Διευρυμένο ωράριο σε 85 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Διευρυμένο ωράριο σε 85 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου θα κλείνουν τα περισσότερα στις 8 το βράδυ

Του Δημήτρη Μπαλή

Σαφώς περισσότερα σε σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια, θα είναι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Όλα ξεκίνησαν την Πρωταπριλιά του 2014, όταν αρχικά το μέτρο εφαρμόστηκε σε 31 τέτοιους χώρους. Η αποδοχή ήταν μεγάλη και καταλυτική, ώστε το μέτρο να επεκταθεί σταδιακά σε περισσότερους χώρους, πολύ σημαντικού, φθάνοντας φέτος τον αριθμό των 80 και πλέον.

Το Υπουργείο Πολιτισμού μόλις ανακοίνωσε τη λίστα με όλα τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας, με αναλυτικά ωράρια λειτουργίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, του Ακρωτηρίου Θήρας και του Ανάκτορου Ζάκρου, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος Πέλλας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, είναι ήδη ανοικτοί από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, το Σούνιο έως τη δύση του ηλίου και η Κνωσός έως τις 7 μ.μ. Από σήμερα, από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. θα είναι ανοικτά, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα), η Σπιναλόγκα κ.ά.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων της χώρας έως και την 31η Οκτωβρίου καθορίζεται λεπτομερώς όπως φαίνεται στον συνημμένο πίνακα:

Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία  θα παραμείνουν κλειστά κατά την ημέρα του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του κράτους. Επίσης τη Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν από τις 12 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

SHARE:

24Media Network