Χαρίτσης για Θεσσαλία: “Εκεί που ο λαός μας βιώνει καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει οικονομικές ευκαιρίες”

Διαβάζεται σε 4'
Αλέξης Χαρίτσης
Αλέξης Χαρίτσης EUROKINISSI

“Αυτό που ‘παίζεται’ σήμερα δεν είναι η διαχείριση του νερού μόνο στη Θεσσαλία, αλλά η πιλοτική εφαρμογή ενός συνολικού μοντέλου διαχείρισης του νερού” τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων οικοσυστημάτων, της διαχείρισης και της εμπορίας των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

“Βιάζεστε να νομοθετήσετε τη σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας. ‘Αλλη μια ωραιότατη ευκαιρία, για τον κύριο Μητσοτάκη, και σε αυτή την καταστροφή: εμπορευματοποίηση του νερού. Και του αρδευτικού νερού”, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Είπε ότι “η καταστροφή της Θεσσαλίας είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική του μέλλοντος που προοιωνίζεται για τη χώρα μας με την παρούσα κυβέρνηση” και σημείωσε πως “αυτό που “παίζεται” σήμερα δεν είναι η διαχείριση του νερού μόνο στη Θεσσαλία, αλλά η πιλοτική εφαρμογή ενός συνολικού μοντέλου διαχείρισης του νερού. Το μέλλον προμηνύεται εξαιρετικά δυσοίωνο αν δεν φύγει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ”.

Ο κ. Χαρίτσης ξεκίνησε την τοποθέτηση του απαντώντας στην κατηγορία του Β. Στίγκα περί μειοδοτών:

«Μειοδότες ήταν οι πολιτικοί σας πρόγονοι: από την κατοχή των δωσίλογων μέχρι και την χουντική τραγωδία της Κύπρου. Η άκρα Δεξιά είναι η παράταξη που έχει οδηγήσει αυτή τη χώρα σε τραγωδίες». Αφού του επέστρεψε το χαρακτηρισμό, σχολίασε ότι τον αφήνει να επιλέξει «σε ποια κόμματα θα δίνετε συγχαρητήρια, αυτά που αποφεύγουν να καταθέσουν υπόμνημα στον ‘Αρειο Πάγο για τον αποκλεισμό σας, που έχουν υποψηφίους ευρωβουλευτές που μιλούν για ‘ευπρόσδεκτες ψήφους’». «Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: Σας θεωρούμε ανεπιθύμητους. Δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι σας», τόνισε.

Αναφέρθηκε στην “έκθεση – κόλαφο του State Department, με τα θέματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα”, ενώ ως προς την οικονομία σχολίασε ότι η κυβέρνηση «έχει θράσος να πανηγυρίζει». Επικαλέστηκε τους Financial Times για να αναφέρει ότι οι Έλληνες έχουν γίνει πλέον οι δεύτεροι φτωχότεροι στην Ευρώπη των 27. Ξεπερνάμε μόνο τη Βουλγαρία» και ότι «η διαφορά με την Βουλγαρία μειώνεται ραγδαία”

Περνώντας στο νομοσχέδιο, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότιεκεί που η πατρίδα μας και ο λαός μας βιώνει εδώ και πέντε χρόνια μια ατελείωτη σειρά από καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μια ατελείωτη σειρά από οικονομικές ευκαιρίες, αφορμές για αντι-μεταρρυθμίσεις, που εμβαθύνουν το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε έως εδώ”.

Είπε ότι βασική λειτουργία του νέου φορέα θα είναι η τιμολόγηση του νερού άρδευσης στον Θεσσαλικό κάμπο, ερήμην της ΡΑΕΥ και χωρίς εγγυήσεις. “Μήπως για να βγαίνουν οι υπέρογκοι μισθοί που προβλέπετε για τα μέλη του ΔΣ θα γίνεται αύξηση στα τιμολόγια;”, ρώτησε, προσθέτοντας ότι το κόστος θα μετακυληθεί στο τελικό προϊόν. “Το χειρότερο είναι ότι η σύσταση του ενιαίου φορέα είναι μια πράξη υφαρπαγής των υδάτινων πόρων από τις τοπικές κοινωνίες”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι “όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, ομονοούν ότι η μελέτη της εταιρείας HVA, ανακυκλώνει την εγχώρια υφιστάμενη γνώση μας για τα προβλήματα του Θεσσαλικού κάμπου, υπογραμμίζοντας όμως τις τρεις προϋπάρχουσες πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης: την εμπορευματοποίηση του νερού, την ολική επαναφορά – από το παράθυρο και μέσω Ολλανδίας – του σχεδίου για την εκτροπή του Αχελώου, τη στήριξη του πιο πρόχειρου σχεδιασμού για την αλλαγή καλλιεργειών στην περιοχή, σχέδιο που υπολείπεται κατά πολύ της υφιστάμενης εγχώριας επιστημονικής γνώσης γύρω από το ζήτημα, με αιχμή του δόρατος της την ολική αντικατάσταση του βαμβακιού”.

Τόνισε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι η ίδια εταιρεία που έκανε τη μελέτη έχει και έτοιμο δικό της επενδυτικό σχέδιο, για μαζική παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, που η ίδια η εταιρεία θα κάνει τον ενδιάμεσο.

Υποστήριξε ότι η λύση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, βρίσκεται στον στρατηγικό σχεδιασμό σχετικά με την αλλαγή των καλλιεργειών της περιοχής και στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αντιπλημμυρικής Προστασίας, «το οποίο η κυβέρνηση σήμερα δεν εκπονεί». Πρόσθεσε ότι επείγει η ολοκλήρωση όλων των έργων που προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Θεσσαλίας με έμφαση στα πολλά, μικρά έργα ορεινής υδρονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα