Βαριά καμπάνα στην ΑΕΠΙ

ΜΑΡΟΥΣΙ- 'Εφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
ΜΑΡΟΥΣΙ- 'Εφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Με απόφαση δικαστηρίου, η ΑΕΠΙ θα καταβάλει αναδρομικά πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ στους δημιουργούς. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι Στ. Ξαρχάκος, Ν. Κυπουργός, Π. Καλατζόπουλος, Ν. Μαμαγκάκης, Γ.  Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

Οφειλές περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καταβάλει η ΑΕΠΙ στους δημιουργους, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει πριν από 21 χρόνια, δηλδή το 1996, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος,   Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος  Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Σήμερα με την υπ' αριθμ. 1103/2017 απόφαση, κρίθηκε πως η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%)  και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37, 5 %), είναι καταχρηστική.

ADVERTISING

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς, ποσό που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική τη παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση  10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

*Διαβάστε την έρευνα του News247 για την ΑΕΠΙ: Από το "πάρτι" εκατομμυρίων στην "εντατική".

Γ. Ζάννος: "Δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών"

Ο δικηγόρος Γιωργανδρέας Ζάννος που χειρίστηκε την υπόθεση, εξηγεί στο tvxs.gr τι σημαίνει για την εταιρεία αλλά και τους δημιουργούς η απόφαση αυτή που έρχεται μετά από 21 χρόνια και μάλιστα μέσα σε αυτή τη δραματική συγκυρία.

“Η απόφαση αυτή αποτελεί μια δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών, αν και οφείλεται στους ελάχιστους που διεξήγαγαν αυτόν τον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, χωρίς να καμφθούν, με πρώτο τον Σταύρο Ξαρχάκο.” λέει στο tvxs.gr o δικηγόρος Γιωργανδρέας Ζάννος. 

“Εκτός από τη σημαντική μείωση των προμηθειών με αναδρομική ισχύ και την υποχρέωση αναλυτικής λογοδοσίας, εξαιρετικά σημαντική είναι η κρίση του Δικαστηρίου που επιβάλλει στην ΑΕΠΙ να συμμετέχουν οι δημιουργοί στη λήψη των αποφάσεων για τον κανονισμό διανομής, τα αμοιβολόγια και τα πολιτιστικά κονδύλια. Δυστυχώς η απόφαση ήρθε καθυστερημένα, 21 χρόνια μετά την καταγγελία (1996), στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου μέτοχοι και διοίκηση έχουν φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα της πτώχευσης και ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις. Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει. Είναι ολοφάνερο ότι οφείλει το Κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει η ΑΕΠΙ, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς", τόνισε ο κ. Ζάννος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της ΑΕΠΙ

Μπαίνουν κανόνες μετά το μεγάλο 'φαγοπότι' στην ΑΕΠΙ

SHARE:

24Media Network