Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
Έκθεση Ζωγραφικής Δέσποινας Σταθάκη - ΣΜΥΡΝΙΕΣ Black Duck

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, πάντα έχοντας σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφαλή μας μετακίνηση και με γνώμονα το πώς θα εξελιχθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

*Λόγω της κακοκαιρίας καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων για επιβεβαίωση.

Παρουσίαση βιβλίου “Μεταβολή” στον Ιανό

Μια διαφορετική πτυχή της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας έρχεται να μας δώσει ο συνθέτης Δαμιανός Πάντας, με την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου, με τίτλο “Μεταβολή”, από τις εκδόσεις “Μετρονόμος”, η παρουσίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 8.30 μ.μ.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου – συγγραφέας, Κώστας Φασουλάς – στιχουργός, ραδιοφωνικός παραγωγός, Αλεξάνδρα Χριστακάκη – Δημοσιογράφος, παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ της εκπομπής “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια” (εκπομπή για το βιβλίο). Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ρηνιώ Καζάκου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μίνα Μαύρου, εκδότρια mousikogramma.gr. Η βραδιά θα κλείσει με τον Δαμιανό Πάντα στο πιάνο να υποδέχεται τον Βασίλη Γισδάκη, την Ερωφίλη και την Γεωργία Νταγάκη, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του συνθέτη.

Έκθεση Ζωγραφικής Δέσποινας Σταθάκη – ΣΜΥΡΝΙΕΣ

Έκθεση Ζωγραφικής Δέσποινας Σταθάκη - ΣΜΥΡΝΙΕΣ Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Δέσποινας Σταθάκη με τίτλο “Σμυρνιές” από τις 7 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2023. Η Δέσποινα Σταθάκη με μικρασιατικές ρίζες η ίδια και ζώντας σε γειτονιά που κατοικήθηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, επιχειρεί να μας γνωρίσει τις θαυμαστές γυναίκες της Σμύρνης, που τους έμελε να σηκώσουν το βάρος της προσφυγιάς.

Οι διηγήσεις και οι εικόνες από τη χαμένη πατρίδα εμπνέουν συχνά τη δουλειά της. “Οι Σμυρνιές μου δε ζουν σε αυτή τη γκρίζα πόλη, που είναι γεμάτη καπνούς… Δε χάθηκαν στη φωτιά του πολέμου, δε θρήνησαν άντρες και παιδιά, δεν έφτασαν σε τόπο αφιλόξενο πρόσφυγες και ανεπιθύμητες.

Στον ιδανικό κόσμο που πάντα ψάχνω ανάμεσα σε χρώματα, πινέλα και καμβάδες, ποζάρουν ακόμα χαμογελαστές και στολισμένες στα ρομαντικά σκηνικά των σμυρναίικων φωτογραφείων Μένουν ακόμα στα σπίτια με τους κιοσέδες, που τους στολίζουν με δαντελωτά κουρτινάκια. Από εκεί παρατηρούν και ορίζουν την πόλη τους. Στις πόρτες τους τα μπρούτζινα ρόπτρα θυμίζουν άλλοτε λιοντάρια, άλλοτε γυναικεία χεράκια και πρόσωπα.

Στολίζουν τα χωλ τους με ασπρόμαυρα πλακάκια και κάθε πρωί ξυπνούν τη γειτονιά με τις φούριες και τις καλημέρες τους. […] Η ζωή κυλά ρόδινα και νωχελικά σε μια πόλη γεμάτη χρώματα. Γύρω μοσχοβολούν ανατολίτικα μπαχάρια και αρώματα ευρωπαϊκά, θαλασσινή αύρα και Ελλάδα. Σταματώ να ζωγραφίζω, παγώνω το χρόνο εδώ. 100 χρόνια και λίγο πριν…..”

Έκθεση ζωγραφικής του Βλάση Φρυσίρα στην Τεχνόπολη

Έκθεση ζωγραφικής του Βλάση Φρυσίρα Τεχνόπολη

Με επίκεντρο των ζωγραφικών του αναζητήσεων τη γυναικεία μορφή ως πολλαπλή παρουσία, άλλοτε απτή και γήινη και άλλοτε αινιγματική, φαντασιωτική, απρόσιτη, αλλά και ως ψυχισμός και πηγή συναισθήματος, ο συλλέκτης και ζωγράφος Βλάσης Φρυσίρας παρουσιάζει στο χώρο Δεξαμενές Καθαρισμού της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο “Ένα θέμα“.

Το 2020 το Μουσείο Φρυσίρα ανέστειλε αναγκαστικά τη λειτουργία του και ο Βλάσης Φρυσίρας άρχισε να ζωγραφίζει οικεία πρόσωπα. Σύντομα, συνειδητοποίησε πως η γυναικεία μορφή βρισκόταν στο επίκεντρο των ζωγραφικών του αναζητήσεων, ως πολλαπλή παρουσία, άλλοτε απτή και γήινη και άλλοτε αινιγματική, φαντασιωτική, απρόσιτη, αλλά και ως ψυχισμός και πηγή συναισθήματος. Έτσι, μέσα από την περιπέτεια της σύνθεσης, του πλασμού και του χρώματος επιδίωξε να αρθρώσει ένα προσωπικό βλέμμα πάνω σε όψεις και πτυχές της θηλυκότητας.

Ο ίδιος αναφέρει: “Αγόρασα χιλιάδες έργα ζωγραφικής. Δημιούργησα έναν ξεχωριστό κόσμο. Τον έβαλα στην άκρη του μυαλού μου και άρχισα να δημιουργώ το προσωπικό μου ζωγραφικό σύμπαν. Μέχρι το τέλος!”. Κάθε Σάββατο 12:00 με 14:00 στο χώρο της έκθεσης θα βρίσκεται ο Βλάσης Φρυσίρας και θα συνομιλεί με τους επισκέπτες. Τα έσοδα από την πώληση του καταλόγου της έκθεσης θα διατεθούν για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων της Τεχνόπολης.

Μυστήριο 17 “Μελίνα”

Η Μελίνα Μερκούρη AP Photo/Jerry Mosey

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας την έκθεση: Μυστήριο 17 “Μελίνα” από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 23 Απριλίου 2023.

Η έκθεση ζωντανεύει την πολύπλευρη προσωπικότητα της λαμπερής ηθοποιού, ανυποχώρητης αγωνίστριας για τη δημοκρατία και ακαταπόνητης πολιτικού.

Αυθεντικές αφίσες διάσημων ταινιών της Μελίνας Μερκούρη, φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις βραβεύσεις, τον αντιδικτατορικό αγώνα και από στιγμές με τους αγαπημένους της, σκηνές από ταινίες, αυθεντικά θεατρικά κοστούμια από παραστάσεις που έμειναν ιστορικές στο πέρασμα των δεκαετιών, επιστολές που αντάλλαξε με διασημότητες, καθώς και το ίδιο το καμαρίνι της με τα προσωπικά της αντικείμενα.

Η έκθεση αναφέρεται στο έργο της μακροβιότερης έως σήμερα υπουργού Πολιτισμού: τη θεσμική στήριξη του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, την ίδρυση των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την προβολή του πολιτισμού στα σχολεία• τη θεσμοποίηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα• την ανακοίνωση του σχεδιασμού ενός αρχαιολογικού πάρκου που επανέφερε το όραμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Και, πάνω απ’ όλα, τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ήδη το 1989 η Μελίνα Μερκούρη είχε προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης, που ορθώνεται πλέον έτοιμο για να υποδεχτεί τα Γλυπτά.

“Ψαχούλεψε” το YouTube της Στέγης

Πολλά τα μικρά “διαμάντια” που θα βρεις στο κανάλι της Στέγης εδώ και δεν χρειάζεται να μετακινηθείς καν από το σπίτι. Συζητήσεις, ντοκιμαντέρ, μια ατμοσφαιρική συναυλία του Ψαραντώνη και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα