Βουλή: ‘Προβληματισμός’ Επιστημονικού Συμβουλίου για τη συνταγματικότητα της διαμεσολάβησης

Βουλή: ‘Προβληματισμός’ Επιστημονικού Συμβουλίου για τη συνταγματικότητα της διαμεσολάβησης

Το Επιστημονικό Συμβούλιο αναγνωρίζει στην έκθεσή του επί του πολυνομοσχεδίου ότι οι ρυθμίσεις για τη διαμεσολάβηση δεν αντίκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τον προβληματισμό του σχετικά με τη συνταγματικότητα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν υποχρεωτική προσφυγή στη διαμεσολάβηση εκφράζει στη σχετική έκθεσή του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Οι συντάκτες της έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου προειδοποιούν ότι από τις σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης «δύναται να δημιουργηθεί προβληματισμός» για το αν είναι συνταγματικές λόγω του κόστους που συνεπάγεται η διαμεσολάβηση αλλά και για το ενδεχόμενο να θίγουν το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας. Δίνουν, μάλιστα, έμφαση στο κόστος της διαδικασίας τονίζοντας ότι η αμοιβή του διαμεσολαβητή (κατ’ ελάχιστον 170 ευρώ για δύο ώρες και 100 ευρώ ωριαίως για απασχόληση πάνω από δύο ώρες) «δύναται να οδηγήσει σε υπέρμετρο για τον πολίτη κόστος της διαμεσολάβησης».

ADVERTISING

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αναγνωρίζει, πάντως, ότι η υποχρεωτική προσφυγή στη διαμεσολάβηση δεν είναι «κατ’ αρχήν αντίθετη» με το κοινοτική νομοθεσία. Σημειώνει, όμως, ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ έχει επιλέξει την προαιρετική προσφυγή στη διαμεσολάβηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίωρη αποχή των δικαστών από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση οι Δικηγόροι της Αθήνας

SHARE:

24Media Network