Βούτσης: Όνειδος η καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Βούτσης: Όνειδος η καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης Eurokinissi

"Στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί θέμα συμμετοχής φιλοναζιστικών κομμάτων στο πολιτικό σύστημα", είπε ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 με αφορμή τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μίλησε στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Τόνισε, συγκεκριμένα, τα εξής: “Η καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται σε όνειδος και οφείλεται σε λειτουργικές αδυναμίες του δικαιικού συστήματος που δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των μαρτύρων των στοιχείων. Δεν υπάρχει πρόθεση για την καθυστέρηση, αλλά αυτή καθαυτή η καθυστέρηση συνιστά πρόβλημα που λειτουργεί ως αφύπνιση για να τιμηθεί ένα σύμβολο του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού αγώνα, ο Παύλος Φύσσας. Η δολοφονία του ήταν ένα τραγικό ορόσημο και το επιστέγασμα 80 εγκληματικών περιστατικών που είχαν συμβεί το 2012-2013.  Επί 1,5 χρόνο ήταν σαφής η ανοχή που υπήρχε, είναι χαρακηριστικό ότι το περίφημο γραφείο καταγγελιών στην αστυνομία ουδέποτε λειτούργησε, οι υπουργοί τότε αντέτειναν  ότι είναι μόνο δύο ή τρία τα καταγγελθέντα. Ηρθε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα που επειδή ακριβώς ήταν Ελληνας έκανε το σπυρί να σπάσει, δεν μπορούσε πια να κρυφτεί η μαζική βία που ξεκίνησε από τον Αγ. Παντελεήμοναα πριν από τις εκλογές του 2012. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη τεκμηριωμένα θα προχωρήσει με θάρρος στον καταλογισμό όλων των ευθυνών για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και για όλη τη σκοτεινή περίοδο που προδρομικά πέρασε η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης”.

“Εάν μέχρι τις εκλογές -συνέχισε- δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη θα είναι μια δραματικά πρωτότυπη κατάσταση όπως συνέβη και με τις έκτακτες αποφάσεις που πάρθηκαν λχ  για τη μη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Οταν συζητηθεί η συνταγματική αναθέωρηση, μέσα στο 2018, τέτοια ζητήματα θα τεθούν, δηλαδή η μη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα κομμάτων και οργανώσεων που έχουν αναφορά στη ναζιστική ιδεολογία. Προσωπικά δεν θα συμφωνούσα σε μια τέτοια προσέγγιση. Το οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα είναι ισχυρό και η νέα νομοθεσία για την ρατσιστική ρητορική είναι ισχυρή, παραπέμπω το θέμα στον λαό, η λαϊκή βούληση μετράει, η Βουλή δεν μπορεί να πάρει μέτρα που την αναιρούν.

 Με τα υπάρχοντα δεδομένα η Βουλή δεν μπορεί πέρα από όσα προβλέπει ο κανονισμός, να πάρει μέτρα που να υποκαθιστούν τη λαϊκή βούληση. Η Βουλή, δηλαδή, στη βάση οποιασδήποτε εκτίμησης, δεν μπορεί να απαγορεύσει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής”.

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις το 2019: “Περιμένω έναν προϋπολογισμό που δεν θα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων και είμαι αισιόδοξος’.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα