Ύβρεις χρυσαυγιτών για Μπελογιάννη. Απειλούν να γκρεμίσουν το σπίτι του

Ύβρεις χρυσαυγιτών για Μπελογιάννη. Απειλούν να γκρεμίσουν το σπίτι του

Από τη ΝΔ ο Ν. Κακλαμάνης καταδίκασε απερίφραστα αλλά ο Κ. Τασούλας σχολίασε πως δεν θα μπορούσε τώρα να μιλήσει αν είχαν επικρατήσει οι κομμουνιστές

Κάθε προηγούμενο, ακόμη και για τα δεδομένα της Χρυσής Αυγής ξεπέρασε στη Βουλή ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος υβρίζοντας απρόκλητα τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και αποκαλύπτοντας ότι η εγκληματική οργάνωση προτίθεται να γκρεμίσει το σπίτι-μνημείο του εκτελεσθέντα αγωνιστή. Η υβριστική επίθεση της Χρυσής Αυγής προκάλεσε, όμως, «σχίσμα» στη ΝΔ με τον Νικήτα Κακλαμάνη να καταδικάζει τις ύβρεις και τον Κώστα Τασούλα να επιτίθεται στον κομμουνισμό.

Το ζήτημα ξέσπασε όταν ο Χρυσαυγίτης Ηλιόπουλος επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την επιλογή του να μεταβεί στην Αμαλιάδα και να εγκαινιάσει το σπίτι-μουσείο στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη. «Ο Τσίπρας για να τσιγκλίσει τα αριστερά αντανακλαστικά του ακροατηρίου του, εγκαινίασε ένα μουσείο για τον αρχισφαγέα Μπελογιάννη» είπε ο χρυσαυγίτης. Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί και δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή σκοπεύει να κατεδαφίσει τον τόπο μνήμης στο σπίτι του Μπελογιάννη. «Εμείς το σπίτι του θα το γκρεμίσουμε για να μην θυμίζει τα εγκλήματα του κομμουνισμού, όταν θα έρθει η ώρα. Θα δείτε το Μουσείο Μπελογιάννη τι θα γίνει, όταν θα έρθει η Χρυσή Αυγή στα πράγματα» είπε ο Ηλιόπουλος εκτός εαυτού.

Οι φράσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των παριστάμενων υπουργών και βουλευτών που άρχισαν να φωνάζουν «ντροπή» και να καλούν τον χρυσαυγίτη να συνειδητοποιήσει τι λέει. Πιο άμεσα από όλους αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε: «κανείς δεν μπορεί να γκρεμίσει τίποτα». Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε, μάλιστα, να διαγραφεί η λέξη «αρχισφαγέας» από τα πρακτικά. Ο κ. Κακλαμάνης έβαλε όμως και στη θέση του τον έτερο χρυσαυγίτη Νίκο Μίχο που άρχισε να ωρύεται από τα έδρανα κατά του Νίκου Μπελογιάννη. «Βγες έξω Μίχο. Όχι με μένα τέτοια στην έδρα» του φώναξε ο Νικήτας Κακλαμάνης επιβάλλοντας την τάξη.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, όμως, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, πήρε αφορμή από τις αναφορές της Χρυσής Αυγής για να επιτεθεί και αυτός στον πρωθυπουργό και στους κομμουνιστές. Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «ομοβροντία αντιπερισπασμού» τη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο του Μπελογιάννη.

«Υπάρχουν και άλλες παρατάξεις σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει μόνο η αριστερά σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και άλλες παρατάξεις» είπε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη δημοκρατία. Διαφωνώ, ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος, η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της δημοκρατίας». «Εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά» ανέφερε.

Δρίτσας: Η ΝΔ δικαιώνει την εκτέλεση Μπελογιάννη

Αυστηρή κριτική στη ΝΔ και τον Κώστα Τασούλα για τις αναφορές του στον Νίκο Μπελογιάννη άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ουσιαστικά δικαιώνει την εκτέλεση του αγωνιστή της Αριστεράς. «Είναι δυνατόν η ΝΔ να χειροκροτεί τέτοιου είδους στάσεις, κριτικές και απόψεις; Είναι θλιβερό…» είπε ο κ. Δρίτσας σχολιάζοντας ότι ο Μάκης Βορίδης και άλλοι βουλευτές της ΝΔ καταχεικρότησαν τον Κώστα Τασούλα που διερωτήθηκε αν η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη ήταν «δίκαιη ή άδικη». Ο κ. Δρίτσας ανέφερε μάλιστα ότι περίμενε κάτι τέτοιο από τους πολιτικούς εκπροσώπους του δωσιλογισμού, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή, αλλά όχι από τη ΝΔ τη χρονική στιγμή μάλιστα που η Βουλή τιμά τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη με τα εγκαίνια του μουσείου στο πατρικό σπίτι του στην Αμαλιάδα.

Λαγός: Σφαγέας ο Μπελογιάννης και ο Φλωράκης

Εντωμεταξύ οι χρυσαυγίτες συνέχισαν τις υβριστικές αναφορές τους στον Νίκο Μπελογιάννη. Ο υπόδικος Γιάννης Λαγός χαρακτήρισε τον Μπελογιάννη σφαγέα και «υπεύθυνο για τη σφαγή στον Μελιγαλά». Χαρακτήρισε, όμως, «σφαγέα» και τον ιστορικό γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη.

Βούτσης: Μένω έκπληκτος από τις τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ

Κατάπληκτος από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τασούλα και Κώστα Τζαβάρα σχετικά με τον Νίκο Μπελογιάννη δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Δεν λαμβάνω υπόψη μου καθόλου τις εμφυλιοπολεμικές ομιλίες από την πτέρυγα των άλλων κυρίων» είπε σχετικά με τις ύβρεις της Χρυσής Αυγής, και πρόσθεσε: «όμως μένω έκπληκτος για τις δύο ομιλίες των συναδέλφων της ΝΔ, που ετέθη αυτό το ζήτημα». «Πραγματικά, μένω έκπληκτος από το ότι υπάρχει μια συνηγορία για μια εκτέλεση η οποία έγινε κάτω από την δημόσια διεθνή, παγκόσμια κατακραυγή των πλέον επιφανών πολιτικών και διανοουμένων εκείνης της περιόδου, πράγμα που δεν ήταν τυχαίο» σημείωσε ο κ. Βούτσης ο οποίος συνέδραμε αποφασιστικά μαζί με τον Δήμο Ήλιδος και τον γιό του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκο για την ίδρυση του μουσείου στην Αμαλιάδα.

Παπαρήγα: Ο Μπελογιάννης τέλειωσε το 1952 αλλά το ΚΚΕ υπάρχει ακόμη

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ άφησε από την πλευρά της η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας για υποκρισία και καπηλεία στις αναφορές που έγιναν στη Βουλή στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την υποκρισία και την καπηλεία. Το μίσος το εξηγούμε» είπε σε δηκτική αναφορά κατά της κυβέρνησης αλλά και της Χρυσής Αυγής. «Ο Μπελογιάννης τελείωσε το 1952 αλλά το ΚΚΕ υπάρχει ακόμα» σημείωσε η κυρία Παπαρήγα και σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα έκανε ο Μπελογιάννης αν ζούσε σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα