Υπουργικό Συμβούλιο: Μόνιμες προσλήψεις, θετικά μέτρα, μείωση εισφορών

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου. EUROKINISSI

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε πως θα χρησιμοποιηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο το 2020. Τι θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό. Χρηματοδότηση των ΑΕΙ ανάλογα με την αξιολόγηση.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2020 ουσιαστικά ξεδιπλώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με οικονομία, ασφαλιστικό, φορολογικό, προσλήψεις, ΑΕΙ και προμήθειες στην άμυνα μεταξύ άλλων στην ατζέντα.

Το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύπτει θα χρησιμοποιηθεί για σταδιακές παροχές κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς (την ερχόμενη εβδομάδα εν τω μεταξύ θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα του 2019), καθώς και για μόνιμες και όχι έκτακτες προσλήψεις στο δημόσιο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει στις αρχές του έτους να φέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο μεταξύ άλλων με ελεύθερη επιλογή επιπέδου εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μείωση των εισφορών στη μισθωτή εργασία, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και ενθάρρυνση νέων προσλήψεων.

ADVERTISING

Συζητήθηκε επιπλέον η προμήθεια και αναβάθμιση αμυντικού υλικού της χώρας. Το 80% των 279 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση των αεροσκαφών F16, θα αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Υπόσχεση για σταδιακά καλά νέα για τις τσέπες των πολιτών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία και τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού του 2020. “Ο προϋπολογισμός του 2020 έρχεται σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά”, σημείωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δείχνοντας την κυβερνητική προσδοκία για μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο θα διατεθεί για θετικά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του τόνισε ότι «μέχρι στιγμής καταφέραμε να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα από όσα είχαμε δεσμευθεί». Για τη διαχείριση των καλύτερων από τον στόχο αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού προανήγγειλε ότι «θα ανακοινώνονται σταδιακά τα καλά νέα, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα ζήτησε από τους υπουργούς να υπενθυμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «μέσα στην τετραετία, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος», δείχνοντας ότι ενδεχομένως σκοπεύει να αξιοποιήσει ως προς αυτούς τους στόχους το προβλεπόμενο δημοσιονομικό περιθώριο. Επίσης, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κοινωνία είναι ώριμη για αλλαγές και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της ΔΕΗ για την οποία όπως ανέφερε «δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και όντως «σπάσαμε αυγά».

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Τις βασικές αρχές που διέπουν το υπό διαμόρφωση ασφαλιστικό νομοσχέδιο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Αναφορικά με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, οι αρχές αυτές αφορούν κυρίως την ελευθερία επιλογής και την ευελιξία. Καθιερώνονται επτά επίπεδα εισφορών και παρέχεται στον κάθε ασφαλισμένο η δυνατότητα να επιλέγει το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλει, το οποίο θα μπορεί να το διαφοροποιεί ετησίως ανάλογα με την εισφοροδοτική του ικανότητα.

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους αγρότες, καθώς εξάλλου πρόσφατες δηλώσεις του Βρούτση που άφηναν ανοιχτή την αύξηση των αγροτικών εισφορών είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, ο οποιος στην πλειοψηφία του ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Επίσης με το νέο ασφαλιστικό ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Θεσμοθετείται η πρώτη φάση μείωσης των εισφορών στη μισθωτή εργασία, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με έναρξη εφαρμογής το δεύτερο εξάμηνο του 2020, επιδιώκοντας -όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας- την ενθάρρυνση νέων προσλήψεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της συνολικής απασχόλησης, μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

Οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες εκπονούνται και όταν θα είναι έτοιμες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει τον Ιανουάριο. “Από τον συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα είναι σημαντικά ωφελημένοι όλοι οι πολίτες συμπεριλαμβανομένων των πολιτών μεσαίου εισοδήματος” δήλωσε ο κ.Πέτσας.

Μόνιμες και όχι έκτακτες προσλήψεις το 2020

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκος παρουσίασε τους υπηρετούντες σήμερα υπαλλήλους, τις αποχωρήσεις την τελευταία διετία και την εκτίμηση για τις αποχωρήσεις του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την καταγραφή των αναγκών για προσλήψεις όλων των Υπουργείων για το 2020, ενώ έγινε ειδική αναφορά για τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται από την ανάπτυξη της οικονομίας και την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και όχι έκτακτου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΑΒ θα αναλάβει το 80% της αναβάθμισης των αεροσκαφών F16

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε τις τρεις βασικές πτυχές που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα τεθεί άμεσα ενδεχομένως και απόψε το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση. Περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού. Τονίζεται ότι ποσοστό περίπου 80% των 279 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση των αεροσκαφών F16, θα αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πρώτος στόχος είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου υλικού και μετά η προμήθεια νέου. Και αυτή η αναβάθμιση μπορεί να συμβάλλει ώστε να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία»

Χρηματοδότηση πανεπιστημίων ανάλογα με την αξιολόγηση τους

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής με ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες, της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), παρουσίασε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Η Αρχή αυτή θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ. Ειδικότερα προβλέπεται:

Ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με την χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός.

Διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης.

Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της Αρχής με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.

Ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι για πρώτη φορά: Προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση. Πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη της λειτουργίας τους. Εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ ́ κύκλου. Εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ. πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια. Προβλέπεται αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.

Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, παρουσίασαν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Το Εθνικό αυτό Σχέδιο περιλαμβάνει έναν Οδικό Χάρτη για την επίτευξη συγκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών Στόχων έως το έτος 2030. Ειδικότερα, το ΕΣΕΚ:

α) θέτει στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 40% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 και σε πάνω από 55% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005,

β) αυξάνει τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, με μερίδιο συμμετοχής στο 35% (από 31%) και ειδικά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 60% και,

γ) ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας κατά το έτος 2030 να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του έτους 2017.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εντάσσεται και η δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, έως το 2028. Συζητήθηκε επίσης η εκπόνηση ειδικών σχεδίων για τη στήριξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν σήμερα λιγνιτικές μονάδες, με στόχο να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι, το ΕΣΕΚ ενσωματώνει επενδύσεις ύψους 43,8 δις ευρώ τη δεκαετή περίοδο 2020-2030 σε μια σειρά από άξονες από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι τους διασυνοριακούς αγωγούς, τα δίκτυα και την κυκλική οικονομία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network