεται να έθεσε και ζητήματα που σχετίζονται με την σχέση του διοικητή της ΕΥΠ με τον πρωθυπουργό, ρωτώντας αν γνωρίζονταν πριν τοποθετηθεί ο Π.Κοντολέων στην συγκεκριμένη θέση. Τα ερωτήματα αυτά, πληροφορίες θέλουν να προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα που θέλησε να διακόψει μια τέτοιου είδους συζήτηση.

Επίσης ο Διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να δέχθηκε σειρά ερωτήσεων με αφορμή παλιότερη επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Οικονόμου που είχε μιλήσει για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις. Ζητήθηκε να γνωστοποιηθεί ποιοι είναι οι ιδιώτες αυτοί και τους λόγους για τους οποίους είναι δυνατόν σε έναν ιδιώτη να χρησιμοποιεί ακριβά συστήματα παρακολούθησης.

Από την πλευρά του Χάρη Καστανίδη δηλώθηκε στην επιτροπή πως η απόπειρα παρακολούθησης αποτελεί μείζον θέμα για την λειτουργία της Δημοκρατίας, όπως και η διαλεύκανσή του.

Προσπάθεια συγκαλυψης

Για προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην συνεδρίαση μετά την λήξη της είπε: «Θεωρουμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά 3 εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες. Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγονται την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος συνέχισε λέγοντας πως «ενδεικτικά αναφέρω την Δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόληψης προσωπικού ΕΥΠ . Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ηταν κοινός»

Κυβέρνηση: Δεν προμηθευτήκαμε παράνομο λογισμικό ποτέ

Σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση, δηλαδή ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης εστίασαν τις τοποθετήσεις τους στα εξής σημεία:

  • Ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα
  • Έχουμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδεσεις. Σκληρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ
  • Ίχνη από το λογισμικό Pegasus αποκαλύφθηκε πως υπήρξαν από το 2018 στη χώρα μας. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
  • Η εταιρία krikel έκανε σύμβαση επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με υπουργό τον κύριο Τόσκα και ουδέποτε έκανε σύμβαση με την νυν κυβέρνηση
  • Έκθεση της Facebook μιλάει για ύπαρξη επτά παράνομων λογισμικών τύπου Pegasus
  • Ζητήματα εύρεσης παράνομου λογισμικού υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε. Βρέθηκαν σε πέντε υπουργούς στη Γαλλία, στον Σαρλ Μισελ, στην Ουγγαρία.
  • Ο υπουργός Κ. Πιερρακακης μετά από παλιότερη επικοινωνία με τον πρόεδρο της βουλής έχει ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδιο ασφαλείας επικοινωνιών για τους βουλευτές

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα