Βουλή: Αρχίζει η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για Προανακριτική Επιτροπή

Βουλή: Αρχίζει η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για Προανακριτική Επιτροπή
Φωτογραφία αρχείου Nikos Libertas / SOOC

Αναμένεται αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών εφ’ όλης της ύλης. Η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε μηνυτήρια αναφορά στελεχών της ΔΗ.ΣΥ καθώς και σε ανώνυμες καταγγελίες για την τιμολόγηση του φαρμάκου. Θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα η πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες των τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαχειριστεί χαρτοφυλάκια της Υγείας.

Η πρόταση της ΝΔ, η οποία κατατέθηκε ως απάντηση στην προανακριτική που συγκροτήθηκε για τη φερόμενη εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis, στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του νυν υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολλάκη. Την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν υπογράψει όλοι οι βουλευτές της γαλάζιας ΚΟ πλην του Μάριου Σαλμά.

Οι αιτιάσεις κατά του κ. Κουρουμπλή βασίζονται σε δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από  μηνυτήρια αναφορά τριών βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ (Ανδρ. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου, Εύη Χριστοφιλοπούλου) για τη «μη έκδοση δελτίου φαρμάκων». Αντίστοιχα οι καταγγελίες κατά του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη εδράζονται σε ανώνυμες καταγγελίες που εστάλησαν στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση αναμένεται να έχει μαραθώνια διάρκεια. Θα αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι και εκτιμάται ότι θα λήξει τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας. Στην ψηφοφορία αναμένεται να στηθούν τρεις κάλπες, ισάριθμες δηλαδή με τους καταγγελλόμενους, όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη ψηφοφορία για τους 10 εμπλεκόμενους της Novartis. Υπενθυμίζεται ότι για να υπάρξει παραπομπή σε Προανακριτική απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Στη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς αρχηγούς. Η συζήτηση δεν αποκλείται να επικεντρωθεί και σε θέματα της επικαιρότητας όπως η ελληνοτουρκική κρίση και οι αποκαλύψεις για χρηματισμό κρατικών αξιωματούχωον από γερμανική εταιρεία την περίοδο 2003-2007. 

Θα μιλήσουν επίσης  οι τρείς υπουργοί κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση της ΝΔ. Παρεμβάσεις αναμένονται και από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο καθώς και από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα