Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 1 – 2/4

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 1 – 2/4
Αthens Bike Festival 2023 Vasfak

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δέκα ευκαιρίες για να περάσουμε τον χρόνο μας στην πόλη, εντελώς δωρεάν.

Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον …εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Σαββατοκύριακο 1η-2 Απριλίου;

Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών παρουσιάζει το Πρώτο Κουαρτέτο εγχόρδων του μεγάλου συνθέτη Ραχμάνινοφ στο Μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.

Μουσείο της Ακρόπολης Aris Oikonomou / SOOC

Πρόκειται για δημιουργία που ολοκλήρωσε στο τέλος της εφηβείας του, με φανερές αναφορές στον Τσαϊκόφσκι. Το πρόγραμμα ανοίγει με το Δεύτερο Κουαρτέτο εγχόρδων του Γιόζεφ Χάυντν, γνωστό και ως “Πέμπτες”. Έργο που στηρίζεται εξολοκλήρου στο διάστημα της 5ης, ενός διαστήματος που έχει συνδεθεί με την καθαρότητα, την αυστηρότητα και μερικές φορές με την τελειότητα. Τέλος, η Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη χρησιμοποιεί θέματα βασισμένα σε χορούς των Δωδεκανήσων, προσδίδοντας οικουμενικότητα στην ελληνική παράδοση μέσω της δεξιοτεχνικής γραφής του συνθέτη της.

Πρόγραμμα: Γιόζεφ Χαϋντν (1732 – 1809): Κουαρτέτο εγχόρδων σε ρε ελάσσονα αρ. 2, έργο 76, “Πέμπτες” / Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ (1873–1943): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 / Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903–1984): Δωδεκανησιακή Σουίτα. Συντελεστές: Μόρφω Παπαδημητρίου, βιολί / Κώστας Καραγεωργόπουλος, βιολί /Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα /Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο.

Το 10ο Open House Athens επιστρέφει στις 1 & 2 Απριλίου 2023

10ο Open House Athens

Δεκάδες κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους, 2 διαδρομές εκτυλίσσονται στην πόλη και 500 εθελοντές ετοιμάζονται να μας ξεναγήσουν στην αρχιτεκτονική της Αθήνας!

Τι είναι το Open House; Ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Μια δράση που βασίζεται στον εθελοντισμό και έχει ως στόχο να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική και την πόλη μας λίγο καλύτερα. Μια αφορμή να ξεχυθούμε στην πόλη, να κοιτάξουμε ψηλά στους δρόμους απ’ όπου περνάμε καθημερινά, να δούμε τα κτίρια με μια άλλη ματιά… Είναι το καθιερωμένο μας ραντεβού στις αρχές του Απρίλη, όπου ο καθένας θα συνεχίσει την περιήγησή του από εκεί που την άφησε την προηγούμενη χρονιά!

Πρόγραμμα: Η εκδήλωση περιλαμβάνει ξεναγήσεις κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, κατοικίες, εργασιακούς χώρους, αλλά και σε διαδρομές αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος:

  • Open tours | 1 & 2 Απριλίου / Το καθιερωμένο διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων που ανοίγει κτίρια και χώρους της πόλης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
  • Open walks | 1 & 2 Απριλίου / Δύο θεματικές διαδρομές στην πόλη μας ξεναγούν στη βυζαντινή αρχιτεκτονική της Αθήνας και στα αρχοντικά της Κηφισιάς αντίστοιχα (υπαίθριες ξεναγήσεις).

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από ένα πλήθος παράλληλων δράσεων, που ξεκινούν λίγες μέρες νωρίτερα:

  • Online ξεναγήσεις: – Open Office | πρεμιέρα 8 Απριλίου / Μια σειρά από συνεντεύξεις με αρχιτέκτονες της Αθήνας, που διακρίνονται για τι σύγχρονο έργο τους. Τα βίντεο θα ανέβουν στο κανάλι του Open House Athens στο YouTube.

Ενημέρωση: Open Box | 30 Μαρτίου-2 Απριλίου /Το info point της εκδήλωσης στο κατάστημα IANOS, Σταδίου 24. Περισσότερα εδώ…

WOW – Women of the World στο ΚΠΙΣΝ

Guerrilla Girls Andrew Hinderaker

Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.

Το WOW Aθήνα, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και πολλά άλλα, σε μία μεγάλη διοργάνωση με σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα καθώς και τα πρόσωπα και τις ιστορίες που εμπνέουν. Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα αναδειχθούν καίρια θέματα σε μία σειρά από πάνελ που θα φιλοξενήσουν διακεκριμένες ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για να εξασφαλιστεί η είσοδος σε όλα τα πάνελ είναι απαραίτητη η αγορά του WOW Festival Pass και, στη συνέχεια, η ηλεκτρονική προεγγραφή.

Athens Bike Festival 2023

Αthens Bike Festival 2023 Petros Gkotsis

Μετά από πολλές επιτυχημένες διοργανώσεις με περισσότερους από 35.000 επισκέπτες ανά έτος και εμπειρία 9 ετών, το Athens Bike Festival κάνει δυναμικό come back για τρεις ημέρες. Τρεις ημέρες γεμάτες ποδήλατο (31 Μαρτίου – 2 Απριλίου) στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ.

Αθλητές, ερασιτέχνες, απλοί φίλοι του ποδηλάτου, παιδιά, καθημερινοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την εναλλακτική μετακίνηση αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό σε οποιαδήποτε μορφή του, δίνουν φέτος το δικό τους ραντεβού στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Ό,τι κι αν ψάχνεις γύρω από το ποδήλατο, θα το βρεις στο Athens Bike Festival: Δωρεάν events κάθε μέρα, όλη μέρα: Φέτος για πρώτη φορά το Athens Bike Festival 2023 προτείνει μια σειρά από ζωντανά Workshops, όπου εξειδικευμένοι τεχνικοί σας λύνουν απορίες γύρω από διάφορα θέματα – από το πώς αλλάζω λάστιχο ως το πώς φροντίζω τα υδραυλικά μου δισκόφρενα.

Όλοι οι επισκέπτες του Athens Bike Festival μπορούν να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν όποιο event επιθυμούν, με την προϋπόθεση ότι έχουν κλείσει εγκαίρως θέση. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και μπορείτε να τις κλείσετε online εδώ.

4ο SGS Family and Pet Festival

Για 4η χρόνια η Save a Greek Stray (SGS) διοργανώνει το SGS Family and Pet Festival την Κυριακή, 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Μια ημέρα αφιερωμένη σε οικογένειες, παιδιά και τους δραστήριους τετράποδους φίλους.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη και προαγωγή της φιλοζωικής κουλτούρας, καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων, σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων.

Την εορταστική αυτή ημέρα, θα τιμήσουν και οι Οnirama για μία μοναδική συναυλία γεμάτη μουσικές επιτυχίες και δυνατές ερμηνείες. Παρουσιαστής του 4ου SGS Family and Pet Festival θα είναι ο Θέμης Γεωργαντάς.

  • Είσοδος ελεύθερη. 2 Απριλίου 2023. Ώρα έναρξης 16:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ ευπρόσδεκτοι είναι φυσικά και οι τετράποδοι φίλοι του κοινού. Περισσότερα εδώ…

Ομαδική έκθεση “100” στην Τεχνόπολη

Στον χώρο του Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο "100" Τεχνόπολις

Στον χώρο του Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο “100” και με θέμα “Ομορφη Χώρα”. Αυτή δεν είναι άλλη μια έκθεση για το ελληνικό φως, την θάλασσα και το τοπίο, εμπνέεται από την ομορφιά τους αλλά με τρόπους μοναδικούς όπως και οι καλλιτέχνες.

71 εικαστικοί δουλεύουν με διαφορετικές τεχνικές και εκθέτουν τα έργα τους με πρόσταγμα την λέξη όμορφη και πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας και η καθεμία από αυτούς. Έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, ψηφιδωτά, χαρακτικά, μια performance κατασκευής εκτεταμένη σε τρεις μέρες και μια θεματική εγκατάσταση με θέμα η έναστρη νύχτα.

Συμπληρωματικά με τα έργα, θα μπορούμε να διαβάσουμε κείμενα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών σχετικά με την ομορφιά του χώρου, το φως και τη θάλασσα. Εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 7:00 μμ στο προαύλιο Μηχανουργείου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Light snacks and heavy make-up

Από την η ομαδική έκθεση "Light snacks and heavy make-up". a. antonopoulou.art

Στην γκαλερί a. antonopoulou.art παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση “Light snacks and heavy make-up”.

Στην έκθεσή αυτή η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου και το καλλιτεχνικό δίδυμο Hippolyte Hentgen από τη Γαλλία κατακλύζουν τον χώρο της γκαλερί με εικόνες: μικροσκοπικές, τεράστιες, μνημειώδεις, εικόνες προφανείς, αλλά και κάποιες καλά κρυμμένες πίσω από άλλες εικόνες, καμιά φορά ακόμα και μέσα σε αυτές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται παράλληλα σειρές από ζωγραφικά έργα, κολάζ και βίντεο που λειτουργούν ως ένα ενιαίο περιβάλλον και αποτελούν ωδή στην κοινή ιδιοσυγκρασιακή τέχνη του διδύμου από τη Γαλλία και της Ελληνίδας εικαστικού.

Οι Hippolyte Hentgen παρουσιάζουν μια σειρά από έργα όπου ανασυνθέτουν τις αφηγήσεις του γυναικείου σώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην καθημερινή κουλτούρα, στα κόμικ αλλά και όπως το βιώνουν οι ίδιες μέσα από την κίνηση και τη ζωγραφική χειρονομία τους.

Έκθεση “Σκιές” με έργα του Νίκου Κεσσανλή

"Σκιές" - Έργα του Νίκου Κεσσανλή Έκθεση από την Ελληνογερμανική Αγωγή

Η Ελληνογερμανική Αγωγή διοργανώνει κάθε χρόνο ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, ενθαρρύνοντας την εξοικείωση των παιδιών με τη δημιουργικότητα και την πνευματικότητα της τέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενήσει την έκθεση “Σκιές” με έργα του Νίκου Κεσσανλή (1930-2004), εμβληματικής μορφής της γενιάς του ’60, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ελένης Κούκου.

Θα παρουσιαστούν 8 έργα από τις Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας, την πιο χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του που πρωτοέκανε τη δεκαετία του 1960 και ανήκουν στο κίνημα της mec art (Μηχανική Τέχνη). Η σειρά που παρουσιάζεται στην έκθεση έγινε την ίδια περίοδο που ο καλλιτέχνης δημιούργησε το μεγάλο έργο Η Ουρά στον σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια.

Ο Κεσσανλής βρέθηκε στο Παρίσι του 1960 και συμμετείχε ενεργά στο πνεύμα της εποχής, στο πνεύμα της ρήξης με την παραδοσιακή ζωγραφική. Έτσι προέκυψε η mec art (Μηχανική Τέχνη), της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Τα έργα του διεύρυναν το πεδίο της ζωγραφικής μέσω της εισαγωγής του μηχανικού, του τυχαίου, του αυθόρμητου αλλά και της παράδοσης με αναφορές στο ανατολίτικο θέατρο σκιών. Οι Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας απεικονίζουν διαφορετικές σκιές/εκδοχές του εαυτού μας, που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τη βραδιά των εγκαινίων, και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν τις δικές τους σκιές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την ίδια μέθοδο που έκανε τα έργα του ο Νίκος Κεσσανλής.

  • Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 20:00

Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα – Κάλεσμα για να σωθούν οι ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες

Eye360.gr

Την Κυριακή 2 Απριλίου, τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΙΡΙΔΑ ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, απευθύνοντας ένα κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της πόλης μας, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογραφικό πολιτισμό της χώρας μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας και της “Ίριδας”, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως το βράδυ μέσα αλλά και έξω από τους κινηματογράφους, στην πλατεία Κοραή και στην Ακαδημίας 55, όπου θα στηθούν οθόνες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν με επιλογές τους μια σειρά από συνεργαζόμενα φεστιβάλ και διοργανώσεις (δείτε εδώ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ).

“Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος”

Έργο Μανώλη Χάρου Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση με τίτλο “Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος” στην Πτέρυγα Μακρυγιάννη, από τις 28 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2023, σε επιμέλεια της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Μαρίας Γεωργοπούλου και του Σίμου Ζένιου, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού στο UCLA.

Τα εικαστικά έργα του Μανώλη Χάρου και η επιλογή και παρουσίαση κειμένων που εκδίδονται με χαρακτικά σε σύγχρονες βιβλιοφιλικές εκδόσεις (artist book), καθώς και έργα μικτών τεχνικών σε μεγάλες διαστάσεις, προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί και να ξανασκεφτεί το νεανικό έργο του Δ. Σολωμού. Ειδικότερα τον Διάλογο και μια σειρά λυρικών ποιημάτων της πρώιμης περιόδου. Τα έργα αυτά έχουν τύχει εκτενούς σχολιασμού, κυρίως ως τεκμήρια των γλωσσικών ιδεών και των “χρόνων μαθητείας” του Σολωμού.

Εως 30 Ιουνίου 2023, Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12:00 – 18:00, Πέμπτη: 12:00 – 20:00. Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61, 10676 Κολωνάκι, www.ascsa.edu.gr.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα