Αντιγόνη Γύρα: “Τα μεγαλύτερα κορμιά με συγκινούν πάντα όταν κινούνται”

Αντιγόνη Γύρα: “Τα μεγαλύτερα κορμιά με συγκινούν πάντα όταν κινούνται”
Η Αντιγόνη Γύρα Κινητήρας

Η Αντιγόνη Γύρα μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την περιπέτεια του ανθρώπινου μεγαλώματος μέσα από τη σκοπιά του σώματος και του... χορού

Ο Κινητήρας διοργανώνει στις 19 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη, με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens την διάλεξη –παρουσίαση της Αντιγόνης Γύρα και της ομάδας Κινητήρας Ω με θέμα «Χορός και Τρίτη Ηλικία» θέλοντας να μοιραστεί την περιπέτεια του ανθρώπινου μεγαλώματος μέσα από τη σκοπιά του σώματος.

Η ανθρωπότητα μεγαλώνει – γερνάει περισσότερο από ποτέ στην ιστορία της, γεννιούνται όλο και λιγότεροι άνθρωποι, ενώ το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται διαρκώς. Πιθανότατα γι’ αυτό το λόγο η κουλτούρα της αντιγήρανσης εξελίσσεται ανάλογα προκειμένου να προλάβει με κάθε τρόπο την γήρανση της ανθρωπότητας. Είναι άραγε λειτουργικοί οι τρόποι με τους οποίους το κυρίαρχο ρεύμα επιλέγει να αντιμετωπίσει τα γηρατειά; Στοχοποιώντας το μεγάλωμα, περιθωριοποιώντας τους ηλικιωμένους και τους υπερήλικες ανθρώπους, επιβάλλοντας τον όρο «ασθενής» προκειμένου να προωθηθούν αντιγηραντικές θεραπείες καλλωπισμού και άλλα πολλά;

Ποια είναι η θέση της τέχνης και συγκεκριμένα του χορού και των ανθρώπων του σε σχέση με τα παραπάνω; Πώς αποτελεί πολιτική και κοινωνική στάση η ελεύθερη πρόσβαση στο σύγχρονο χορό για κάθε άνθρωπο που θέλει να χορέψει ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνική τάξη, φυλή; Πώς προσεγγίζονται τα παραπάνω ερωτήματα στην ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω και πώς αυτή η ομάδα μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο από το οποίο μπορούν να εμπνευστούν συνάδελφοι ώστε να χτιστούν αντίστοιχες ομάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα;

Η ενασχόληση των επαγγελματιών του χορού με δράσεις και παραστάσεις για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας κατατάσσεται στον τομέα του community dance στον οποίο ο Κινητήρας έχει επενδύσει ιδιαίτερα με διαφορετικούς τρόπους από το 1996 που ιδρύθηκε.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε μέσα στην πανδημία και είχε αρχικό σκοπό να καταγράψει πώς η ενασχόληση με την τέχνη του σύγχρονου χορού και του χοροθεάτρου στην τρίτη ηλικία, μπορεί να αναπτύξει την συνείδηση του ηλικιωμένου ατόμου και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του χρησιμοποιώντας σα μοντέλο τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω.

H Αντιγόνη Γύρα σε συνεργασία με τις Ιωάννα Καμπυλαυκά, Αλίκη Αβδελοπούλου και Πολένα Κόλλια Πέτερσεν θέλησε να καλύψει εν μέρει το κενό που υπάρχει σε σχέση με την συγκεκριμένη θεματική στον ερευνητικό τομέα και να συνεισφέρει στο χτίσιμο ισχυρότερων επαγγελματικών δικτύων πρακτικής του σύγχρονου χορού στην Τρίτη ηλικία.

Στη μελέτη συνεισέφεραν σημαντικά οι γυναίκες της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω είναι άτομα-πρότυπα που ξέρουν να γιορτάζουν καθημερινά τη ζωή και αποτελούν έμπνευση για την εξέλιξη του τομέα του σύγχρονου χορού στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πρώτα Χόρεψε, μετά Μίλα, Μπέκετ

Ταυτόχρονα επτά γυναίκες επαγγελματίες , από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, από ένα αρκετά ευρύ ηλικιακό φάσμα , οι οποίες ασχολούνται συστηματικά με τον χορό σε μεγαλύτερες ηλικίες μοιράστηκαν με γενναιοδωρία τον χρόνο τους, την εμπειρία, τη γνώση , την αλήθεια τους και τον ενθουσιασμό για τη δουλειά –καλλιτεχνική κι εκπαιδευτική- με μεγαλύτερους ανθρώπους. (Πατρίσια Απέργη, Stella Howard, Emily Jenkins, Παναγιώτα Καλλιμάνη, Γεωργία Μαυραγάνη,Nοnne Mai Svalholm, Lisa Thomas.)

Εμείς μιλήσαμε με την ψυχή του Κινητήρα, την Αντιγόνη Γύρα, με αφορμή τη μελέτη που εκπόνησε πάνω στον Σύγχρονο Χορό και την Τρίτη Ηλικία.

Ο χορός έχει ηλικία; Ποια τα οφέλη του;

Τι είναι ηλικία τελικά; Αυτό που νιώθεις ή αυτό που φέρεις με τα χρόνια; Ή μήπως και τα δυο; Τι θεωρούμε χορό; Η κίνηση της κάθε μας μέρας είναι χορός; Τα αγκαλιάσματα, η ερωτική πράξη, το κρυφτό στο σχολείο είναι χορός; Γίνεται να έχει ο χορός ηλικία; Πώς νιώθουμε όταν ροδοκοκκινίζουν τα μάγουλα μας μετά από ένα ξέφρενο χορό σε ένα πάρτι, ένα πανηγύρι, έναν γάμο; Πώς νιώθουμε την καρδιά μας να πεταρίζει όταν μας αρπάζει ένας άλλος άνθρωπος, για να σηκωθούμε να χορέψουμε; Πώς είναι να είσαι ενεργό μέλος μιας ομάδας που χορεύει και τραγουδά συστηματικά μέσα σε αυτή την εποχή που ζούμε; Πώς είναι όταν το σώμα σου εξασκείται και μπορείς να περπατήσεις, να σκύψεις, ακόμη και να… πέσεις καλύτερα; Πώς είναι όταν μοιράζεσαι κοινούς στόχους μέσα από τη δημιουργία μιας παράστασης; Πώς είναι να μαθαίνεις μια ολόκληρη ζωή; Όπως λέει κι ο Μπέκετ “Πρώτα Χόρεψε, μετά Μίλα”

Κινητήρας


Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον Σύγχρονο Χορό και την Τρίτη Ηλικία;

Μεγάλωσα με τις δυο γιαγιάδες μου, γιατί οι γονείς μου ήταν πολύ νέοι όταν με γέννησαν. Αγαπούσα πάντα βαθιά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κι ένιωθα η σοφία και η εμπειρία τους να με εμπνέουν στη ζωή και την τέχνη μου. Χρειάστηκα καιρό για να το αποφασίσω, γιατί ένιωθα τεράστια αγωνία για τον τρόπο που θα το έκανα κι έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης πάνω σε αυτόν τον τομέα. Ευτυχώς όμως πήρα το ρίσκο!

Πώς εκπονήθηκε αυτή η μελέτη σας;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στο πλαίσιο μιας προκήρυξης του ΥΠΠΟΑ για έρευνα στον τομέα του σύγχρονου χορού. Μεταξύ περιπάτων στη θάλασσα, ατέλειωτων ωρών ανάγνωσης, χτυπώντας καθημερινά επί έξι μήνες “καρτέλα” στον υπολογιστή για τις συνεντεύξεις μέσω ζουμ, σε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και την έρευνα στο ιντερνετ. Επίσης, με πολλά Yogi Tea κι ενίοτε κρασί, μα πάνω απ’ όλα μελετώντας την υπέροχη ομάδα μας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω.

Τι σημαίνει και πόσο απαραίτητη είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο σύγχρονο χορό για κάθε άνθρωπο που θέλει να χορέψει ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνική τάξη, φυλή;

Όπως μου αρέσει να λέω συχνά, η τέχνη είναι βάλσαμο στην καθημερινότητα για όλους μας, επαγγελματίες καλλιτέχνες και μη. Μέσα από αυτή τη μελέτη θέλησα να προτρέψω τους/τις συναδέλφους να εμπλακούν σε αυτό το πεδίο, το οποίο καθιστά τον χορό μεγάλο εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης, πολιτικής εγρήγορσης και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής του ατόμου και της κοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου, για να μπορέσει να εξελιχθεί ο τομέας αυτός, χρειάζεται αρχικά να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των επαγγελματικών σχολών η κατεύθυνση community dance. Γιατί η αλήθεια είναι πως μόνο έτσι μπορούμε να φτιάξουμε μια γερή βάση στην Ελλάδα, η οποία να προσφέρει στην κοινότητα τις απεριόριστες δυνατότητες που σου δίνει ο χορός αλλά και ταυτόχρονα να ανοίξει θέσεις εργασίας στους απόφοιτους επαγγελματίες του χορού.

