Το επίσημο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

Το επίσημο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

Αναλυτικά οι ταινίες που θα διαγωνιστούν εφέτος στο 70ό Φεστιβάλ Καννών

Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν εφέτος τον εορταστικό Χρυσό Φοίνικα της 70ής διοργάνωσης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκούρ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τιερί Φρεμό.

Ειδικότερα, στο διαγωνιστικό τμήμα συναντούμε πολλούς ενδιαφέροντες τίτλους. Ξεχωρίζουν το «You Were Never Really Here» της Λιν Ράμσεϊ με τον Γιόακιν Φοίνιξ, το «L’ Amant Double» του Φρανσουά Οζόν, το «Okja» του Μπονγκ Τζουν-Χο με Τίλντα Σουίντον και Τζέικ Τζίλενχαλ, το «Loveless» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, το «Happy End» του Μίκαελ Χάνεκε με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ζαν-Λουι Τρεντινιάν, το «Le Redoubtable» του Μισέλ Χαζαναβίσιους με τον Λουί Γκαρέλ στον ρόλο του Ζαν Λικ Γκοντάρ, και φυσικά το «The killing of a sacred deer» του Γιώργου Λάνθιμου με τους Κόλιν Φάρελ και Νικόλ Κίντμαν.

Η έναρξη

Το φεστιβάλ θα ανοίξει αυλαία με την ταινία «Les Fantômes d’Ismaël», του Αρνό Ντεπλεσέν με τους Μαριόν Κοτιγιάρ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Ματιέ Αμαλρίκ.

Η πλοκή αφορά έναν σκηνοθέτη που ετοιμάζεται να γυρίσει τη νέα του ταινία, όταν στη ζωή του εμφανίζεται μια παλιά ερωμένη του και φέρνει τα πάνω κάτω.

Υποψηφιότητες για Χρυσό Φοίνικα

Συνολικά 18 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και η τελευταία του Γιώργου Λάνθιμου «The killing of a sacred deer» (Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού), θα διαγωνισθούν για τον Χρυσό Φοίνικα του 70ου Φεστιβάλ των Καννών στις 28 Μαΐου.

Ειδικότερα, οι ταινίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι οι εξής:

– « Loveless» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ. Η ιστορία ενός ζευγαριού που χωρίζει μετά την εξαφάνιση του έφηβου γιου τους

– « Good Time» των Μπένι Σάφντι και Τζος Σάφντι. Η ιστορία ενός ληστή τραπεζών που προσπαθεί να γλιτώσει από την αστυνομία. Πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Πάτινσον, Τζένιφερ Τζέισον Λι.

– « You were never really here» της Λιν Ράμσεϊ. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Έιμς.Ο Χοακίν Φίνιξ υποδύεται έναν βετεράνο πολέμου, ο οποίος βοηθά στη διάσωση γυναικών που έχουν μπλεχτεί σε κυκλώματα λευκής σαρκός.

– « L’ Amant double» του Φρανσουά Οζόν. Η Μαρίν Βακτ υποδύεται την Κλοέ, μια καταθλιπτική κοπέλα που ερωτεύεται τον ψυχολόγο της, Πολ (Ζερεμίι Ρενιέ). Λίγους μήνες αργότερα, ανακαλύπτει ότι ο εραστής της κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.

– « Jupiter’s Moon» του Κορνέλ Μουντρούτσο. Ένας 17χρονος, στην προσπάθειά τουνα περάσει παράνομα τα σύνορα της Ουγγαρίας, δέχεται μια σφαίρα που του χαρίζει μια υπερφυσική ικανότητα: να μπορεί να πετάει.

– « A gentle creature» του Σεργκέι Λόζνιτσα. Η ιστορία μιας εκδίκησης που θυμίζει πολύ το «Εγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

– « The killing of a sacred deer» του Γιώργου Λάνθιμου. Η ιστορία ενός χειρουργού, ο οποίος προσπαθεί να προσθέσει ένα καινούργιο μέλος στην οικογένειά του, ένα έφηβο αγόρι. Πρωταγωνιστούν οι Κόλιν Φάρελ και Νικόλ Κίντμαν.

– « Radiance» της Ναόμι Καουάσε. Η Μισάκο γράφει ταινίες για τυφλούς. Σε μια προβολή γνωρίζει έναν μεγαλύτερο σε ηλικία από αυτήν φωτογράφο που χάνει σιγά σιγά το φως του. Στις φωτογραφίες του ανακαλύπτει πως κρύβεται κομμάτι του παρελθόντος της.

– « Le jour d’ apres» του Χονγκ Σανγκσού. Η νέα ασπρόμαυρη ταινία του Κορεάτη δημιουργού του «Στη Χώρα των Άλλων» (2014).

– « Le Redoutable» του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Ο έρωτας του Ζαν-Λικ Γκοντάρ με την ηθοποιό Αν Βιαζέμσκι στη μεγάλη οθόνη. Τον ρόλο του Γκοντάρ υποδύεται ο Λουί Γκαρέλ.

– « Wonderstruck» του Τοντ Χέινς. Βασισμένη στο ομότιτλο ιστορικό μυθιστόρημα του Μπράιαν Σέλζνικ, η ταινία παρακολουθεί τις συνδεόμενες ιστορίες δυο κωφών παιδιών στο διάστημα 50 χρόνων.

– « Happy end» του Μίχαελ Χάνεκε. Η νέα συνεργασία του Αυστριακού σκηνοθέτη με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ζαν-Λουι Τρεντινιάν. Αφορά μια οικογένεια που ζει με φόντο την προσφυγική κρίση στο Καλέ.

– « Rodin» του Ζακ Ντουαγιόν. Η ταινία εστιάζει στη ζωή του Γάλλου γλύπτη Αυγούστου Ροντέν (τον υποδύεται ο Βίνσεντ Λίντον)

– « Les proies» της Σοφία Κόπολα. Η Αμερικανίδα σκηνοθέτις διασκευάζει Ντον Σίγκελ και επίλεγει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Κλιντ Ίστγουντ.

– « 120 battements par minute» του Ρομπέν Καμπιλό. Η ταινία αφηγείται τον αγώνα της LGBT κοινότητας και της Act Up να αναζητήσει το αντίδοτο σε μια θανατηφόρα ασθένεια -που ακόμη δεν λεγόταν AIDS- στις αρχές του 1990.

– « Okja» του Μπονγκ Τζουν-Χο. Monster movie για ένα κορίτσι που αγωνίζεται να εμποδίσει μια παντοδύναμη πολυεθνική εταιρεία από το ν’ απαγάγει τον καλύτερό της φίλο:

– « In the Fade» του Φατίχ Ακίν. Η ιστορία μιας γυναίκας (Ντάιαν Κρούγκερ) που θέλει να εκδικηθεί το θάνατο της οικογένειάς της.

– « The Meyerowitz stories» του Νόα Μπάουμπαχ. Οι Άνταμ Σάντλερ και Μπεν Στίλερ υποδύονται δύο ενήλικα αδέρφια που έρχονται σε σύγκρουση με τον ηλικιωμένο πατέρα τους (Ντάστιν Χόφμαν).

Εκτός διαγωνιστικού

Εκτός διαγωνιστικού θα προβληθούν οι ταινίες

– « Blade of the Immortal» του Τακάσι Μίικε, μια βίαιη ιστορία εκδίκησης βασισμένη στο ομώνυμο manga του Χιροάκι Σαμούρα

– « How to Talk to Girls are Parties» του Τζον Κάμερον Μίτσελ. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νιλ Γκέιμαν, η ταινία αφηγείται την ιστορία  δύο αγοριών που ανακαλύπτουν πως η υπόθεση «κορίτσια» είναι πιο δύσκολη απ’ ότι φαντάζονται.

– « Visages, Villages». To νέο ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά με τη συνεργασία του νεαρού φωτογράφου JR.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία: AP Photo / Francois Mori)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα