Green Book: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία

Green Book: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία
Ο Ντον Σίρλεϊ, ο αληθινός ήρωας του "Green Book"

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του σπουδαίου Αφροαμερικανού μουσικού, Ντον Σίρλεϊ, το Green Book έκοψε το νήμα, αφήνοντας πίσω του όλα τα άλλα φαβορί, στην κούρσα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Όσοι δεν είδαν το Green Book απορούν τι σχέση μπορεί να έχει ένα “πράσινο βιβλίο” με έναν Αφροαμερικανό που ταξιδεύει με τον… λευκό σοφέρ του τη δεκαετία του ’60. Εκείνοι που το είδαν, έμαθαν πολλά για την αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία του Πίτερ Φαρέλι με τους Βίγκο Μόρτισεν και Μαχερσάλα Άλι που θριάμβευσε στην 91η απονομή των Όσκαρ με τρία βραβεία (καλύτερη ταινία, πρωτότυπο σενάριο και β’ ανδρικός ρόλος).

Η ταινία πραγματεύεται το ταξίδι του παγκοσμίου φήμης Αφροαμερικανού πιανίστα Ντον Σίρλεϊ με τον Ιταλοαμερικανό Τόνι Λιπ, ως οδηγό και σωματοφύλακά του, στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας περιοδείας του. Βρισκόμαστε όμως στο 1960 όμως και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό το ταξίδι είναι με το να τηρηθεί κατά γράμμα το “Πράσινο Βιβλίο” που υποδεικνύει που μπορούν να μείνουν, να φάνε, κ.λπ οι Αφροαμερικανοί, ορίζοντας παράλληλα προς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στον όχι και τόσο φιλικό αμερικανικό Νότο. Όπως είναι επόμενο, αυτό το ταξίδι εξελίσσεται σε μία εμπειρία ζωής.

Όπως συμβαίνει σε κάθε ταινία που πραγματεύεται μια αληθινή ιστορία ή περιστρέφεται γύρω από αυτήν, έτσι και το Green Book δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις αναπόφευκτες συγκρίσεις ανάμεσα στην πραγματικότητα και την μυθοπλασία. Επιπρόσθετα, το Green Book απέδειξε ότι οι διαφυλετικές σχέσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων παραμένει πάντα ένα θέμα που “καίει” το αμερικανικό (και όχι μόνο) κοινό. Κάποιοι θεώρησαν την ταινία πολύ ακαδημαϊκή και στερεοτυπική, κάποιοι ιδιαίτερα ευνοημένη από το κλίμα που σαρώνει αυτήν την περίοδο το Χόλιγουντ, ενώ η οικογένεια του ίδιου του Σίρλεϊ πρακτικά την “αποκήρυξε”.

Αυτά είναι μερικά μόνο βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για τον αληθινό Ντον Σϊρλεϊ:

– Ο Ντον Σίρλεϊ (που στην ταινία υποδύεται ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ πλέον Μαχερσάλα Άλι) γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1927 στη Πενσακόλα της Φλόριντα από Τζαμαϊκανούς γονείς και πέθανε σε ηλικία 86 ετών στις 6 Απριλίου 2013.


– Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία μόλις 2 ετών! Διακρίθηκε ως πιανίστας και συνθέτης κλασικής και τζαζ μουσικής. Ηχογράφησε πολλά άλμπουμ τις δεκαετίες του ΄50 και του ’60, ενώ συνέθεσε συμφωνική μουσική, κονσέρτα για πιάνο και τσέλο, ακόμη και όπερα, μεταξύ άλλων.

– Στις αρχές των 60’s πραγματοποίησε μία μεγάλη περιοδεία στον αμερικανικό Νότο, προσλαμβάνοντας των Ιταλοαμερικανό μπράβο της νύχτας Τόνι “Λιπ” Βαλελόνγκα, ως σοφέρ και σωματοφύλακά του, δεδομένου ότι στις πολιτείες αυτές οι Αφροαμερικανοί δεν είχαν ακόμη ίσα δικαιώματα. Αυτό είναι και το θέμα που πραγματεύεται η ταινία, στην οποία βλέπουμε ότι οι δύο άνδρες παρά τις διαφορές και τις αντιπαλότητές τους, γίνονται τελικά καλοί φίλοι.

– Ο μοναδικός αδελφός του Ντον Σίρλεϊ, Μορίς, ουσιαστικά “αποκήρυξε” την ταινία, υποστηρίζοντας ότι όλα είναι κατασκεύασμα μυθοπλασίας. “Ο αδελφός μου δεν θεώρησε ποτέ τον Τόνι φίλο του”, δήλωσε. “Ήταν απλά ένας υπάλληλός του, ήταν ο σοφέρ του”, συμπλήρωσε. Οι δηλώσεις αυτές λίγο έλειψε να υπονομεύσουν μοιραία την πορεία της ταινίας στα ταμεία και τα βραβεία, δεδομένου ότι έθεταν ζήτημα αξιοπιστίας, ενώ ανέτρεπαν επί της ουσίας την κεντρική ιδέα πίσω από την ταινία.

– Η οικογένεια του μουσικού ήταν ενοχλημένη από το γεγονός ότι κανείς από την παραγωγή δεν τους προσέγγισε για οποιονδήποτε λόγο, παρά μόνο αφού τα γυρίσματα είχαν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα, ωστόσο, με την ταινία, ο Σίρλεϊ δεν είχε καθόλου καλή σχέση με την οικογένειά του.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα