Όσκαρ 2024: Συγκίνησε ο Chernov για τη Μαριούπολη: “Μακάρι να μην είχα κάνει ποτέ αυτή την ταινία”

Διαβάζεται σε 2'
Η τελετή απονομής των Όσκαρ
Η τελετή απονομής των Όσκαρ Associated Press

Συγκλονιστικός ήταν ο λόγος του Mstyslav Chernov, ο οποίος σκηνοθέτησε την ταινία “20 μέρες στη Μαριούπολη” που απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ.

Η ταινία “20 μέρες στη Μαριούπολη” κέρδισε το βραβείο Kαλύτερου Nτοκιμαντέρ στην 96η τελετή απονομής των Όσκαρ, όπου είχε μεγάλους νικητές το “Οπενχάιμερ” του Νόλαν και το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου.

Ο νικητής της εν λόγω κατηγορίας ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενος, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για την πρώτη ουκρανική ταινία που κερδίζει Όσκαρ.

Ο σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, δημοσιογράφος του Associated Press, βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά στη νοτιοανατολική ουκρανική πόλη Μαριούπολη, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, τον χειμώνα του 2022. Αυτός και οι συνάδελφοί του, ωστόσο, συνέχισαν να καταγράφουν υλικό.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Chernov αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και συγκίνησε: «Μακάρι να μπορούσα να το ανταλλάξω αυτό με το να μην επιτεθεί ποτέ η Ρωσία στην Ουκρανία, να μην εισβάλει ποτέ στις πόλεις μας, να μη σκοτώσει ποτέ δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς συναδέλφους μου. Μακάρι να μην είχα κάνει ποτέ αυτή την ταινία».

Πρόσθεσε, δε: «Δεν μπορώ να αλλάξω την ιστορία. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν. Αλλά όλοι μαζί, εσείς – μερικοί από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο – μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ιστορικό αρχείο θα διορθωθεί και ότι η αλήθεια θα επικρατήσει και ότι ο λαός της Μαριούπολης και όσοι έχασαν τη ζωή τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Επειδή ο κινηματογράφος διαμορφώνει μνήμες και οι μνήμες διαμορφώνουν την ιστορία».

Το ντοκιμαντέρ έφερε στο πώς ήταν η ζωή στη Μαριούπολη υπό ρωσική πολιορκία. Οι Chernov και Malolietka μετέδωσαν ρεπορτάζ και φωτογραφίες, τεκμηριώνοντας τις ρωσικές επιθέσεις όπως τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου της Μαριούπολης μέχρι τις επιθέσεις των ρωσικών τανκς στις κατοικημένες γειτονιές της πόλης.

Σημειώνεται πως η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance το 2023, ενώ από την αρχή της κυκλοφορίας του έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Είχε αποσπάσει, δε, το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα BAFTA.

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα