Σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Οικονόμου: “Δεν είναι βέβαιο ότι θα γυρίσουν στην ίδια θέση”

Σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Οικονόμου: “Δεν είναι βέβαιο ότι θα γυρίσουν στην ίδια θέση”
Εργαζόμενοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 Thanassis Stavrakis/AP

Αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο για την αναστολή καθηκόντων στους υγειονομικούς που δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση.

Σκληρή στάση από την κυβέρνηση για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, ενώ αφήνει -προς το παρόν τουλάχιστον- στην άκρη το θέμα των εκπαιδευτικών, Ενόπλων Δυνάμεων και Αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. “Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση θα εφαρμοστεί. Και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Παράλληλα, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει. Η Κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία. Εμβολιασμένους συμπολίτες μας και μη” πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως δεν διευκρίνισε τι ακριβώς σημαίνει το ότι οι υγειονομικοί που τελικά θα εμβολιαστούν μετά την προθεσμία δεν είναι βέβαιον ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις. Δεν θέλησε επίσης να δώσει νούμερα υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι και σήμερα, σημειώνοντας πως είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιασμένων (ιδίως γιατρών) αλλά απαιτείται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο για να θωρακιστεί ο πλέον κρίσιμος τομέας του ΕΣΥ.

Παρέπεμψε δε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων, ακόμη και αρρυθμίες που παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως στην πρώτη φάση θα παρουσιαστούν.

Το σχέδιο αυτό, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει διάφορες επιλογές για “αναδιάταξη δυνάμεων” ώστε το ΕΣΥ να μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη ημέρα. Αυτές αφορούν σε είσοδο νέου δυναμικού, αναδιάταξη μέσα στο ίδιο το ΕΣΥ, την ανάθεση ορισμένων διοικητικών κυρίως υπηρεσιών σε δομές του ιδιωτικού τομέα για όσο χρειαστεί.

Ο κ. Οικονόμου άφησε πάντως ανοιχτό, αλλά δεν προδίκασε, το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, επισημανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “υπάρχουν παιδιά της δευτέρας δημοτικού που δεν έχουν γνωρίσει καν τους συμμαθητές τους”. Σημείωσε ότι το ποσοστό εμβολιασμού εκπαιδευτικών είναι υψηλό, παρέπεμψε στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί με μέτρα και τεστ για τους ανεμβολίαστους και πρόσθεσε: “Μένουμε σε αυτά προς το παρόν και θα αξιολογούμε την πορεία της υπόθεσης”.

Ερωτηθείς σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς ιδίως στους αστυνομικούς και δη σε ομάδες που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες όπως η ΔΙΑΣ, τα ποσοστά είναι χαμηλά, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εξακολουθεί να υπάρχει και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα αποφασιστεί σε ποιο χρόνο θα εφαρμοστεί.

Στάθηκε όμως στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, που όπως τόνισε κανείς δεν αμφιβάλλει ότι πρέπει να ειναι ο πιο θωρακισμένος. Σχολίασε ότι ακούγονται διάφορα “περίεργα και ανεξήγητα περί προαιρετικής υποχρεωτικότητας στο χώρο των υγειονομικών”, θέτοντας το ερώτημα όσοι αντιδρούν στο μέτρο της υποχρεωτικότητας που ακριβώς διαφωνούν. Ενώ διερωτήθηκε τι άλλο μένει στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας για να πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Δεν απέκλεισε μάλιστα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα εάν χρειαστεί να επεκταθεί το μέτρο των τακτικών τεστ και σε εμβολιασμένους, όμως τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το πλαίσιο αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόμο εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

“Ο εμβολιαστικός μηχανισμός που δημιούργησε η πολιτεία λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και δίνει πλέον στον καθένα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, με όποιο εμβόλιο θέλει, όπου θέλει, ακόμη και αυθημερόν. Καλούμε όλους τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να τον αξιοποιήσουν. Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί και πολύ περισσότερο που επιδιώκουμε είναι να εμπλακούμε σε μια ανούσια διαδικασία αντιπαράθεσης, σε μια διαδικασία δράσης και αντίδρασης. Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό -που αντιμετωπίζεται μόνο από τον εμβολιασμό- δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε συνδικαλιστικό. Είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή”, δήλωσε επίσης ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα