Υποκλοπές: Παρακράτος με απόδειξη – Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή

Υποκλοπές: Παρακράτος με απόδειξη – Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή
Με "διευθύνσεις και ονόματα" σήμερα στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις η σημερινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή. Με «διευθύνσεις και ονόματα» αναμένεται να τοποθετηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Σκάνδαλο των Υποκλοπών.

Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει παρέμβαση μετά από τα αποδεικτικά στοιχεία για της παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και της ηγεσία του στρατεύματος που παραδόθηκαν στον ίδιο όπως και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται σήμερα να παραθέσει τα στοιχεία αυτά στην εθνική αντιπροσωπεία. Θέτοντας έτσι το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών» σε νέα διάσταση. Πλέον δεν πρόκειται για μία υπόθεση που στηρίζεται σε δημοσιεύματα, δημοσιογραφικές πληροφορίες και πειστήρια ή πολιτικές εκτιμήσεις. Αντιθέτως πλέον οι παρακολουθήσεις είναι ένα τετελεσμένο γεγονός, τεκμηριωμένο από αδιάσειστα στοιχεία που συνέλεξε μία ανεξάρτητη αρχή. Όσον αφορά τον «ηθικό αυτουργό» ο Αλέξης Τσίπρας έχει από χθες κατονομάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας άλλωστε την παραίτηση της κυβέρνησης του μετά από την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου. Η απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση της κυβέρνησης είναι πιθανό να «καθοδηγήσει» και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει η αξιωματική αντιπολίτευση, από τις οποίες κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως δήλωσε χθές «η ΕΥΠ, την ευθύνη και εποπτεία της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια Εισαγγελέα, την κ. Βλάχου, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Με τον φάκελο των υποκλοπών στο χέρι εξήλθε από την ΑΔΑΕ ο Αλέξης Τσίπρας

Η συνάντηση με τον Ράμμο και η συνέχεια

Θυμίζουμε ότι το «γαϊτανάκι» των εξελίξεων ξεκίνησε χθες μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξέρχεται από το κτίριο της ανεξάρτητης αρχής κρατώντας έναν φάκελο.

Ο ίδιος φάκελος στάλθηκε από την ΑΔΑΕ στον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς, με βάση όσα προβλέπονται (και) στον τελευταίο νόμο για την «άρση του απορρήτου» που ψήφισε το κοινοβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου του 2022.

Στη συνέχεια υπήρξαν επικριτικές ανακοινώσεις εναντίον της ΑΔΑΕ από την κυβέρνηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε, όπως προαναφέραμε, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την λειτουργία του κράτους δικαίου στην χώρα.

Τα 4 πολιτικά δεδομένα

Τα πολιτικά συμπεράσματα της χθεσινής ημέρας μπορούν να συμπυκνωθούν στα εξής σημεία:

Πρώτο: Η σημερινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις . Αυτό θα συμβεί γιατί -όπως όλα δείχνουν- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραθέσει συγκεκριμένα τεκμήρια που επιβεβαιώνουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο όσα υποψιάζονταν όταν υπέδειξε στην ΑΔΑΕ στις αρχές Δεκεμβρίου συγκεκριμένα πρόσωπα που εκτιμούσε ότι τέθηκαν υπό παρακολούθηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι μάλιστα εξαιρετικά πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει με «διευθύνσεις και τηλέφωνα» κατονομάζοντας τόσο τον εν ενεργεία υπουργό που φέρεται να έχει παρακολουθηθεί όσο και τα κορυφαία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα εκ των οποίων φέρεται να βρίσκεται στην κορυφαία επιτελική θέση, ένα ακόμη, επικεφαλής του κυριότερου όπλου του στρατεύματος, δύο σε καίριες θέσεις που αφορούν τους εξοπλισμούς.

Επίσης να καταδείξει και τον παραιτηθέντα σύμβουλο για στρατιωτικά ζητήματα που επίσης βρέθηκε «σε επισύνδεση». Πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν και εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο θεσμικό όπλο που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση: Δεν είναι άλλο από την πρόταση δυσπιστίας, που αυτόματα θα οδηγήσει σε μία τριήμερη συζήτηση η οποία στο τέλος της θα φέρει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο δίλλημα του αν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση της οποία ο επικεφαλής παρακολουθούσε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και την ηγεσία του στρατεύματος.

Δεύτερο: Η κυβέρνηση με βάση τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ήδη παραδεχθεί τις παρακολουθήσεις, για τις οποίες έως τώρα είτε αμφισβητούσε είτε παρέπεμπε στην (δίχως χρονικό ορίζοντα) εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που σημείωσε σε δήλωσή του πως «οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης».

Μάλιστα η κυβέρνηση ολισθαίνει στη… «δεύτερη γραμμή άμυνας» που εδώ και καιρό φαίνεται να έχει ετοιμάσει για την περίπτωση που έρχονταν στο φώς στοιχεία για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ: Την θεωρία του παραμηχανισμού εντός της υπηρεσίας. Και σε αυτό το σημείο είναι ενδεικτική η φράση που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας για «ρυπαρά δίκτυα» που «διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς».

Τρίτο: Η χώρα εμφανώς βρίσκεται σε συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής αφού από χθες η κυβέρνηση έχει «κηρύξει πόλεμο» σε μία συνταγματικά θεσμοθετημένη ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, η οποία σύμφωνα με πολλούς συνταγματολόγους έχει λειτουργήσει στο πλαίσιο και με το γράμμα του Συντάγματος. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνίων και προσωπικά ο πρόεδρος της Χρήστος Ράμμος έχει κατηγορηθεί ήδη ότι έχει «μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ «φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».

Τέταρτο: Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά βρίσκεται απομονωμένη από το σύνολο της αντιπολίτευσης για το ζήτημα των υποκλοπών. Ήδη εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 έχουν τοποθετηθεί για τα ζητήματα που ανακύπτουν από την επιστολή του Χρήστου Ράμμου. Κοινός τόπος είναι η σοβαρότητα του ζητήματος και η ανάγκη άμεσης πολιτικής και κοινοβουλευτικής διερεύνησης. Μια προοπτική που ήδη έχει αρνηθεί η Νέα Δημοκρατίας και όπως φαίνεται θα επιμείνει σε αυτό τον ισχυρισμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα