Χαρίτσης: “Εν γνώσει του Μητσοτάκη οι χειρισμοί του Βρούτση”
Σκάνδαλο με πολλές διαστάσεις, σχεδιασμένο από την κυβέρνηση, υποστήριξε ο Αλέξης Χαρίτσης ότι αποτελεί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων.
- 24 Απριλίου 2020 13:32
«Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης επιστημόνων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αστοχία, αλλά ένα σκάνδαλο με πολλές διαστάσεις σχεδιασμένο από την κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Mega.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «πρώτη διάσταση του σκανδάλου είναι η κοροϊδία με την οποία συμπεριφέρθηκε η κυβέρνηση σε περισσότερους από 160.000 χιλιάδες επιστήμονες της χώρας, που αντί να προχωρήσει στην απευθείας ενίσχυσή τους δημιούργησε το πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, θίγοντας την αξιοπρέπειά τους».
Ως δεύτερη διάσταση, είπε ότι «η ίδια η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως θα μπορούσε να κάνει λόγω της πανδημίας, αλλά επέλεξε το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης».
Τρίτη διάσταση, «η επιλογή μεσαζόντων -εταιρειών κατάρτισης και παροχής εκπαιδευτικού υλικού- και η επιδότησή τους με 85 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η χώρα μας κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».
«Πρόκειται ξεκάθαρα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «τα ΚΕΚ προϋπήρχαν εδώ και χρόνια» και ότι «επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν επιτυχημένες προσπάθειες με αποδοχή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή του τρόπου εκπόνησης των προγραμμάτων κατάρτισης».
Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά ακολουθήθηκε η ευρωπαϊκή πρακτική να μην δίνονται απευθείας οι ενισχύσεις στα ΚΕΚ, αλλά να καταρτίζουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί φορείς, τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικοί φορείς τα προγράμματα, βάσει των αναγκών τους και δεδομένου ότι γνωρίζουν καλύτερα την αγορά εργασίας».
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ευθέως την παραίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «καθώς θεωρούμε ότι έχει τεράστια ευθύνη, τόσο γιατί ενέκρινε αυτά τα προγράμματα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των επιστημόνων, αλλά ακόμη περισσότερο για την άμεση εμπλοκή συνεργάτιδας του που είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου με εταιρεία ΚΕΚ».
«Υπάρχει όμως και ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού. Εφόσον ο κ. Βρούτσης παραμένει στη θέση του, αυτό σημαίνει ότι όλες του οι ενέργειες σχετικά με το κατάπτυστο αυτό πρόγραμμα ήταν εν γνώσει και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μητσοτάκη», είπε.
Σημείωσε ότι «σε μία συγκυρία υγειονομικής και οικονομικής κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε, είναι εξαιρετικά κρίσιμο ο ελληνικός λαός να έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία, ότι η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται προς το συμφέρον της κοινωνίας».
Όμως, σχολίασε, «αυτό που βλέπουμε είναι η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η οποία στιγματίζει την ίδια την κυβέρνηση και δημιουργεί μία εικόνα ότι η κρίση για κάποιους γίνεται ευκαιρία».