ΥΠΕΞ: Η αλβανική ηγεσία ναρκοθετεί την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ

ΥΠΕΞ: Η αλβανική ηγεσία ναρκοθετεί την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ
Eurokinissi

Απάντηση στο αλβανικό ΥΠΕΞ με αφορμή τα σχέδια για την κατεδάφιση σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα, στο πλαίσιο ανάπλασης αλλά και στα προκλητικά σχόλια του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα έδωσε η ελληνική πλευρά

Για σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, την στιγμή που το αλβανικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι γκρεμίζει τα σπίτια Ελλήνων επειδή ακολουθεί πολιτική μη διακρίσεων.

“Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους”, σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως “τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας”.

“Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη”, σημειώνεται.

“Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, το αλβανικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του ανέβασε του τόνους, χαρακτηρίζοντας αναχρονιστική την προηγούμενη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με την απόφαση κατεδάφισης σπιτιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα. Μάλιστα, καλούσε για εξηγήσεις την Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και σχετική ανάρτηση στο facebook του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ο οποίος ανέφερε προκλητικά πως “Η Αθήνα οφείλει την ιστορία της στον αλβανόφωνο πληθυσμό της. Η Χιμάρα αναγνωρίζεται ως Αλβανική”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα