Υποκλοπές: “Στραπατσάρισμα” στο ευρωπαϊκό προσωπείο της ΝΔ η απόφαση της PEGA

Υποκλοπές: “Στραπατσάρισμα” στο ευρωπαϊκό προσωπείο της ΝΔ η απόφαση της PEGA
Έκθετοι απέναντι στις κατευθύνσεις της επιτροπης PEGA ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός που χειρίστηκε την υπόθεση Γιώργος Γεραπετρίτης. Eurokinissi

Η εξεταστική επιτροπή του ευρω-κοινοβουλίου απαιτεί από τον Μητσοτάκη να «ξηλώσει» το νομοθετικό πλαίσιο και τις πρακτικές κάλυψης των παρακολουθήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον προκαλεί να δεσμευτεί ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να εναρμονιστεί με τις κατευθύνσεις της επιτροπής PEGA και να γίνει μια «κανονική ευρωπαϊκή χώρα»; Αυτό το ερώτημα – πρόκληση απευθύνει προς την Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημοσιοποίηση της εγκεκριμένης απόφασης της εξεταστικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που απαιτεί από την κυβέρνηση να «ξηλώσει» το σύνολο των νόμων και διατάξεων που αποτέλεσε κι αποτελεί την «υποδομή» για το Σκάνδαλο των Υποκλοπών. Η ανακοίνωση της καταδικαστικής για τις κυβερνητικές πρακτικές απόφαση στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, αλλάζει τα δεδομένα. Ιδίως αφού η κυβέρνηση βασίζει την προεκλογική της επιχειρηματολογία στην «φιλοευρωπαϊκή» πολιτική της, την ίδια στιγμή που καταγγέλλεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως αποκλίνουσα από δημοκρατικά κριτήρια της Ευρώπης.

Δεσμεύεται ο Μητσοτάκης;

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν την απόφαση της PEGA ως τεκμήριο για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2022 οπότε και ξέσπασε το σκάνδαλο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων πολιτικών προσώπων. Εκτιμώντας ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2019 οπότε και η ΕΥΠ βρέθηκε υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου δημιουργήθηκαν μηχανισμοί που έρχονται σε απευθείας αντίθεση με το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Θέτοντας την προεκλογική διάσταση του ζητήματος σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά αν «δεσμεύεται ο κ. Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ότι θα συμμορφωθεί με αυτές τις συστάσεις;» επισημαίνοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προαναγγείλει αυτές τις αλλαγές». Παράλληλα σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός πριν αποφασίσει πρέπει να ξέρει, αν θα έχει ξανά έναν πρωθυπουργό που επιμένει να καταπάτα τη δημοκρατία και να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή έναν πρωθυπουργό που σέβεται το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Αποκαλύφθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Στο θέμα είχε αναφερθεί νωρίτερα η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου αναφέροντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο κέντρο παράνομων παρακολουθήσεων και υποκλοπών». Τόνισε επίσης ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά αμφισβητείται τόσο κατηγορηματικά από την ΕΕ η διαφάνεια, το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στη χώρα μας» Εστίασε μάλιστα ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό σχολιάζοντας πως «αυτή τη φορά δεν θα πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύβεται άλλο, γιατί απλά τα ίδια τα ευρωπαϊκά όργανα τον αποκάλυψαν. Εξαιτίας του η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς και έχει γίνει το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

Η απόφαση της PEGA

Περιγράφοντας την διαδικασία λήψης απόφασης αλλά και το περιεχόμενό της, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου επισήμανε χαρακτηριστικά πως «η Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία, 30 υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές, το πόρισμα της, και με 30 υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές, τις συστάσεις της μετά τις πολύμηνες έρευνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά ψήφισαν βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ, ενώ απείχε η ακροδεξιά».

O ευρωβουλευτής θυμίζει πως «όταν παρουσιάστηκε το προσχέδιο της πορίσματος το Νοέμβριο του 2022, αρκετοί υποστηρικτές της κυβέρνησης έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν ήταν το τελικό πόρισμα που θα ψηφιστεί. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί τους: Αυτό που ψηφίσαμε σήμερα είναι κατά πολύ χειρότερο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Σημειώνει ότι «στη διάρκεια αυτών των μηνών, και την επεξεργασία που κάναμε στην Επιτροπή, προσθέσαμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες και αδιάσειστα στοιχεία ενώ επικαιροποιήθηκε με βάση τις νεότερες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ γύρω από τις υποκλοπές. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την κεντρική καθοδήγηση από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τη μαζική κλίμακα που είχαν προσλάβει οι υποκλοπές από ΕΥΠ και Predator στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην ουσία τις απόφασης τόνισε πως «στα εκτενή κεφάλαια που αφορούν στην Ελλάδα, και υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια και με κάθε λεπτομέρεια, την ταύτιση των παρακολουθήσεων μεταξύ ΕΥΠ και Predator και τις στενούς δεσμούς μεταξύ Κυβέρνησης-ΕΥΠ-Ιδιωτών που εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά και οδηγούν απευθείας στο στενό πυρήνα του Πρωθυπουργικού Γραφείου». Επίσης όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής η έκθεσεη «επισημαίνει με πολύ καυστικό τρόπο την απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης μέσω της τροπολογίας “Πικραμένου” και του νέου νόμου που αποκλείει τα θύματα από την ενημέρωσή τους και καλεί σε επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς». Επίσης ανέφερε πως η «η Εξεταστική επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και των ανεξάρτητων αρχών όπως η ΑΔΑΕ και, μάλιστα, να εγγυηθεί την ακεραιότητα των επικείμενων εκλογών». Επίσης «την καλεί να ανακαλέσει επειγόντως της άδειες εξαγωγής του Predator και να ερευνήσει πραγματικά τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό, υπόθεση για την οποία διεξάγει έρευνα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μετά από τις αποκαλύψεις μας». από τις αποκαλύψεις μας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα