6+3 ελληνικές ταινίες που μπορείτε να δείτε στο Netflix

6+3 ελληνικές ταινίες που μπορείτε να δείτε στο Netflix
Από την Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή

Ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, έρωτες, απώλειες και η Ελλάδα μιας άλλη εποχής προβάλλονται στην παγκόσμια δημοφιλή ψηφιακή πλατφόρμα του Netflix μέσα από τη σκηνοθετική ματιά σκηνοθετών όπως οι: Γιάννης Σμαραγδής, Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Κορδέλλας και Άγγελος Φραντζής και ο Αντώνης Σωτηρόπουλος.

Η αλήθεια είναι πως ο ελληνικός κινηματογράφος έλειπε από το Netflix εδώ και πολλά χρόνια. Και το λέμε αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια διαγράφει μία λαμπρή πορεία στα διεθνή φεστιβάλ και το εξωτερικό γενικότερα.

Αυτό δε συμβαίνει πλέον. Στους τίτλους του Netflix μπορείτε να βρείτε εκτός από το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και 9 ελληνικές ταινίες που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα ιδιαίτερη αίσθηση.

Αναλυτικότερα

Ευτυχία

Η συγκλονιστική ταινία του Άγγελου Φραντζή που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, είναι από τα μέσα Αυγούστου διαθέσιμη στο Netflix.

Βασισμένη στον ταραχώδη βίο και το σπουδαίο έργο που κληρονόμησε η ελληνική μουσική από τη μεγαλειώδη πένα της Παπαγιαννοπούλου, η ταινία του Άγγελου Φραντζή, σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη, αντλεί έμπνευση από τα πάθη και τις αδυναμίες αυτής της πληθωρικής, αντισυμβατικής και πρωτοπόρου γυναίκας, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι.

Η ταινία έκοψε πάνω από 600.000 εισιτήρια και απέσπασε 8 βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων το βραβείο «Καλύτερης ταινίας».

Μικρά Αγγλία

Η πολυβραβευμένη Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη έχει γράψει τη δική της ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο. Βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη – η οποία έγραψε και το σενάριο της ταινίας- και η πλοκή περιστρέφεται γύρω από δύο αδελφές, την Όρσα και τη Μόσχα, από την Άνδρο, γνωστή και ως Μικρά Αγγλία λόγω του πλούτου της, οι οποίες αγαπούν και οι δύο τον Σπύρο.

Η Ρόζα της Σμύρνης

Η Ρόζα της Σμύρνης του Γιώργου Κορδέλλα, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλη-Θεοδοσιάδη, Ισμαήλ και Ρόζα, και μας γυρνά πίσω στα χρόνια του μικρασιατικού ελληνισμού και σε μία ιστορία αγάπης και έρωτα.

Η νοσταλγική αυτή ταινία είναι γυρισμένη σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και μικρασιατικά παράλια, με παράλληλη πλοκή στην Ελλάδα και την Τουρκία του 1987 και στη Σμύρνη του 1922. Στην Αθήνα του 1987, ο Δημήτρης ζει με τη σύντροφό του Ρίτα και είναι Έλληνας της Τουρκίας που εκδιώχθηκε. Έχει αναλάβει μία έκθεση με θέμα τους Έλληνες της Σμύρνης. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, βρίσκει ένα ματωμένο νυφικό, το οποίο ανήκει στη Ρόζα, μια ηλικιωμένη κυρία που ζει με την εγγονή της και δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν το παρελθόν της.

El Greco

Η ταινία El Greco όταν προβλήθηκε το 2007 έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα με 1.200.000 θεατές, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα, προβλήθηκε επισήμως στο φεστιβάλ του Τορόντο 2008 όπου το κρατικό κανάλι CBC κατέταξε την ταινία πρώτη ανάμεσα στις πέντε χρυσές ταινίες, ενώ είχε διεθνή διανομή σε πολλές χώρες.