Κινητήρας


Είναι πιστεύετε λειτουργικοί οι τρόποι με τους οποίους το κυρίαρχο ρεύμα επιλέγει να αντιμετωπίσει τα γηρατειά;

Δυστυχώς όχι… Είναι πολύ απογοητευτικοί και επώδυνοι οι τρόποι που αντιμετωπίζεται το μεγάλωμα στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία. Στοχοποιώντας το μεγάλωμα, περιθωριοποιώντας τους ηλικιωμένους και τους υπερήλικες ανθρώπους, επιβάλλοντας τον όρο «ασθενής» προκειμένου να προωθηθούν αντιγηραντικές θεραπείες καλλωπισμού και άλλα πολλά…

Απαγορεύεται να μεγαλώνεις κι αυτό είναι άδικο και καταπιεστικό. Αν δεν μεγαλώναμε σημαίνει ότι δεν θα ζούσαμε. Τα γηρατειά μας έχουν αξία και η φύση κάτι ξέρει που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Χρειαζόμαστε οι άνθρωποι φροντίδα και σεβασμό όσο μεγαλώνουμε κι όχι απαξίωση, περιθωριοποίηση και αγώνα για να μείνουμε και να φαινόμαστε διαρκώς νέες και νέοι. Οι ρυτίδες μας είναι -για μένα- τα παράσημά μας.

Οι ρυτίδες μας είναι τα παράσημά μας…

Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι επιτέλους ευρείας κυκλοφορίας περιοδικά και σπουδαίες προσωπικότητες ανά τον κόσμο αναρωτιούνται για τη χρήση λέξεων όπως «αντιγηραντικό προϊόν» και «αντιγηραντική φροντίδα», ενώ ταυτόχρονα συναντάμε συχνά τη φράση τέταρτη ηλικία μου δίνει ελπίδες….Ταυτόχρονα, ο επιστημονικός κλάδος της γεροντολογίας αναπτύσσεται δυναμικά προσπαθώντας να προσφέρει στον τομέα της υγείας των μεγαλύτερων ανθρώπων έτσι ώστε –αφού αντικειμενικά ζούμε πλέον περισσότερα χρόνια- να μπορούμε να χαιρόμαστε τη ζωή και να είμαστε παραγωγικά μέλη τις κοινωνίας. Η τέχνη έχει αρχίσει δειλά δειλά να συνταγογραφείται στο εξωτερικό με σκοπό την ευεξία και την καλυτέρευση σοβαρών ψυχογενών καταστάσεων, όπως η κατάθλιψη που μαστίζει την εποχή μας και όλες τις γενιές.

Σε όλη αυτή την ενασχόληση με την Τρίτη Ηλικία, ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή που θυμάστε;

Δεν υπάρχουν μια και δυο συγκινητικές στιγμές. Η ενασχόληση με τους ώριμους ενήλικες με βάζει σε μια διαρκή συναισθηματική κατάσταση βουτηγμένη στην αγάπη, τη φροντίδα και το χιούμορ. Τα μεγαλύτερα κορμιά με συγκινούν πάντα όταν κινούνται, γιατί μου υπενθυμίζουν ότι ο άνθρωπος έχει την απίστευτη δυνατότητα να βάζει διαρκώς στόχους για αυτοβελτίωση και προσωπική εξέλιξη ανεξάρτητα από τα χρόνια που μετράει στην πλάτη του.

Η γενναιοδωρία των μελών της ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω μου δίνει κουράγιο για να συνεχίζω όχι μόνο στην επαγγελματική μου ζωή αλλά και στην προσωπική. Κι αυτό είναι μια πολιτική πράξη διαρκούς συγκίνησης και προσωπικής μετακίνησης, καθώς βιώνω το δικό μου μεγάλωμα.

Ιnfo

Flux Laboratory Athens. Θησείο-Μοναστηράκι-Πλάκα–Ψυρρή. Αγγέλου Γέροντα12, Πλάκα (Αθήνα. [email protected]/Πότε Μ. Τρίτη 19/4 στις 20.30/Απαραίτητη η κράτηση θέσεων λόγω πολύ περιορισμένης χωρητικότητας : [email protected] τηλέφωνο 6940576461

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα