Βραβείο Wiiliam Pitt the Younger στον Φραγκίσκο Κουτεντάκη

Ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης EUROKINISSI

Το συγκεκριμένο βραβείο αποδίδεται σε "πρόσωπα που έχουν επιδείξει εξαιρετική ηγεσία στην ενίσχυση της Δημοκρατίας ανακτώντας την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων μέσω της προώθησης της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην λογιστική παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών καθώς και μέσω της βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών επιδόσεων".

Με το ειδικό βραβείο των βρετανικών περιοδικών της διεθνούς λογιστικής κοινότητας The Accountant και International Accounting Bulletin βραβεύτηκε ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης μαζί με τον Luis Viana, επικεφαλής της Μονάδας Μεταρρύθμισης της Δημοσιονομικής Διαχείρισης του πορτογαλικού Υπουργείου Οικονομικών.

Το ειδικό βραβείο William Pitt the Younger αποδίδεται σε «πρόσωπα που έχουν επιδείξει εξαιρετική ηγεσία στην ενίσχυση της Δημοκρατίας ανακτώντας την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων μέσω της προώθησης της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην λογιστική παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών καθώς και μέσω της βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών επιδόσεων», όπως αναφέρθηκε κατά την τελετή βράβευσης που έγινε χθες το βράδυ στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, οι κύριοι Κουτεντάκης και Viana βραβεύτηκαν για το έργο τους στη συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για την προώθηση των συστημάτων δημόσιας οικονομικής διαχείρισης που στηρίζονται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα του δημόσιου τομέα. Οι δημοσιονομικές αναφορές των δύο χωρών είναι πλέον από τις καλύτερες στις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης που επίσης επικαλείται πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young (EY) η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία διαθέτουν πλέον καλύτερα συστήματα μηνιαίων δημοσιονομικών αναφορών από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ειδικότερα, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης βραβεύτηκε για το έργο του ως επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την περίοδο 2015-2018 κατά την οποία «οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών ήταν θεμελιώδεις για την Ελλάδα» καθώς και για το «σχεδιασμό του Νέου Ενιαίου Λογιστικού Σχεδίου για τη Γενική Κυβέρνηση και του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου».

Μετά την βράβευση ο κ Κουτεντάκης αφού ευχαρίστησε το ίδρυμα για την βράβευση τόνισε

«Έρχομαι από μια χώρα που αντιμετώπισε μια δραματική κρίση χρέους και ένα επίπονο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Τώρα, μετά από αυτή την κρίση, το βασικό μάθημα που έχουμε πάρει είναι ότι η απουσία δημοσιονομικής υπευθυνότητας και πολιτικής λογοδοσίας μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την κοινωνία» είπε ο κ Κουτεντάκης και συνέχισε.. "Σήμερα η Ελλάδα όχι μόνο ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά παράγει από τις πιο αξιόπιστες και συνεπείς δημοσιονομικές αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Προσωπικά νιώθω υπερήφανος για τη συμμετοχή μου σε αυτό το επίτευγμα. Ωστόσο, ειλικρινά, δικαιούμαι μικρό μέρος από τις δάφνες. Η σκληρή δουλειά έγινε από τα υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ήταν προνόμιο να συνεργαστώ με αυτούς τους εξαίρετους δημόσιους λειτουργούς και παραλαμβάνω αυτό το βραβείο και για λογαριασμό τους κατέληξε στην δήλωση του ο επικεφαλής του Γραφείου προϋπολογσμού της Βουλής.

SHARE:

24Media Network