Λάνθιμος: Δεν έχουμε την παιδεία που πρέπει για να καταλάβουμε την αρχαία τραγωδία

Η τραγωδία και ο κινηματογραφικός τρόμος που κρύβονται μέσα στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου
- 24 Μαΐου 2017 15:06
Του Μανώλη Κρανάκη
Συναντήσαμε τον Γιώργο Λάνθιμο σήμερα το πρωί, μετά την χθεσινή επίσημη πρεμιέρα του «The Killing of a Sacred Deer» που – φυσικά – έχει μονοπωλήσει τις συζητήσεις όλου του Φεστιβάλ, όχι μόνο ανάμεσα σε όσους το θεωρούν φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και όσους φέρουν σοβαρές αντιρρήσεις, αλλά ακόμη και σε ανθρώπους που το λάτρεψαν ή το μίσησαν και άρα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμοι να συζητήσουν από την πιο μικρή σκηνή του μέχρι την κινηματογραφική του φόρμα, τη βία και το πικρό χιούμορ, τις ερμηνείες των ηθοποιών ή τις αναφορές στο σύμπαν του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
«Αυτή η εντύπωση ότι σαν Έλληνες ξέρουμε καλύτερα ή αντιλαμβανόμαστε βαθύτερα την αρχαία τραγωδία δεν ισχύει. Δεν νομίζω ότι έχουμε την παιδεία που μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Όπως κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την τέχνη, το θέατρο, την αφήγηση συναντάς αυτά τα κείμενα κάποια στιγμή στη ζωή σου και προσπαθείς να τα καταλάβεις. Δεν έχω κάποια προνομιακή σχέση με τις τραγωδίες, επειδή είμαι Έλληνας» είπε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης.
«Δεν ξεκινήσαμε να κάνουμε μια έστω και ελεύθερη διασκευή μιας τραγωδίας. Σε κάποιο σημείο του σεναρίου εμφανίστηκε η αναφορά στην Ιφιγένεια και την αρχαία τραγωδία. Μετά το τέλος ενός σεναρίου δεν ξέρεις σε ποιο σημείο συνέβη αυτό ή πώς οδηγήθηκες εκεί. Ξεκινήσαμε από την ιδέα – ένα νεαρό αγόρι χάνει τον πατέρα του, ρίχνει το φταίξιμο στο γιατρό που τον εγχείρησε και θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη – και αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να γίνει αυτό αποτελεσματικό ξεκινήσαμε από την τραγωδία προς τον τρόμο ή από τον τρόμο στην τραγωδία και και ανοίξαμε ένα διάλογο με όλα αυτά τα είδη».
(Φωτό: Arthur Mola/Invision/AP)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FLIX.GR: