Χόλιγουντ: Δωρεές εκατομμυρίων από μεγάλους αστέρες για τον αγώνα των ηθοποιών

Χόλιγουντ: Δωρεές εκατομμυρίων από μεγάλους αστέρες για τον αγώνα των ηθοποιών
Απεργία στο Χόλιγουντ Chris Pizzello/Invision/AP

Στο πλαίσιο της απεργίας των ηθοποιών του Χόλιγουντ, μεγάλοι αστέρες, όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Μέριλ Στριπ, δωρίζουν εκατομμύρια, δηλώνοντας εμπράκτως την στήριξή τους.

Δωρεές ενός εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερων έκαναν κινηματογραφικοί αστέρες από τους διασημότερους και πλουσιότερους στο Χόλιγουντ, από τον Τζορτζ Κλούνεϊ ως την Μέριλ Στριπ, για να δείξουν την στήριξή τους στους Αμερικανούς ηθοποιούς που απεργούν.

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν οι σεναριογράφοι στις αρχές Μαΐου, κατέβηκαν και οι ηθοποιοί σε απεργία στα μέσα του Ιουλίου, αιτούμενοι καλύτερες αμοιβές και εγγυήσεις για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η παραγωγή ταινιών και σειρών στις ΗΠΑ έχει παραλύσει. Τέτοια κινητοποιήση είχε να συμβεί από το 1960.

Πέραν του Τζορτζ Κλούνεϊ και της Μέριλ Στριπ, κι άλλοι διάσημοι, όπως ο Ματ Ντέιμον, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Ντουέιν Τζόνσον, η Νικόλ Κίντμαν, η Τζούλια Ρόμπερτς, ή ακόμη η Όπρα Γουίνφρι, βοήθησαν, δίνοντας ο καθένας 1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 920.000 ευρώ) ή περισσότερα στο ταμείο υποστήριξης του συνδικάτου των ηθοποιών (SAG-AFTRA), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 13,7 εκατομμύρια ευρώ) έχουν μαζευτεί στο σύνολο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία προορίζονται για χιλιάδες “ημερομίσθιους ηθοποιούς” με οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της απουσίας γυρισμάτων, σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης του ταμείου αυτού.

“Ο τομέας της ψυχαγωγίας βρίσκεται σε κρίση και το Ταμείο του SAG-AFTRA δέχεται σήμερα 30 φορές περισσότερα αιτήματα για επείγουσα βοήθεια απ’ό,τι συνήθως”, σημείωνει ο Κόρτνεϊ Βανς, πρόεδρος του συγκεκριμένου μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι η βοήθεια αυτή έχει σκοπό “οι ηθοποιοί που βρίσκονται σε ανάγκη να μην χάσουν τα σπίτια τους, να μπορούν να πληρώνουν τα έξοδά τους, να αγοράζουν τρόφιμα για τις οικογένειές τους, να προμηθεύονται φάρμακα ζωτικής σημασίας, να πληρώνουν τα ιατρικά τους έξοδα και πολλά ακόμη πράγματα”.

Οι αποδοχές του 86% των 160.000 μελών του συνδικάτου είναι χαμηλότερες από 26.500 δολάρια (περίπου 24.000 ευρώ) τον χρόνο, παρά τους ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς που λαμβάνουν κάποιοι ηθοποιοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος του συνδικάτου SAG-AFTRA Φραν Ντρέσερ, την οποία επικαλούνται οι New York Times.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα