Η βυθισμένη αρχαία πολιτεία της Ελούντας

Η βυθισμένη αρχαία πολιτεία της Ελούντας
Ο μεγάλος θησαυρός που ανακάλυψε η εφορία αρχαιοτήτων μαζί με το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στα ανοιχτά της Ελούντας.

Ένα μεγάλο θησαυρό ανακάλυψε η εφορία αρχαιοτήτων μαζί με το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στα ανοιχτά της Ελούντας.

Ένα απέραντο αρχαιολογικό πάρκο όλη η Ελλάδα με τους θησαυρούς της να μην περιορίζονται στην επιφάνεια του εδάφους. Στα ανοιχτά της Ελούντας, σε βάθος μικρότερο από δυόμιση μέτρα, η θάλασσα κρύβει την Ολού, τη βυθισμένη αρχαία πολιτεία, που κατά τη Μινωική περίοδο ήταν μια από τις σημαντικότερες εκατό πόλεις της αρχαίας Κρήτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ σταδιακά αποκαλύπτονται δημόσια κτίρια, τείχη, δρόμοι, αγγεία και άγκυρες από αρχαία και σύγχρονα ναυάγια, καθώς ξεδιπλώνεται η έρευνα της εφορίας αρχαιοτήτων και του ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Μεγάλο τμήμα της πόλης είναι ορατό σε βάθος μόλις 2,5 μέτρων. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από τις έρευνες είναι αν η πόλη της Ολού καταστράφηκε από ολική καθίζηση ή κάποιο μεγάλο σεισμό;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τοπική κοινωνία και ο δήμος Αγίου Νικολάου έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου μεγάλος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υποθαλάσσιο οικολογικό πάρκο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα