Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση Μαντέλη για αποβολή των συνηγόρων του Δημοσίου και του ΟΤΕ

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών για την οριστικοποίηση της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη (φωτογραφία).(EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ)
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών για την οριστικοποίηση της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη (φωτογραφία).(EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ) EUROKINISSI

Tο Δημόσιο έχει δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, διεκδικώντας το ποσό των 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό, ενώ ο ΟΤΕ διεκδικεί συμβολικά 10 ευρώ

Την αποβολή των συνηγόρων του Δημοσίου και του ΟΤΕ από την Πολιτική Αγωγή ζήτησε, με ένσταση προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η υπεράσπιση στη δίκη του Τάσου Μαντέλη και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση των 450.000 γερμανικών μάρκων που έλαβε ως δώρο ο πρώην υπουργός για τη σύμβαση ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ, το 1997.

Την ένσταση του Τάσου Μαντέλη και των τεσσάρων συγκατηγορούμενών του, που ζητούσαν να μην παραστούν ως πολιτική αγωγή ο ΟΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο, απέρριψε το δικαστήριο.

Την κατηγορία αρνήθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Η διαδικασία ξεκίνησε με ενστάσεις που υποβάλει η υπεράσπιση, με πρώτη την μη νομιμοποίηση -όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι κατηγορουμένων- της παράστασης των συνηγόρων του οργανισμού και του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, διεκδικώντας το ποσό των 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους συγκατηγορουμένους του, για ζημιά που υπέστη, ενώ ο ΟΤΕ δια των συνηγόρων του δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής, με συμβολική διεκδίκηση για πόσο 10 ευρώ. Ο Οργανισμός έχει δηλώσει επιφύλαξη για επιπλέον απαίτηση, που μελλοντικά θα διεκδικήσει από τα αστικά δικαστήρια.

Κατά την άποψη που εξέφρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης με την ένσταση τους, η Πολιτική Αγωγή δεν νομιμοποιείται να παρασταθεί στην δίκη, καθώς δεν προκύπτει έννομο συμφέρον ούτε του Οργανισμού -διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν πλήρωσε ο ΟΤΕ το επίδικο πόσο της ανταλλαγής αλλά η γερμανική Siemens- αλλά ούτε και του Δημοσίου, καθώς οι κατηγορούμενοι δεν είναι υπάλληλοί του.

Την απόρριψη της ένστασης πρότεινε ο εισαγγελέας Έδρας.Στην υπόθεση, πλην του πρώην υπουργού κατηγορούνται άλλα τέσσερα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του ποσού των 450 χιλιάδων μάρκων που έλαβε ο κ. Μαντέλης σε δύο δόσεις το 1998 και το 2000 ως αντάλλαγμα -κατά την κατηγορία- για την επιλογή της Siemens επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός αρνείται από την αρχή την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα ήταν προεκλογική χορηγία από τη γερμανική εταιρεία και όχι ανταλλάγματα ή δώρα.

Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη, παραπέμπονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής ΖΗΜΕΝΣ και Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται - χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο κ. Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου. η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενος της Ηλίας Γεωργίου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις υποβλήθηκαν από την πλευρά των κατηγορουμένων αιτήματα αναβολής της δίκης, τα οποία όμως δεν ικανοποίησε το δικαστήριο με ανάλογη πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας Παν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή της δίκης για λόγους, όπως είπε, δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network