Βουλή: Μόνιμοι κάτοικοι Τουρκίας οι δύο Έλληνες για νομική πίεση στην Άγκυρα

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί DOGAN NEWS AGENCY

Θεσπίζεται μηνιαία αποζημίωση σε στρατιωτικούς που κρατούνται στο εξωτερικό για να καταπέσει το τουρκικό επιχείρημα ότι οι δύο Έλληνες πρέπει να μείνουν υπό κράτηση καθώς στερούνται μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία.

Ομόφωνα ενέκρινε η Βουλή την τροπολογία που προώθησαν στη Βουλή οι ΑΝΕΛ (με υπογράφοντα τον Κώστα Κατσίκη) για να ξεπεραστούν τα προσχηματικά εμπόδια που θέτει η Άγκυρα στην απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Η τροπολογία προβλέπει την καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που σε καιρό ειρήνης τελεί υπό συνθήκες στέρησης της προσωπικής του ελευθερίας (προσωρινή κράτηση, φυλάκιση ή ομηρία) σε χώρα του εξωτερικού. Στόχος της ρύθμισης είναι να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας ενόψει της νέας δίκης των δύο στρατιωτικών τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι οι δύο δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και είναι ύποπτοι διαφυγής. Με αυτόν τον τρόπο ασκείται νομικά πίεση στην Άγκυρα ώστε να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

«Την Παρασκευή υπάρχει δικαστήριο. Δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι» είπε ο κ. Καμμένος στηρίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε βουλευτής του κόμματός του. Την πρωτοβουλία της συμπολίτευσης υπερψήφισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία όμως επέκριναν το υπουργείο Άμυνας για καθυστέρηση στην υλοποίηση μιας εξαγγελίας δύο μηνών.

ADVERTISING
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Έλληνες στρατιωτικοί, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνάντηση Τσίπρα - Στόλτενμπεργκ με τους "δύο" στο επίκεντρο

Κεραυνοί Τσελίκ εναντίον της ΕΕ για τους δύο Έλληνες

Πρωτοβουλία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς από Γιούνκερ

Τετ α τετ Τσίπρα με Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Το θέμα των δύο Ελλήνων έθεσε ο πρωθυπουργός

SHARE:

24Media Network