Athens Pride: Σήμερα στις 19:00 η Παρέλαση ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας

Athens Pride: Σήμερα στις 19:00 η Παρέλαση ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας
Athens Pride (Αρχείο) EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Το απόγευμα του Σαββάτου (11/09) η Αθήνα γιορτάζει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Γιατί είναι σημαντικό το Pride.

Από το 2005 το Athens Pride αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η ανάγκη για ορατότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, μέσα σε ένα κλίμα προκαταλήψεων, διακρίσεων και φόβου.

Το φετινό Athens Pride θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, με στόχο να είναι “Αυτό που μας ενώνει!”. Το επίσημο σποτ για το φετινό Athens Pride “μιλά” για τα δικαιώματα που στερείται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και για τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε όλ@ για μια κοινωνία ισότητας.

Όλα ξεκίνησαν στο Stonewall

Η εξέγερση του Stonewall ήταν μια σειρά από αυθόρμητες, βίαιες διαδηλώσεις από τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εναντίον μιας επιδρομής της αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969, στο Stonewall Inn, που βρίσκεται στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, γειτονιά του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

Αυτές οι διαδηλώσεις κατά πολλούς αποτέλεσαν το πιο σημαντικό γεγονός που οδήγησε στο απελευθερωτικό κίνημα των γκέι και τον σύγχρονο αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950 και του 1960 αντιμετώπιζαν ένα εχθρικό νομικό σύστημα. Οι πρώτες ομοφυλοφιλικές ομάδες προσπάθησαν να αποδείξουν ότι οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούσαν να αφομοιωθούν στην κοινωνία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1960 ήταν πολύ ταραγμένα, καθώς πολλά κοινωνικά/πολιτικά κινήματα ήταν ενεργά, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα των Αφρό-Αμερικάνων και του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Αυτές οι επιρροές, σε συνδυασμό με το φιλελεύθερο περιβάλλον του Γκρίνουιτς Βίλατζ ήταν καταλυτικοί παράγοντες για την εξέγερση του Stonewall.

Κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960, πολύ λίγοι χώροι επέτρεπαν την πρόσβαση σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Οι ασφαλείς χώροι για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ήταν συνήθως μπαρ αν και οι ιδιοκτήτες ή η μάνατζερ του χώρου ήταν γκέι.

Την εποχή εκείνη το Stonewall ανήκε στην Αμερικάνικη Μαφία. Η πελατεία του αφορούσε περιθωριοποιημένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, drag queens και αστέγους.

Οι επιδρομές της αστυνομίας σε γκέι χώρους διασκέδασης ήταν μια τραγική πραγματικότητα στη δεκαετία του 1960, αλλά οι αξιωματικοί έχασαν γρήγορα τον έλεγχο της κατάστασης στο Stonewall. Πολύ σύντομα θα ξεκινούσαν σοβαρά επεισόδια.

Η ένταση μεταξύ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και γκέι κατοίκων του Γκρίνουιτς Βίλαταζ οδήγησε σε περισσότερες διαμαρτυρίες το επόμενο βράδυ, αλλά και κατά τις επόμενες νύχτες.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι κάτοικοι του χωριού άρχισαν γρήγορα να οργανώνονται σε ομάδες ακτιβιστών, αναζητώντας χώρους που ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα μπορούσαν να είναι αποδεκτά και δε θα είχαν το φόβο να συλληφθούν.

Μετά την εξέγερση του Stonewall και συγκεκριμένα μέσα σε έξι μήνες σχηματίστηκαν στη Νέα Υόρκη δύο γκέι ακτιβιστικές οργανώσεις, ενώ ιδρύθηκαν τρεις εφημερίδες για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων Μέσα σε λίγα χρόνια, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι είχαν ιδρυθεί στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Τα πρώτα Pride

Στις 28 Ιουνίου του 1970, τα πρώτα Pride έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και στο Σικάγο, για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης. Παρόμοιες πορείες διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Υπό τη στενή έννοια του όρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη μορφή LGBTQI+ Pride που υπήρξε ποτέ.

Πολλοί ακτιβιστές θεωρούν ότι το Stonewall οδήγησε στη γέννηση του ομοφυλοφιλικού κινήματος απελευθέρωσης και στη δημιουργία των σημερινών Pride.

Ο Ντέιβιντ Κάρτερ, στο άρθρο του “Αυτό που έκανε το Stonewall διαφορετικό”, εξήγησε ότι παρόλο που υπήρξαν αρκετές εξεγέρσεις πριν από το Stonewall, ο λόγος για τον οποίο το Stonewall ήταν τόσο ιστορικό ήταν ότι συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, η ταραχή διήρκεσε πολύ (έξι ημέρες), ήταν η πρώτη που έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ και πυροδότησε τη δημιουργία πολλών ομάδων προάσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι το 2019, 50 χρόνια μετά από εκείνη την επιχείρηση των αρχών στο Stonewall Inn, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την επιδρομή.

Σήμερα, εκδηλώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνειας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες του κόσμου, για να τιμήσουν τα γεγονότα του Stonewall.

Το μήνυμα των διοργανωτών του φετινού Athens Pride

«Περάσαμε ακόμη έναν χρόνο να παρακολουθούμε τη ζωή μας να περνάει και τα δικαιώματα μας —όσα λίγα κρατούσαμε σφιχτά στο ένα χέρι— να καταπατούνται. Έναν χρόνο που η ατομική ευθύνη μας φορέθηκε σε τέτοιο βαθμό, που αντικατέστησε την πολιτική. Έναν χρόνο που καθημερινά θρηνούμε θύματα, ελευθερίες κι αδικίες. Έναν χρόνο με τις διεκδικήσεις μας να μένουν στο συρτάρι και με μια κυβέρνηση που αρνείται να αντιμετωπίσει την LGBTQI+ κοινότητα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Η στέρηση των δικαιωμάτων μας έχει διαχρονικό και διακομματικό χαρακτήρα.

Η κοινωνία είναι έτοιμη. Οι κυβερνήσεις όχι. Ήρθε η στιγμή μας. Η ώρα να κατέβουμε στον δρόμο, εκεί που όλα ξεκίνησαν. Απλά. Συντροφικά. Διεκδικητικά. Ανθρώπινα.

Ήρθε η στιγμή μας, ως κοινότητα, να επιστρέψουμε στην αρχή και να αναζητήσουμε τα στοιχεία αυτά που μας ενώνουν. Αυτά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε σε αυτή την ομοφοβική, τρανσφοβική και ρατσιστική κοινωνία και παρά την αστυνομική βία, την πατριαρχία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση που βιώνουμε. Αυτά που θα μας κάνουν να βγούμε περήφανα μαζί στον δρόμο, διατηρώντας τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναπόσπαστο μέρος της νέας μας καθημερινότητας.

Το Pride είναι γιορτή, είναι διεκδίκηση, είναι μνήμη”.

Πληροφορίες

Σάββατο 11.09.2021 στις 19:00

Σημείο εκκίνησης: Κλαυθμώνος

Σημείο λήξης: Βουλή

Θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά* παρέλαση υπερηφάνειας όπου μαζί θα τηρήσουμε τις ενδεδειγμένες αποστάσεις και θα φοράμε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της.

*Δεν θα πραγματοποιηθεί συναυλία. Δεν θα υπάρχει χώρος με περίπτερα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα