Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 17 Ιανουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 17 Ιανουαρίου
Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας "Αίας"συνομιλώντας με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά. Στο Θέατρο Αλκυονίς

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Γεωργία Σαγρή – Οικονομία: Έκθεση στην γκαλερί The Breeder

Georgia Sagri, Breathing Scores, 2017, work in progress 2022, photo of the artist thebreedersystem.com

Η περφόρμανς βρίσκεται στο επίκεντρο της πρακτικής της Γεωργίας Σαγρή. Στην καλλιτεχνική της πορεία, η Σαγρή έχει αναπτύξει μια πρακτική φροντίδας που ονομάζει ΙΑΣΗ, η οποία συνδέεται εννοιολογικά με τον ορισμό της ελληνικής λέξης ίαση, ως επούλωση. Η ΙΑΣΗ γεννήθηκε από την ανάγκη της καλλιτέχνιδας να προετοιμαστεί και να αναρρώσει από απαιτητικά της έργα περφόρμανς. Η ΙΑΣΗ έκτοτε έχει εξελιχθεί σε συνεχή έρευνα σχετικά με τις καταστάσεις του σώματος, τις οποίες η Σαγρή αποκαλεί “παθολογίες της επιτέλεσης”.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και τρεις περφόρμανς, που επίσης βρίσκονται σε καθεστώς μη ορατότητας, σε αυτήν την περίπτωση γιατί δεν καταγράφηκαν ποτέ. Μέρος της δικής τους αποκατάστασης είναι η αναζήτηση μαρτυριών και αποσπασμάτων καταγραφής, με βάση τα οποία η καλλιτέχνιδα ανασυνθέτει τις περφόρμανς μνημονικά και τις επιτελεί εκ νέου.

Info: Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, 19:00 – 22:00, Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή: 11:00-19:00 | Σάββατο 11:00-17:00, Γκαλερί The Breeder, Ιάσονος 45, Aθήνα. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3317527.

“Awakenings – Το ξύπνημα του ανεκπλήρωτου”

"Αwakenings - Το ξύπνημα του ανεκπλήρωτου" Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση της πρωτοεμφανιζόμενης ζωγράφου Θέκλας Πανταζή από τις 17 έως τις 25 του Γενάρη. Το έργο της διακρίνεται για το πολυεπίπεδο των συμβολισμών και την ένταση του χρώματος που ρέει. Προσωποκεντρικό με απουσία καθαρών μορφών, απαλλαγμένο απο φόρμες, μιλά χωρίς να περιορίζει και οδηγεί τον θεατή να ξεκλειδώσει τα δικά του υποσυνείδητα συναισθήματα.

Ο τίτλος της έκθεσης “Awakenings” -Το ξύπνημα του ανεκπλήρωτου» μαρτυρά την αφύπνιση μιας σειράς συναισθημάτων που αποτυπώνονται πλέον στον καμβά με ευαισθησία, αισιοδοξία και βαθιά ενσυναίσθηση, με έντονο το στοιχείο των πολλαπλών αναγνώσεων, όπως άλλωστε και στη ζωή.

“Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω”

Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, το επετειακό οπτικοακουστικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή, “Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω” ταξιδεύει στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου.

Οι επισκέπτες – θεατές από κάθε άκρη της Αθήνας, αλλά και οι περαστικοί επιβάτες της στάσης Σύνταγμα του Μετρό, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την προβολή με ελεύθερη είσοδο, η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά μισή ώρα, από τις 9:30 έως τις 20:00, καθημερινά.

Απόστολος Χαντζαράς ατομική έκθεση “Όταν θέατρο και ατελιέ γίνονται ένα”

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας "Αίας"συνομιλώντας με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά. Στο Θέατρο Αλκυονίς

Από το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 12:00 η Sianti Gallery, που συνεχίζει να πρωτοτυπεί, εκθέτει τα έργα του Απόστολου Χαντζαρά από την παράσταση “Αίας” του Σοφοκλή.

Η καθηλωτική παράσταση “Αίας” που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης στο θέατρο Αλκυονίς, αποκαλύπτεται ως ένας ζωντανός διάλογος επί σκηνής ανάμεσα σε δύο απο τα πιο ευγενή είδη των τεχνών, της υποκριτικής και της ζωγραφικής. Ο ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης, βραβευμένος με το βραβείο Χορν, ενσαρκώνει εννέα διαφορετικούς ρόλους. Εναλλάσσεται ανάμεσα στον Αίαντα και τον Οδυσσέα, τον Μενέλαο και τον Αγαμέμνονα, τον Τεύκρο, την Τέκμησσα, τον Αγγελιαφόρο και την παρεμβατική θεά Αθηνά.

Ταυτόχρονα, ο ζωγράφος και συνεργάτης της Sianti Gallery, Απόστολος Χαντζαράς μεταφέροντας το γυάλινο τραπέζι του ατελιέ του στην σκηνή, δημιουργεί τα σκηνικά με την μέθοδο της μονοτυπίας. Η καθεμία αναρτάται στην σκηνή πλαισιώνοντας την αφήγηση, ενώ ο καλλιτέχνης συνομιλεί με τον δικό του τρόπο και με το κοινό.

Με κινητήρια δύναμη την αγάπη για τον πολιτισμό μεταφέρονται τα ζωγραφικά σκηνικά του θεάτρου στην γκαλερί με δυνατότητα να τα αποκτήσει το κοινό βοηθώντας στην ενίσχυση της τέχνης, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο “Σπίτι του Ηθοποιού”. Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Sianti Gallery (Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη).

Βιωματικά εργαστήρια προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει δύο αυτόνομα βιωματικά εργαστήρια, για ενήλικες, με τίτλο “Προφορική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με θεραπευτικό σκοπό” με τον ιστορητή και ερευνητή δρ Στέλιο Πελασγό. Τα εργαστήρια, που βασίζονται στην προφορική λογοτεχνία και την αφήγηση, θα διεξαχθούν στο κτήριο του ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

• Τρίτη 17 Ιανουαρίου (ώρες 11:00-13:00). Με αφορμή τον μύθο της Σεχραζάτ από τη συλλογή παραμυθιών “Χίλιες και μία νύχτες”, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τη γοητεία της αφήγησης.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση Τ[email protected], γράφοντας το ονοματεπώνυμο, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και τον τίτλο του εργαστηρίου. Οι 20 πρώτοι κάθε εργαστηρίου θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα