Ξεκινούν οι συζητήσεις για ΜΟΕ με την Τουρκία στις 13 Νοεμβρίου

Διαβάζεται σε 2'
ellada tourkia
Σημαίες Τουρκίας - Ελλάδας iStock

Συνομιλίες με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα τη Δευτέρα, όπως ανακοινωσε το ΥΠΕΘ.

Ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Άγκυρα της Τουρκίας, όπου, τη Δευτέρα (13/11), θα διεξαγάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος. Στις αντιπροσωπείες συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Οκτωβρίου ξεκίνησε ο ελληνοτουρκικός διάλογος για ζητήματα “θετικής ατζέντας” και “χαμηλής πολιτικής”, ενώ στις 17 Οκτωβρίου ξεκίνησε και ο πολιτικός διάλογος, χωρίς φυσικά να καταλήξει σε κάποια είδηση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, στο πλαίσιο του οποίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνάντηση στην οποία ρίχνει σκιά η εκ διαμέτρου αντίθετη στάση Αθήνας- Άγκυρας στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.

Ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα μιλώντας στο Power Play podcast του POLITICOεξέφρασε επίσης την πρόθεση του να βελτιώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Σημείωσε ότι έχει υπάρξει μία “αλλαγή τόνου” τους τελευταίους μήνες. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν.

“Πάντα υποστήριζα ανοιχτά ότι η Τουρκία πρέπει να στηρίζεται οικονομικά από την ΕΕ καθώς αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν ορισμένα θέματα win-win όπου μπορούμε να συνεργαστούμε”, ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Στενή συνεργασία με Κύπρο

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θέλει όμως να διαβεβαιώσει την Λευκωσία πως δεν λησμονεί τη διάσταση του Κυπριακού. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Παρίσι για τη διάσκεψη για τη Γάζα που συγκάλεσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, θα παραθέσει σήμερα Πέμπτη, στις 20:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ενόψει του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αύριο Παρασκευή, στις 12:00, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της Ολομέλειας του 1ου ΑΣΣ Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα