Θα πήγαινες σε δημόσια τουαλέτα με διάφανους τοίχους;

Θα πήγαινες σε δημόσια τουαλέτα με διάφανους τοίχους;
Δημόσια τουαλέτα στο Τόκιο με χρωματιστούς και διαφανείς θαλάμους που γίνονται αδιαφανείς όταν κλείνει η πόρτα Hiro Komae/AP Photo

Ο 76χρονος γίγαντας του ευρωπαϊκού κινηματογράφου Wim Wenders ετοιμάζει μια νέα ταινία για τις δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο.

Το νέο… κινηματογραφικό πόνημα του 76χρονου Γερμανού σκηνοθέτη Wim Wenders (Βιμ Βέντερς) είναι μία έκπληξη που έρχεται από την Ιαπωνία. Και όχι δεν έχει καμία σχέση με τις ανθισμένες κερασιές ούτε με την τέχνη Kintsugi

Ο δημιουργός των ταινιών “Wings of Desire” και “Buena Vista Social Club” φτιάχνει ένα φιλμ για τις δημόσιες τουαλέτες στην Ιαπωνία, που όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου θα έχει “κοινωνικό νόημα” για τους ανθρώπους που ζουν σε μητροπόλεις του κόσμου.

Η ταινία βασίζεται στο “Tokyo Toilet art project”, ένα έργο πολεοδομικής ανάπλασης στο οποίο διάσημοι αρχιτέκτονες μεταμορφώνουν δεκαεπτά δημόσιες τουαλέτες σε έργα τέχνης, στην πολυσύχναστη συνοικία Shibuya.

Άνδρας βγαίνει από τη δημόσια τουαλέτα που έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Tadao Ando στο Τόκιο Shuji Kajiyama/AP

Ο γνωστός σκηνοθέτης είπε ότι τον προσέγγισαν οι διοργανωτές του έργου, οι οποίοι τον ενέπνευσαν για να κάνει αυτή την ταινία. “Πρέπει να παραδεχθώ ότι η πρώτη μου αντίδραση όταν μου το είπαν ήταν: Τι; Τουαλέτες;”. Μετά, όμως, κατάλαβε ότι υπήρχε πολύ… περιεχόμενο πίσω από τις ιαπωνικές τουαλέτες. “Για εμένα οι άνθρωποι αυτοί μετέτρεψαν τις τουαλέτες σε αυτό που λέμε ‘restrooms’ στα αγγλικά” είπε ο Wenders σε δημοσιογράφους στην Shibuya.

Έχουν σχεδιαστεί από κορυφαίους αρχιτέκτονες όπως ο Kengo Kuma και ο Tadao Ando, ανατρέποντας την ιδέα ότι ένας δημόσιος χώρος τέτοιου τύπου είναι βρώμικος, γεμάτος κακόγουστα γκράφιτι και σχετικός με την εγκληματικότητα. Δώδεκα από τις δεκαεπτά νέες τουαλέτες του Τόκιο έχουν ολοκληρωθεί και ήδη χρησιμοποιούνται.

Ο Wim Wenders με τον ηθοποιό Koji Yakusho στη συνέντευξη Τύπου για το 'The Tokyo Toilet' art project Shuji Kajiyama/AP Photo

Τρεις από αυτές έχουν χρωματιστούς και διαφανείς θαλάμους που γίνονται αδιαφανείς όταν κλείνει και κλειδώνει η πόρτα από μέσα. Μια άλλη είναι διακοσμημένη με ξύλινα πάνελ που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας του Ολυμπιακού Σταδίου, Kengo Kuma.

Υπάρχει κάτι πολύ ιαπωνικό σε αυτή την ιδέα, σε όλο αυτό το ντεκόρ. Σχεδόν νομίζω ότι είναι μια ουτοπική ιδέα“, δήλωσε ο Βιμ Βέντερς.

Η τουαλέτα είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι ίδιοι. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δεν υπάρχουν γέροι και νέοι, όλοι είναι μέρος της ανθρωπότητας.

Άνδρας προσπερνάει τη διάφανη δημόσια τουαλέτα στο Haru-no-Owaga Community Park του Τόκιο. Οι επιφάνειες σκουραίνουν μόλις κάποιος μπει και κλειδώσει την πόρτα από μέσα. Έργο του αρχιτέκτονα Shigeru Ban Hiro Komae/AP Photo

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης είπε στους δημοσιογράφους ότι όταν είδε τις τουαλέτες της Shibuya… συγκινήθηκε. “Ήταν ένα πολύτιμο μέρος”. Αν και δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει λεπτομέρειες από το σενάριο, ο ήρωας του Wenders θα είναι ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα της πόλης και συγκεκριμένα θα καθαρίζει τουαλέτες. Μία δουλειά που την αντιμετωπίζει σαν … τέχνη και υπηρεσία προς τους συμπολίτες του.

Τον ρόλο θα παίξει ο Koji Yakusho, ένας Ιάπωνας ηθοποιός που έχει γίνει γνωστός σε ρόλους καθημερινού ανθρώπου στις ταινίες “Shall We Dance” και “Babel”. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο ηθοποιός είπε ότι δέχθηκε τον ρόλο γιατί ήθελε να δουλέψει με τον Wenders. “Νιώθω ότι θα είναι μία όμορφη ιστορία. Και πιστεύω ότι μία ιστορία με κάποιον που καθαρίζει τις τουαλέτες και τους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν θα βοηθήσει και στην κατανόηση του τι είναι η Ιαπωνία” είπε ο Yakusho.

Άνδρας χρησιμοποιεί μία από τις τρεις δημόσιες τουαλέτες που σκουραίνουν μόλις κάποιος κλειδώσει από μέσα Hiro Komae/AP Photo

Οι δημόσιες τουαλέτες του Tokyo Toilet art project ανατρέπουν την ιδέα ότι ένας δημόσιος χώρος τέτοιου τύπου είναι βρώμικος, γεμάτος κακόγουστα γκράφιτι και σχετικός με την εγκληματικότητα. Hiro Komae/AP Photo

Το πρότζεκτ “The Tokyo Toilet” ξεκίνησε σαν μία κίνηση εντυπωσιασμού των ξένων επισκεπτών για τους Ολυμπιακούς του 2020 Tokyo Olympics.

Οι δημόσιες τουαλέτες που έχει σχεδιάσει ο Tadao Ando είναι στρογγυλές, έτσι ώστε ο αέρας να στροβιλίζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Στην πραγματική ζωή καθαρίζονται χωρίς… νερό για να αποφευχθεί η μούχλα. Τις τουαλέτες καθαρίζουν εργαζόμενοι με μπλε “διαστημικές” φόρμες του Ιάπωνα σχεδιαστή Nigo. Όλες αυτές οι νέες εγκαταστάσεις έχουν δωρεάν είσοδο, είναι προσβάσιμες σε άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια και διατηρούνται πάντα καθαρές.

Όταν η τουαλέτα είναι μωβ σημαίνει ότι χρησιμοποιείται. Έργο του αρχιτέκτονα Shigeru Ban / Τοποθεσία Yoyogi Hukamachi Mini Park στο Τόκιο Hiro Komae/AP Photo


Σε πολλές χώρες, “οι δημόσιες τουαλέτες δεν θεωρούνται κάτι όμορφο”, είπε ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Tadao Ando. “Έτσι σκέφτηκα ότι αυτές οι καλαίσθητες τουαλέτες θα μπορούσαν να μεταδώσουν μια αίσθηση της ομορφιάς της Ιαπωνίας στους ανθρώπους από όλο τον κόσμο“, εξήγησε.

Εργαζόμενος καθαρίζει δημόσια τουαλέτα, έργο του αρχιτέκτονα Tadao Ando, στο Τόκιο. Ένα από τα σημεία που θα διαδραματιστεί η νέα ταινία του Βέντερς Shuji Kajiyama/AP Photo

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Wenders εργάζεται στην Ιαπωνία. Η ταινία του “Tokyo-Ga” του 1985 ήταν ένας φόρος τιμής στην πόλη, όπως την είδε ο θρυλικός Ιάπωνας σκηνοθέτης Yasujiro Ozu. Άλλο ένα project στην Ιαπωνία ήταν το ντοκιμαντέρ για τον γνωστό δημιουργό του οίκου μόδας Yohji Yamamoto.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα