Βουλή: Μία συνεδρίαση την Τετάρτη για Novartis με 10 κάλπες και δεκάδες ομιλητές

Βουλή: Μία συνεδρίαση την Τετάρτη για Novartis με 10 κάλπες και δεκάδες ομιλητές
Plenary session to lift the immunity of New Democracy MPs Vasilis Giogiakas and Adonis Georgiadis, and the Golden Dawn MP Ilias Kasidiaris, in Athens, Greece on August 5, 2015. / , , 5 2015. Sooc

Στη συζήτηση για την Προανακριτική θα τοποθετηθούν οι 9 από τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία με χρόνο ομιλίας 20 λεπτα. Αιχμές Βούτση κατά Μητσοτάκη: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν αποκαλούνται κουκουλοφόροι».

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση όπου θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι 9 από τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία και δεκάδες βουλευτές θα συζητηθεί την Τετάρτη η πρόταση της συμπολίτευσης την Novartis που αναμένεται να καταλήξει σε μυστική ψηφοφορία σε 10 κάλπες.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε πριν από λίγο να συζητηθεί η πρόταση για την Προανακριτική σε μια μαραθώνια συνεδρίαση η οποία θα αρχίσει την Τετάρτη στις 9:00 το πρωί και θα λήξει στις 22:00 το βράδυ. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία όπου αποφασίστηκε να στηθούν 10 κάλπες για καθέναν από τους ισάριθμους εμπλεκόμενους στην ψηφοφορία. Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται και τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Η απόφαση αυτή ελήφθη, πάντως, κατά πλειοψηφία καθώς η ΝΔ ζητούσε να στηθεί μόνο μια κάλπη ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να συζητηθεί επί δύο ημέρες η πρόταση της συμπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι η απόφαση για 10 κάλπες ελήφθη βάσει του κανονισμού του Βουλής. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η πρόταση της ΝΔ για μία μόνο κάλπη θα μπορούσε να γίνει δεκτή υπό προϋποθέσεις εάν οι 5 από τους 10 ενεχόμενους που είναι βουλευτές αποφασίσουν να μην ψηφίσουν στη μυστική ψηφοφορία για τους υπόλοιπους. Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε εμπλεκόμενος στη δικογραφία που είναι βουλευτής δεν δικαιούται να ψηφίσει για τον εαυτό του αλλά μπορεί να ψηφίσει για τους υπόλοιπους. Αν όμως στηνόταν μία μόνο κάλπη δεν θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο. Πάντως, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η τελική απόφαση για 1 ή 10 κάλπες θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν πρόνοιες για να μην είναι «επικοινωνιακά διαχειρίσιμη» η εικόνα με τις 10 κάλπες.

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ακόμη ότι στη συζήτηση της Τετάρτης αναμένεται να τοποθετηθούν οι 9 από τους 10 «ενδιαφερόμενους» όπως τους αποκάλεσε. Δεν αναμένεται να τοποθετηθεί αυτοπροσώπως ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος την ίδια ημέρα έχει συνάντηση κορυφής στον ΟΗΕ. Ο κ. Αβραμόπουλος θα κάνει όμως χρήση του δικαιώματός του να καταθέσει γραπτό υπόμνημα για την υπόθεση.

Αναμένεται να τοποθετηθούν οι 9 από τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία

Στους 9 ενδιαφερόμενους θα δοθεί χρόνος 20 λεπτών για να παρουσιάσουν τη θέση τους έναντι στις κατηγορίες. Προς το τέλος της συζήτησης αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς και οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας. Επίσης θα τοποθετηθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και τουλάχιστον ένας βουλευτής από το κάθε κόμμα που σημαίνει ότι συνολικά θα μιλήσουν περί τα 50 πρόσωπα.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν ονομάζονται κουκουλοφόροι

Ο κ. Βούτσης κλήθηκε να σχολιάσει τις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της διαδικασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Απαντώντας ανέφερε ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει ούτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη ούτε τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά. Σημείωσε, όμως, αιχμηρά ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες ονομάζονται «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» βάσει του νόμου που ψήφισε η ΝΔ και όχι «κουκουλοφόροι» όπως τους αποκαλεί ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα