Ψάχνοντας απάντηση στο ερώτημα: Τι μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή;

Διαβάζεται σε 8'
Ψάχνοντας απάντηση στο ερώτημα: Τι μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή;
Βόλτα στους "ήλιους" PIXABAY

Το ολοήμερο event Life Project με τίτλο “Connected“, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ωδείο Αθηνών, βάζει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις.

Στρατιές φιλοσόφων, συγγραφέων, τραγουδοποιών και ποιητών (καταραμένων και μη) έχουν δώσει -ή έχουν προσπαθήσει να δώσουν- απάντηση στο ερώτημα “Τι μας κάνει ευτυχισμένους”.

Όταν το 1938, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν την υγεία 268 δευτεροετών φοιτητών του Χάρβαρντ, πίστεψαν ότι η διαχρονική αυτή μελέτη – αν όλα πήγαιναν καλά – θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια ορισμένα στοιχεία για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Τελικά η έρευνα “απλώθηκε” και τα συμπεράσματα ήταν πολύ πέρα από τις προσδοκίες τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου Harvard πάνω στο θέμα της ευτυχίας και στους παράγοντες που την επηρεάζουν, το κεντρικό εύρημα ύστερα από 85 χρόνια μελέτης είναι πως η ποιότητα των σχέσεών μας συνδέεται με την ποιότητα και το προσδόκιμο της ζωής.

Η έρευνα του Harvard για την Ευτυχία

Πριν από 85 χρόνια, ερευνητές του Harvard ξεκίνησαν μία κολοσσιαία έρευνα για να ανακαλύψουν την απάντηση σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: Τι μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή; Μέσα σε αυτό το διάστημα, και ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, συγκέντρωσαν στοιχεία από συνολικά 724 συμμετέχοντες διεθνώς, κάνοντας λεπτομερείς ερωτήσεις για τη ζωή τους ανά δύο χρόνια.

Το απαύγασμα της έρευνας δεν ήταν ούτε η επαγγελματική επιτυχία, ούτε τα χρήματα, ούτε η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή. Σταθερά οι απαντήσεις είχαν μία κοινή συνισταμένη: Οι καλές σχέσεις με τους άλλους μάς κάνουν πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και μάλιστα μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο.

Οι στενές σχέσεις, περισσότερο από τα χρήματα ή τη φήμη, είναι αυτές που κρατούν τους ανθρώπους ευτυχισμένους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αποκάλυψε η μελέτη. Αυτοί οι δεσμοί προστατεύουν τους ανθρώπους από τις δυσαρέσκειες (ή πικρίες) της ζωής, καθυστερούν την πνευματική και σωματική παρακμή και είναι καλύτεροι προγνωστικοί δείκτες μακράς και ευτυχισμένης ζωής από την κοινωνική τάξη, το IQ ή ακόμη και τα γονίδια.

Η έρευνα επίσης μελέτησε το άλλο άκρο: Την περίπτωση της απόλυτης μοναξιάς στις σχέσεις. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι απομονωμένοι είναι λιγότερο χαρούμενοι, λιγότερο υγιείς και ζουν λιγότερα χρόνια.Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι μόλις κάνουμε φιλίες και στενές σχέσεις, θα συντηρηθούν από μόνες τους. Ωστόσο, η κοινωνική μας ζωή είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται “γυμναστική”.

Εξερευνώντας αυτή την οπτική, το 1ο Life Project με τίτλο CONNECTED, ένα νέο ενδιαφέρον ολοήμερο event αυτογνωσίας, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ωδείο Αθηνών, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, βάζει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις. 

“Η συμπόνοια προς τον παιδικό εαυτό είναι θεραπευτική”

Το 1ο Life Project συγκέντρωσε γνωστά ονόματα από τον χώρο της ψυχιατρικής, της ψυχοθεραπείας και της αυτοβελτίωσης για να φωτίσουν από κάθε πλευρά τον σημαντικότερο παράγοντα που επηρεάζει την ευτυχία και τη μακροζωία μας:  τις ανθρώπινες σχέσεις – εστιάζοντας στην συντροφικότητα, τη διαχείριση στρες, την πνευματικότητα, την ψυχοθεραπεία και το mindfulness.

Στην Ενότητα “Connected with Myself”, που περιλαμβάνει εισηγήσεις για την καλύτερη επαφή με τον εαυτό μας η Ψυχολόγος και Κοινωνική Ερευνήτρια MindSearch, Αγνή Μαρακάκη θα μιλήσει για το “εσωτερικό παιδί”. H Αγνή Μαριακάκη διευθύνει την εταιρεία μελετών MindSearch από το 1995, και έχει διεξάγει πάνω από 4.000 focus groups για περισσότερα από 300 brands σε πάνω από 15 χώρες.

Το να ξανασυνδεθείς με το εσωτερικό παιδί, να το νοιαστείς, να το φροντίσεις  είναι ο δρόμος για να ξαναβρείς τον αυθεντικό εαυτό.

Δίνοντάς μας μία μικρή γεύση από τα όσα θα συζητηθούν, μας εξηγεί τι εννοούμε με τον όρο “εσωτερικό παιδί”;
Είναι το κομμάτι μας που δεν μεγαλώνει ποτέ…που διατηρεί την ικανότητα της χαράς, του ενθουσιασμού, του παιχνιδιού, της φαντασίας, της δημιουργίας και της έξαρσης για τη ζωή. Αυτό το εσωτερικό μας παιδί επίσης θυμάται άγρυπνα κάθε φόβο, κάθε αμφισβήτηση, αδικία, απόρριψη ή εγκατάλειψη που βίωσε. Τα καταχωνιάζει βαθιά, στις αποθήκες του υποσυνείδητου, και χτίζει άμυνες από  περιοριστικά μοτίβα και πεποιθήσεις.  Παρόλα όσα έχει ζήσει, το εσωτερικό παιδί παραμένει φωτεινό κομμάτι της ύπαρξης, ικανό να ζει όλη την ομορφιά της ύπαρξης.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η προσέγγιση στη διαδικασία της αυτογνωσίας; Το να ξανασυνδεθείς με το εσωτερικό παιδί, να το νοιαστείς, να το φροντίσεις  είναι ο δρόμος για να ξαναβρείς τον αυθεντικό εαυτό. Τότε μπορείς να νιώσεις βαθιά επαρκής και ικανοποιημένος από τον εαυτό σου, ανεξάρτητα από το τι λένε οι γύρω σου, κι ανεξάρτητα από τα κοινωνικά καλούπια. Η συμπόνοια προς τον παιδικό εαυτό είναι θεραπευτική, και σου επιτρέπει λυτρωθείς από τα βαρίδια σου, από όσα σε κρατάνε πίσω και κάνουν τη ζωή θαμπή και ουδέτερη.

Το εσωτερικό παιδί μπορεί να σε οδηγήσει στην ψυχική ελευθερία του να μη σε νοιάζει να αποδείξεις τίποτα, σε κανέναν. Και τότε είναι που θα γνωρίσεις τις ψυχικές δυνάμεις που κρύβεις, την ικανότητα σου να δημιουργείς λύσεις, να αγαπάς και να αγαπιέσαι.

Με ποιους τρόπους αποδεχόμαστε το εσωτερικό παιδί μέσα μας; To εσωτερικό παιδί υπάρχει πάντα εκεί, σε αυτά που απολαμβάνεις αυθόρμητα, χωρίς να κοστίζουν τίποτα, όταν σφίγγεις στην αγκαλιά σου έναν αγαπημένο άνθρωπο, όταν αποθαυμάζεις ένα ηλιοβασίλεμα, όταν χαίρεσαι τη θάλασσα, όταν περπατάς σε ένα δρομάκι και μυρίζεις το αγιόκλημα. Το θέμα να δώσεις σε αυτό το εσωτερικό παιδί το χώρο του, και ο πρώτος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι βγάζοντας από τη ζωή σου την αυτουποτίμηση για τα λάθη και τις αστοχίες σου. Κανένα λάθος δεν είναι τυχαίο, καμιά κακή απόφαση δεν είναι τυχαία. Προέρχονται από τους απαρχαιωμένους χάρτες ασφάλειας του εσωτερικού παιδιού, από τους παλιούς τρόπους, με τους οποίους τότε κράτησε τον εαυτό σε ασφάλεια, και που τώρα πια δεν έχουν νόημα. Το επόμενο βήμα θα είναι, μέσα από τον αυτοσεβασμό και την αποδοχή να βρεις καινούριους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους να συνθέσεις τα κομμάτια σου… και περισσότερα πάνω σε αυτό θα συζητήσουμε στο life project.”

Ομιλητές και εργαστήρια

Η λίστα των ομιλητών περιλαμβάνει τους εξής:

Δημήτρης Καραγιάννης, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Ελένη Καραγιάννη, Ψυχίατρος, Απόστολος Κουμαρίνος, Ιδρυτής theSpeakers, Public Speaking Champion, Μυρτώ Λεγάκη, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Mindfulness, Ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, Αγνή Μαριακάκη, Ψυχολόγος & Κοινωνική Ερευνήτρια MindSearch, Συγγραφέας, Στέφανος Ξενάκης, Συγγραφέας, Μπάνε Πρέλεβιτς, Life Explorer, Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος, Κατερίνα Μουστάκα, Ιατρός, Συγγραφέας, Δημήτρης Δημητριάδης, Futurist,  Ερευνητής της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γιώργος Χρούσος, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόφιλος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του kariera.gr, Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας ΜΕΤΡΟ, Τατιάνα Τούντα, Πρόεδρος & CEO Hellas EAP, Νίκη Ψαραυτή – Μπουτάρη, Εκδότρια & Ιδρύτρια Just a Number.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων μια σειρά εργαστηρίων θα προσφέρουν πολύτιμα εργαλεία και εφόδια για μια ζωή γεμάτη νόημα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Breathing for Life, Mindful Breathing workshop με την Μυρτώ Λεγάκη – Σε μια μόνο ημέρα, παίρνουμε 22.000 αναπνοές. Πόσες από αυτές όμως είναι συνειδητές; Πώς μπορούμε με τη δύναμη της κάθε αναπνοής να νιώσουμε ηρεμία και σύνδεση; Σε αυτό το πολύ διαδραστικό workshop θα εξασκηθούμε σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές διαλογισμού mindfulness και breathwork, για να ανακαλύψουμε τη γαλήνη που υπάρχει μέσα μας και να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και την καρδιά μας ουσιαστικά.
  • Breathwork, Η τέχνη της αναπνοής με τους Στάθια Ζουγανέλη και Paul Jones – Μέσα από το Breathwork μπορεί κανείς να πετύχει δύο στόχους: Αφενός να μάθει την τέχνη της αναπνοής, ώστε να μπορεί να επιτυγχάνει την νοητική και συναισθηματική κατάσταση που επιθυμεί, την στιγμή που την επιθυμεί και αφετέρου να κινηθεί βαθύτερα, χρησιμοποιώντας την αναπνοή για να προσεγγίζει με ασφάλεια και να απελευθερώνει την σωματική ανάμνηση του ψυχολογικού τραύματος. Κατά τη διάρκεια του crash course θα εφαρμοστούν απλές τεχνικές για τη διαχείριση την ένταση της δουλειάς ή της διατήρησης ψυχραιμίας κατά την διάρκεια μιας διαφωνίας ή να μας υποστηρίξουμε να κοιμηθούμε.
  • Sound Healing Bath με τον Nikolaos Unalome – Το Sound Healing Bath είναι ένα ακουστικό ταξίδι θεραπείας ήχου που χαλαρώνει το σώμα, καθαρίζει το υποσυνείδητο, ηρεμεί το μυαλό και ενεργοποιεί τα φυσικά συστήματα θεραπείας του σώματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων όπως γκονγκ, κρυστάλλινα μουσικά μπολ και πολλοί άλλοι πομποί ήχου ώστε να κινητοποιηθεί κάθε κύτταρο στο σώμα μέσω των κοσμικών δονήσεων, αφήνοντάς μια αίσθηση ανανέωσης και αναζωογόνησης απαλλαγμένη από το άγχος και τα περιττά βάρη της καθημερινότητας.
Info:

18.11.2023, Ωδείο Αθηνών 11.00 – 20.00. Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του Life Project εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα