Ζυμώσεις στην κεντροδεξιά: Νέο κόμμα ιδρύει ο Τσιτουρίδης – Τι συμβαίνει με Παπακώστα και Σπηλιωτόπουλο

Ο 'Αρης Σπηλιωτόπουλος
Ο 'Αρης Σπηλιωτόπουλος EUROKINISSI

Την ιδρυτική διακήρυξη των “Ελλήνων Ριζοσπαστών” καταθέτει σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσιτουρίδης, ενώ δυσαρέσκεια προκαλεί μεταξύ των εκτός τειχών κεντροδεξιών στελεχών η... βιασύνη της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Το ερωτηματικό με Σπηλιωτόπουλο για ΝΔ, ο κύβος που ερρίφθη από Βουλγαράκη και η κεντροδεξιά πτέρυγα των ΑΝΕΛ

Οι ζυμώσεις στο χώρο της κεντροδεξιάς μεταξύ στελεχών καραμανλικής κυρίως προέλευσης και στελεχών που για διάφορους λόγους βρίσκονται εκτός τειχών και σχεδιασμών της μητσοτακικής Νέα Δημοκρατίας, συνεχίζονται, με τον πρώην υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη να καταθέτει το πρωί της Τρίτης στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη νέου κόμματος, των “Ελλήνων Ριζοσπαστών” και απώτερο στόχο τη συγκρότηση μίας συλλογικότητας που θα έχει παρουσία στις ευρωεκλογές, καταγράφοντας δυνάμεις και εν όψει εθνικών εκλογών

Ζυμώσεις όμως που δεν έχουν ευθεία αναφορά στην Παναγή Κυριακού, καθώς τα στελέχη που μετέχουν σε αυτές δεν βρίσκονται σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εξάλλου έχει “αδειάσει” στο παρελθόν δια κύκλων τον Ευάγγελο Αντώναρο, που μετά τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρεί να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος δυσαρεστημένων όλων των αποχρώσεων της κεντροδεξιάς.

ADVERTISING

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα την Κυριακή επιχείρησε να καρπωθεί την πρωτοβουλία και ηγεσία των κινήσεων, με μία διαρροή στο ΑΠΕ πως δε θα είναι υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά ότι συνομιλεί με τον κ.Τσιτουρίδη και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Από την πλευρά του κ.Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, έλεγαν ότι προφανώς έχει επαφές με στελέχη που προέρχονται από ΝΔ, αλλά και με στελέχη που είναι στη ΝΔ, και ότι συμμετέχει στις πολιτικές διεργασίες, αλλά μέχρι εκεί. Με τον τρόπο αυτό έδειχναν εμμέσως πλην σαφώς πως ο πρώην υπουργός προφανώς δεν έχει διάθεση να “καπελωθεί” από το ΝΕΟ της κ.Παπακώστα, καθώς εξάλλου άπαντες οι συμμετέχοντες στις ζυμώσεις θέλουν να κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες στη βάση μίας ισότιμης συλλογικότητας.

Ο κ.Σπηλιωτόπουλος βεβαίως σε αντίθεση με την κ.Παπακώστα και τον κ.Αντώναρο, δεν έχει τεθεί εκτός ΝΔ. Βρίσκεται δε εκτός Βουλής καθώς το 2014 του είχε ζητηθεί από την τότε (σαμαρική) ηγεσία της ΝΔ να παραιτηθεί από βουλευτής για να διεκδικήσει το δήμο Αθηναίων. Έκτοτε έμεινε στην αντιπολίτευση του δήμου, είδε τη ΝΔ να στηρίζει Κώστα Μπακογιάννη και προφανώς δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι ο έχων την αρμοδιότητα για τις επαφές με τους υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές (και “αντάρτης” αντίπαλος του το 2014 στο δήμο Αθηναίων) Νικήτας Κακλαμάνης δεν τον ενημέρωσε, ενώ παρά τις συζητήσεις που έγιναν βάσει και των προβλεπόμενων από το καταστατικό της ΝΔ, φαίνεται ότι δεν του προσφέρθηκε μία θέση στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών ή των ευρωεκλογών.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης, ένα ακόμη στέλεχος που μετέχει δια της υποψηφιότητας του στο δήμο Αθηναίων, στις ζυμώσεις της εκτός κομματικών τειχών της ΝΔ κεντροδεξιάς, φέρεται την ίδια στιγμή να αποφάσισε να βγει στο αντάρτικο καθώς είχε ζητήσει σε ανώτατο επίπεδο να είναι υποψήφιος είτε στην Α΄Αθηνών είτε στις ευρωεκλογές, πλην όμως χωρίς απάντηση.

Ο κ.Βουλγαράκης είχε συναντηθεί πρόσφατα με το Γιώργο Ορφανό, ο οποίος επίσης κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στο δήμο Θεσσαλονίκης απέναντι στο Νίκο Ταχιάο που έχει το χρίσμα της ΝΔ, καθώς και με τον κ.Αντώναρο. Η λογική είναι ότι στις δημοτικές, αλλά και στις ευρωεκλογές εφόσον ευοδωθεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα χωρίς κάποιον επικεφαλής με τη στενή του όρου έννοια, μπορεί να δημιουργηθεί η μαγιά για κάθοδο και στις εθνικές εκλογές, που τα περισσότερα από τα στελέχη που συνομιλούν θεωρούν ότι θα γίνουν Οκτώβριο.

Στις ζυμώσεις παίρνουν μέρος και στελέχη της κεντροδεξιάς πτέρυγας των ΑΝΕΛ όπως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Γιάννης Μοίρας, ο Θύμιος Δρόσος, που θεωρούν ότι δεν έχουν μέλλον στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ (σε αντίθεση πχ με την Έλενα Κουντουρά και το Θανάση Παπαχριστόπουλο), έχουν όμως έλθει σε ρήξη με τον Πάνο Καμμένο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξάλλου έχει αποξενώσει πιθανούς συνομιλητές του από το χώρο της μετριοπαθούς καραμανλικής δεξιάς, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του πρώην γγ της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκου ως συνεργαζόμενου με τους ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές και συνομιλώντας με το Γιώργο Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ.

Στις αρχές του έτους ο κ.Αντώναρος είχε μάλιστα διαψεύσει δημόσια τα σενάρια περί προσχώρησης του στο συνασπισμό κομμάτων της δεξιάς, που σχεδιάζει ο κ.Καμμένος με την ελπίδα να διασωθεί εκλογικά, μαζί με Μπαλτάκο- Καρατζαφέρη.

Δεν ήταν όμως ο μόνος, καθώς τον κ.Καμμένο άδειασε δημόσια και ο κ.Τσιτουρίδης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όχι στις προτάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ είπαν και οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Χρήστος Ζώης, που επίσης συμμετέχουν στις ζυμώσεις στο χώρο της εκτός ΝΔ κεντροδεξιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωεκλογές, Νέα Δημοκρατία, Καμμένος
SHARE:

24Media Network