Η ιστορία, με αφετηρία της την Κρήτη, πατρίδα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, μας ταξιδεύει μέχρι τη Βενετία και από εκεί ως το Τολέδο, ακολουθώντας την πορεία του καλλιτέχνη προς τη δημιουργία, τον έρωτα και την ελευθερία. Ισπανοί, αλλά και Έλληνες ηθοποιοί κατέχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε αυτή την ταινία εποχής, που μοιάζει βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής.

Ο Θεός Αγαπά το Χαβιάρι

Μία ακόμα βιογραφική ταινία εποχής από τον Γιάννη Σμαραγδή, που βασίζεται στην πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη. Ξεκινά από τα Ψαρά του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης στην Ρωσία, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας για να καταλήξει στην διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την Επανάσταση του 1821. αφηγείται τη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, εθνικού ευεργέτη, ο οποίος ξεκίνησε ως ένας μούτσος από τα Ψαρά.

Η ταινία τον ακολουθεί από την εποχή που ήταν πειρατής στο Αιγαίο, μέχρι την άφιξή του στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, την περιπλάνησή του στην Κασπία Θάλασσα, έως και την επιστροφή του στην Ελλάδα της Επανάστασης.

Καζαντζάκης

Τρίτη ταινία και…βιογραφία του Γιάννη Σμαραγδή στο Netflix. Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, οι ιδέες του, ο έρωτας, η ρήξη του με την κυβέρνηση της Ελλάδας και την εκκλησία, όλα αυτά ειπωμένα μέσα από εικόνες βγαλμένες από την ελληνική κουλτούρα, επιβλητικούς φωτισμούς και δυνατές ερμηνείες στην τελευταία ταινία του Γιάννη Σμαραγδή.

Την παραγωγή την ανέλαβε η Alexandros Film και πρωταγωνιστούν οι Μαρίνα Καλογήρου, Θοδωρής Αθερίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Καρδώνης, Ζέτα Δούκα και Αργύρης Ξάφης.

Και η τριλογία του Bachelor στο Netflix

Έκπληξη προκάλεσε τον Μάιο που μας πέρασε η είδηση πως οι τρεις πρώτες ταινίες του Bachelor θα είναι διαθέσιμες στο Netflix -για κάποιο λόγο το τέταρτο μέρος της σειράς με τίτλο «The Black Bachelor» δεν ανέβηκε την πλατφόρμα.

Συνόψεις

The Bachelor: Το λάθος μιας νύφης φέρνει κοντά τέσσερις παλιούς φίλους, μια πρώην που λατρεύει το τανγκό και έναν πεθερό αποφασισμένο να καταστρέψει μια αγάπη με τη νεκροφόρα του.
Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Αποστόλης Τότσικας, Θανάσης Βισκαδουράκης και Νίκος Βουρλιώτης. Σκηνοθεσία: Αντώνης Σωτηρόπουλος, σενάριο: Ρένα Ρίγγα.

The Bachelor 2: Μια νέα ευκαιρία για μπάτσελορ πάρτι προκύπτει όταν ένας παλιός φίλος ετοιμάζεται να παντρευτεί. Αλλά το κύριο γεγονός, ο γάμος, συνοδεύεται από πολλά δράματα.
Πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιώτης, Μελέτης Ηλίας και Βασιλική Τρουφάκου. Σκηνοθεσία Γιάννης Παπαδάκος και σενάριο Ρένα Ρίγγα και Κώστας Βαζάκας.

Τhe Bachelor 3: Ο Τζίμης συγκεντρώνει τους φίλους του για ένα από τα θρυλικά τους μπάτσελορ πάρτι. Τα πράγματα ξεκινούν καλά, αλλά σύντομα ένα απροσδόκητο γεγονός διαταράσσει τον γάμο.
Παίζουν οι: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιώτης, Μελέτης Ηλίας, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Γερονικολού, Βίκυ Κάβουρα, Jerome Kaluta, Κόρτνει Πάρκερ και Ησαϊας Ματιάμπα. Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαδάκος, σενάριο: Ισιδώρα Ζατζηβασιλείου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα