ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πΓΔΜ

Το Υπουργείο Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών EUROKINISSI

"Μεγάλη υπεροχή του "Ναι", χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή" αναφέρει το ΥΠΕΞ της χώρας μας σε ανακοίνωσή του. "Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες", προσθέτει.

Ανακοίνωση για το δημοψήφισμα εξέδωσε το ΥΠΕΞ της χώρας μας.

"Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών", αναφέρει σχετικά και συνεχίζει, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που χαρακτηρίστηκε από την τεράστια αποχή, καθώς μόλις το 35% των κατοίκων της χώρας προσήλθε στις κάλπες:

"Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Εν συνεχεία το ΥΠΕΞ καυτηριάζει τον εθνικισμό, τα στερεότυπα του αλυτρωτισμού και υπογραμμίζει πως οι ακραίες φωνές παρεμπόδισαν την ανάδειξη των θετικών της συμφωνίας:

"Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα".

Στέκεται δε στην ανάγκη "ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες".

"Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί", καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκόπια, Δημοψήφισμα στα Σκόπια, Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Δεν πάει σε εκλογές ο Ζάεφ, το μπαλάκι τώρα σε VMRO και Βουλή της πΓΔΜ

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Μόνο οι αλβανόφωνοι στήριξαν Ζάεφ - Πού η υψηλότερη και πού η χαμηλότερη συμμετοχή

Δημοψήφισμα Σκόπια: Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια υποστηρίζει ο Καμμένος

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Δείτε πώς ψήφισε ο κόσμος ανά περιφέρεια

SHARE: