25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τελετή Έναρξης με λαμπερούς καλεσμένους και “Παράσιτα”

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τελετή Έναρξης με λαμπερούς καλεσμένους και “Παράσιτα”
AIFF

Ενθουσιασμός, χειροκρότημα, συγκίνηση και νοσταλγία κυριάρχησαν κατά την επίσημη τελετή έναρξης του επετειακού 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας".

Την αυλαία του άνοιξε επισήμως το βράδυ της Τετάρτης το επετειακό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Η τελετή έναρξης έλαβε χώρα στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο Παλλάς και χαρακτηρίστηκε από ενθουσιασμό, χειροκρότημα, συγκίνηση αλλά και νοσταλγία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας μίλησε για τη συνεισφορά του φεστιβάλ στον κινηματογραφικό χάρτη της Αθήνας τα τελευταία 25 χρόνια, κάνοντας μάλιστα αναφορά στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων που από την έναρξη του Φεστιβάλ και μέχρι την καταστροφή που υπέστησαν το 2012, φιλοξενούσαν τις Νύχτες Πρεμιέρας.

Επιφύλασσε δε μια συγκινητική έκπληξη στο κοινό: Ένα βίντεο γυρισμένο στην “πλατεία” του Αττικόν, όπου εμφανιζόταν ο ίδιος να στέλνει εκ νέου το μήνυμα επιστροφή των “Νυχτών” στο σπίτι τους: «Βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο ΑΤΤΙΚΟΝ έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα. Απόψε, στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο «σπίτι» μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες» είπε. χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Κάτσικας κάλεσε κοντά του στη σκηνή τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος απευθύνθηκε με ενθουσιασμό στους καλεσμένους, μίλησε για την αγάπη του για τον κινηματογράφο, την αξία του ως «βιωματική εμπειρία που μας ενώνει όλους» και τη σημασία των Νυχτών Πρεμιέρας για την πολιτιστική ιστορία της πόλης, ως ορόσημου, «ενός Φεστιβάλ που ξεκίνησε ως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αθήνα και πλέον εξελίχθηκε ως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας», με ευρωπαϊκή εμβέλεια και σπουδαία πολιτιστική συμβολή. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και πριν κηρύξει επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ δεσμεύτηκε να «βάλουμε όλοι μαζί ένα στοίχημα να ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ και να πάμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου».

Ο Κώστας Μπακογιάννηε στην τελετή έναρξη των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας AIFF

 

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αναφέρθηκε εκ νέου στο Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», που εγκαινιάστηκε φέτος και «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα» και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα τιμηθούν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Η τελετή επισημοποιήθηκε με την προβολή της πρώτης ταινίας της διοργάνωσης: Τα «Παράσιτα» του νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν – Χο που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό φιλμ που διηγείται την ιστορία μιας τετραμελούς οικογένειας μικροαπατεώνων, που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια από τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της σημερινής Σεούλ και υπόσχεται πολλές σκηνές γέλιου, ανατροπές και μαγευτικά καρέ.

Την τελετή έναρξης ακολούθησε δεξίωση στο City Link.

AIFF

Το παρόν στην τελετή έναρξης έδωσαν η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),  Άννα Ροκοφύλλου, η Πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, ο Διευθυντής στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ο Διευθυντής του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου, Γιώργος Κακαβάς,  ο Βουλευτής της Ν.Δ., Ιωάννης Παππάς και η Μουσειολόγος και Ιστορικός Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά.

Ακόμα, με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή οι διεθνείς προσκεκλημένοι όπως ο Γερμανός ηθοποιός, Γιόνας Ντάσλερ που πρωταγωνιστεί στην ταινία το «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν, ο Αμερικανός σκηνοθέτης της ταινίας «Μόνο Θρας», Άνταμ Ντούμπιν, ο Γερμανός σκηνοθέτης της ταινίας «Ανάσα», Ούλι Σούπελ, και η Κάιλι Πενγκ, σύντροφος εν ζωή και συνεργάτης του σπουδαίου Ταϊβανού σκηνοθέτη Έντουαρντ Γιανγκ, στον οποίο πραγματοποιεί το Φεστιβάλ εκτενές αφιέρωμα. Τους διεθνείς καλεσμένους μας καλωσόρισε θερμά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας.

Ακόμη παρευρέθησαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιώργος Ζώης, Σύλλας Τζουμέρκας, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Γιάννης Βεσλεμές, Ρηνιώ Δραγασάκη, Ελισσάβετ Χρονοπούλου, Παναγιώτης Φαφούτης, Μάρκος Γκαστίν, Κωνσταντής Φραγκόπουλος, οι ηθοποιοί Μισέλ Βάλλεϋ, Θέμις Μπαζάκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Βασιλική Τρουφάκου, Δημήτρης Λάλος, Τίο Νίκολας Παγκόνις, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Κοκιασμένος, Νικόλας Αγγελής, Γιάννης Στάνκογλου και Βαλέρια Χριστοδουλίδου και οι συνθέτες-τραγουδοποιοί Κωστής Μαραβέγιας και Πάνος Μουζουράκης.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε εδώ

Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Η αυλαία της επετειακής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Τελετή Λήξης και την απονομή των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ και την πανελλήνια πρεμιέρα της πιο πολυαναμενόμενης ελληνικής ταινίας της χρονιάς, το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά, παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα