Ξυδάκης: Τώρα είμαστε στο ευρώ και με το ευρώ θα πορευτούμε

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τρίτη και φαρμακερή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του οποίου για συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη δραχμή προκάλεσε αντιδράσεις

Και τρίτη δήλωση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, η τοποθέτηση του οποίου υπέρ της διεξαγωγής συζήτησης στη Βουλή σχετικά με τη δραχμή, προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο κ. Ξυδάκης, που μετά το θόρυβο και ενώ η Κουμουνδούρου τον άδειαζε χαρακτηρίζοντας τις απόψεις του προσωπικές έβγαλε διευκρινιστική δήλωση, δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να κάνει και νέες δηλώσεις προσερχόμενος στη Βουλή.

Υποστήριξε καταρχήν ότι “έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της.”

Ο κ. Ξυδάκης συνέχισε λέγοντας: “Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό "πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές.

Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα.”

Στο ερώτημα εάν εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί , θεωρεί ότι ενδεχομένως ήταν λάθος το timing, ο κ.Ξυδάκης απάντησε: “Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρισσεία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε.”

Στα επίμονα ερωτήματα εάν μπορεί να πει “πάση θυσία στο ευρώ” ή επανέρχεται στην παλιά δήλωση Τσίπρα ότι “το νόμισμα δεν είναι ταμπού”, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε “Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός” προσθέτοντας: “Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ”.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν εάν πάλι αφήνει ανοιχτό το θέμα της δραχμής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία. Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.”

Διέψευσε τέλος ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από την Κουμουνδούρου να ανασκευάσει τη δήλωση του. “ Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα”, ειπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξυδάκης: Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή

Ξυδάκης για δραχμή: Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού

SHARE:

24Media Network