Ξυδάκης: Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή

Ξυδάκης: Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή

Διευκρινίσεις για όσα είπε για τη συζήτηση περί δραχμής, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένει ότι πρέπει να μιλήσουμε για το θέμα, δηλώνει όμως ξεκάθαρα αντίθετος με άτακτη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Ξυδάκης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για όσα είπε στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τη συζήτηση περί δραχμής.

Ο κ. Ξυδάκης  αφού τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές ακυρώνουν τη δημοκρατία, γιατί δε μπορεί μία κυβέρνηση να δεσμεύσει την επόμενη, πρότεινε να γίνει μία “άνευ προηγουμένου” συζήτηση στη Βουλή και στο ερώτημα εάν στο κέντρο αυτής της συζήτησης πρέπει να μπει και η παρουσία της χώρας στην ΕΕ, απάντησε ότι τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε πει στο Σκάι παλαιότερα (τον Ιούνιο του 2015) ότι “και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε, όχι λόγω της δραχμής, αλλά και το 1910, το 1920, το 1930, το 1960 κάτι έκανε. Μία χώρα υπήρχε 200 χρόνια, πριν μπούμε στο ευρώ κάπως ζούσαμε. Ζούσαμε και σε άλλες περιόδους”.

Ο κ.Ξυδάκης υποστήριξε ότι δε μπορεί να δαιμονοποιείται όποιος λέει μία τέτοια κουβέντα και να γίνεται σούργελο ιστορικά και εξέφρασε την άποψη πως: “Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα και το μέλλον του λαού” και πως “πρέπει να βλέπουμε τα σενάρια και την ιστορική εμπειρία”.

Τα όσα είπε, προκάλεσαν αναστάτωση και στην κυβέρνηση, με Μαξίμου και Κουμουνδούρου να τονίζουν ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις.

Στη συνέχεια, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει “επιστροφή στη δραχμή”, προσθέτει όμς ότι θα πρέπει να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για να τα απορρίψουμε.

Ολόκληρη η ανάρτηση

Περί δαιμονίων

Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά — ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος αποτέλεσε το σχέδιο Σόιμπλε, που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Ελληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κουμουτσάκος: Πώς να εμποδίσουμε σκληρούς κύκλους των δανειστών, όταν η συζήτηση πυροδοτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ;

“Πως μπορούμε να εμποδίσουμε σκληρούς κύκλους των δανειστών να μιλούν για Grexit όταν η συζήτηση πυροδοτείται από υψηλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;”, διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Θλιβερό χαρακτήρισε το γεγονός, ότι ξεκίνησαν ξανά τα σενάρια Grexit στα διεθνή μέσα ο Κωστής Χατζηδάκης.


Βενιζέλος: Η νοοτροπία αυτή ανακυκλώνει την αβεβαιότητα

«Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη.

Πρόσθεσε δε, ότι «η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστα για την πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης».

Λοβέρδος: Μία απάντηση. Μην τολμήσετε!

“Οι δηλώσεις του κ.Ξυδάκη περί δραχμής είναι απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες. Μία απάντηση: Μην τολμήσετε!”, σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

“Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να το συζητήσουμε στη Βουλή;”, έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στο twitter.


Για “διαστημική δραχμή” κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Θεοχάρης.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα