Υπερχρεωμένα ΠΑΣΟΚ ΝΔ αλλά δανείζονται

Υπερχρεωμένα ΠΑΣΟΚ ΝΔ αλλά δανείζονται

Αν και καταχρεωμένα τα δύο μεγάλα κόμματα και λεγόμενα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατέφυγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέο δανεισμό

Η Τράπεζα Αττικής φαίνεται πως θα χρηματοδοτήσει - αιματοδοτήσει καλύτερα διότι περί αυτού πρόκειται, τα ήδη καταχρεωμένα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Η προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 δεν έχει καταβληθεί με αποτέλεσμα τα ήδη καταχρεωμένα κόμματα να αδυνατούν να καταβάλουν ακόμη και τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Μάλιστα, όπως γράφεται στην Καθημερινή, οι σχετικές καθυστερήσεις στην ΝΔ φθάνουν στον ένα μήνα.

Ως αποτέλεσμα, συνεχίζεται η πάγια τακτική του παρελθόντος, αυτή της "προείσπραξης" εσόδων μέσω δανεισμού με εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, το κόμμα της Ν. Μπακογιάννη, αντέδρασε άμεσα καθώς και στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ του περιορισμού της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα.

Σε ανακοίνωση του κόμματος, εγείρεται και ζήτημα διαφάνειας, καθώς στην Τράπεζα Αττικής ισχυρό ρόλο έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο ενώ παράλληλα, δεν μπορεί να υπάρξει για το ύψος και τη διάρκεια της πραγματικής χρηματοδότησης που δικαιούνται τα κόμματα σε βάθος χρόνου.

"ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. λαμβάνουν σήμερα δάνεια έναντι μελλοντικών επιχορηγήσεων με βάση τα ποσοστά που είχαν το 2009, 43% και 33% αντίστοιχα... Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αν γίνουν αύριο εκλογές, τα δύο κόμματα θα έχουν αυτά τα ποσοστά;", έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος στην εφημερίδα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συναλλαγή των κομμάτων με τις τράπεζες, σε αυτή τη συγκυρία, είναι προβληματική, "δεδομένου ότι επίκεινται καθοριστικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον των τραπεζών", με αφορμή το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ύψους 50% και του τρόπου στήριξης των ελληνικών τραπεζών με κοινές ή προνομιούχες μετοχές.

Παράλληλα, ζητείται από την νέα κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει αν, σε ποιο ύψος και με ποιες εγγυήσεις υπήρξε όντως δανεισμός κομμάτων από την Τράπεζα Αττικής και προτείνεται η υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης που να απαγορεύει τον δανεισμό των κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα με εγγύηση μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.

πηγή: kathimerini.gr

SHARE:

24Media Network