Φύσσας, Κωστόπουλος, Λουκμάν : Τρεις οικογένειες θρηνούν τα δολοφονημένα τους παιδιά

Φύσσας, Κωστόπουλος, Λουκμάν : Τρεις οικογένειες θρηνούν τα δολοφονημένα τους παιδιά
Μάγδα Φύσσα / "Πένθος, Αυτοί που μένουν" καρέ από την ταινία

Η ταινία "Πένθος, Αυτοί που μένουν" από τη Μυρτώ Πατσαλίδου και τη Μαρία Λούκα θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πένθος, Αυτοί που μένουν“. Μια ταινία “γροθιά στο στομάχι” από τη Μυρτώ Πατσαλίδου και τη Μαρία Λούκα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, στις 21:30, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1.

Αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των συντελεστριών/ων με τη συμμετοχή της Μάγδας Φύσσα, της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, του Αργύρη Συρίγου εκ των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα στο Εφετείο για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και του Δημήτρη Ζώτου, εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Σαχζάτ Λουκμάν.

“ΠΕΝΘΟΣ, Αυτοί που μένουν”

Σε μια κοινωνία που βάλλεται από την φασιστική, τη ρατσιστική και την ομοφοβική βία, τρεις οικογένειες θρηνούν τα δολοφονημένα τους παιδιά και αγωνίζονται για δικαιοσύνη.

Από την ταινία "Πένθος, Αυτοί που μένουν"

Το ντοκιμαντέρ είναι μια καθίζηση στον σκληρό κόσμο της απώλειας και του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία: Τις δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου – ZackieOh.

Και οι τρεις υποθέσεις έχουν ένα ακροδεξιό ιδεολογικό υπόβαθρο. Οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από τα χέρια είτε του οργανωμένου φασισμού, είτε του κοινωνικού εκφασισμού, δημιουργώντας ένα αλληλοτροφοδοτούμενο σύστημα βίας και επιβολής, συχνά πάνω σε συνθήκες κοινωνικής απάθειας.

από την ταινία "Πένθος, Αυτοί που μένουν"

Οι οικογένειες των θυμάτων θυμούνται, θρηνούν και αγωνίζονται. Η σιωπή εναλλάσσεται με τη δράση, η μοναχικότητα με τη δημόσια έκθεση, η θλίψη με την οργή.

Με βασικό εργαλείο την αμεσότητα του βιώματος, το ντοκιμαντέρ διαπραγματεύεται τις έννοιες της απουσίας και του τραύματος, διερευνά μέσα από τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό την ανθρώπινη ευαλωτότητα, καταγράφει τις διαδικασίες μετασχηματισμού του πόνου σε διεκδίκηση προς όφελος της κοινωνίας.

Η υπεράσπιση της μνήμης των νεκρών, η απόδοση ευθυνών στους δράστες, η προστασία των άλλων παιδιών αναδεικνύονται σε βασικούς στόχους προσπάθειας των οικογενειών για δικαίωση, μια προσπάθεια που εξελίσσεται στις συχνά μικρόψυχες δικαστικές αίθουσες με πληγωτικούς όρους, αφήνοντας στο τέλος άλλες φορές μια λυτρωτική απόφαση κι άλλες μια αίσθηση αδικαίωτου.

από την ταινία "Πένθος, Αυτοί που μένουν"

Εξελίσσεται, όμως, παράλληλα κι έξω από τα δικαστήρια. Στους δρόμους της μαζικής ενεργοποίησης, στις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, στις πράξεις συμβολοποίησης των θυμάτων.

Ένα ανθρωπολογικό βλέμμα πάνω στο πένθος, στους τρόπους που επαναπροσδιορίζει τα όρια και στη δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης, στο κοινωνικό φόντο της πιο ζοφερής όψης της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

από την ταινία "Πένθος, Αυτοί που μένουν"

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πατσαλίδου – Μαρία Λούκα
  • Έρευνα – Συνεντεύξεις – Κείμενα: Μαρία Λούκα
  • Μοντάζ: Μυρτώ Πατσαλίδου
  • Παράγωγος : Πάνος Παπαδόπουλος
  • Μουσική: Παύλος Παυλίδης
  • Αφήγηση: Γιούλα Μπούνταλη
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Βούλγαρης
  • Συμπληρωματική Φωτογραφία: Δράκος Πολυχρονιάδης, Γιάννης Φώτου
  • Ηχοληψία: Αγης Βουγάς
  • Μίξη Ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς
  • Φωτογράφος πλατό : Αλέξανδρος Κατσής
  • Σχεδιασμός Γραφικών – Εικονογράφηση: Χάρης Μαχαίρας a.k.aHappy Artists
  • Συνεργασία στις συνεντεύξεις: Χρύσα Λύκου
από την ταινία "Πένθος, Αυτοί που μένουν"


*Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ από τις 8/03 στις 10:00 π.μ. και έως το τέλος του Φεστιβάλ. Δείτε το τρέιλερ εδώ.

Ανακάλυψε την απαράμιλλη γεύση του. Ένας πραγματικά αυθεντικός ιταλικός espresso. O espresso που θα επιλέξεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα