Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Σαβίνα Γιαννάτου
Η Σαβίνα Γιαννάτου Σπύρος Περδίου

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Ενδιαφέρουσες βόλτες με ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Δωρεάν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία του θεάτρου και στη μαγεία της σκηνής, μας προσφέρει ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης, με τη δωρεά δυο πολύ σημαντικών Θεατρικών του Συλλογών που παραχώρησε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η μία είναι η θεατρική του συλλογή ”Βιβλιοθήκη – Αρχείο Τεκμηρίων Παραστατικών Τεχνών”, που καλύπτει περίοδο του ελληνικού και ξένου θεάτρου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Καθώς επίσης περιέχει στο σύνολό της 70.000 περίπου τεκμήρια θεάτρου.

Και η δεύτερη είναι η συλλογή του με θέμα Ο Ευγένιος Ιονέσκο και ο Ρινόκερος, που περιέχει περίπου 2.000 εικαστικές δημιουργίες, αντικείμενα καθώς και σπάνια θεατρικά τεκμήρια.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα “Γιάννης Ιορδανίδης 40 Χρόνια Θέατρο” και Ξενάγηση στην 3d απεικόνιση μέρους του αρχείου.

Παρουσίαση βιβλίου “Σεφαραδίτες 1492-1932”

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στις 18:30 στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, οι Εκδόσεις Καπόν με δωρεάν είσοδο μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Σεφαραδίτες 1492-1932» των Ιακώβ Σιμπή και Κατερίνας Λάμψα.

Θα συνομιλήσουν οι Ιακώβ Σιμπή, ιστορικός, Κατερίνα Λάμψα, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Αριέλλα Ασέρ, ψυχαναλύτρια και Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων ΥΠΑΙΘΑ. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Μίκης Μοδιανό, Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, και η Ραχήλ Μισδραχή Καπόν, εκδότρια.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου. Η Σαβίνα Γιαννάτου θα ερμηνεύσει σεφαραδίτικα τραγούδια.

Απογεύματα με ελληνικά ντοκιμαντέρ – Δωρεάν προβολές στο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου, με τίτλο “Απογεύματα με ελληνικά ντοκιμαντέρ”. Οι δωρεάν προβολές γίνονται στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο, με πρωταγωνιστές επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.

Mykonian Pastoral
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Mykonian Pastoral"

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 (ώρα 18:30) προβάλλεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Mykonian Pastoral” | Ελλάδα | 2022 | Διάρκεια: 61′, σε σενάριο-σκηνοθεσία της Ελιάνας Αμπραβανέλ. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια.

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια άγνωστη πλευρά της Μυκόνου, προβάλλοντας τους συνεχιστές των παραδόσεων μιας άλλης εποχής, που επιβιώνουν στη Μαού, τη μοναδική αγροτική περιοχή στο νησί των Ανέμων. Εκεί, θα συναντήσουμε κάποιους αυθεντικούς Μυκονιάτες, οι οποίοι ως οι τελευταίοι αυτόχθονες ενός από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά στον κόσμο, αναζητούν καταφύγιο από τον τουριστικό κατακλυσμό που απειλεί να τους αφανίσει.

Η ταινία απέσπασε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους καθώς και το Βραβείο Φωτογραφίας (Ζωή Μαντά) στο 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest (2023).

Εγεννήθην εν Σκιάθω: Έκθεση-αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με δωρεάν είσοδο

Η έκθεση «Εγεννήθην εν Σκιάθω» είναι ένα σπονδυλωτό ψυχογραφικό και τοπιογραφικό εικαστικό αφήγημα για τον κορυφαίο των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σκιάθου, και του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, επιμέλειας της ιστορικού τέχνης, Ίριδας Κρητικού και με τη συμμετοχή εβδομήντα πέντε διακεκριμένων εικαστικών από τη Σκιάθο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (4 Μαρτίου 1851 – 3 Ιανουαρίου 1911), ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων», «η κορυφή των κορυφών» κατά τον Κ. Π. Καβάφη είναι ο ιδανικός υμνητής «του ρόδινου νησιού του». Αφού μέσα στα περισσότερα διηγήματά του, τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση στην ελληνική λογοτεχνία, γίνεται συχνή αναφορά στον τόπο του με αποτέλεσμα η Σκιάθος να διαποτίζει το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού του έργου, έτσι που στο πέρασμα του χρόνου, άνθρωπος και νησί τρέπονται σε σώμα κοινό. Είναι η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη και είναι εξίσου ο Παπαδιαμάντης της Σκιάθου…

Η έκθεση μεταφέρεται στην Αθήνα μετά από την Σκιάθο, όπου φιλοξενήθηκε το διάστημα 15 Ιουλίου έως 12 Νοεμβρίου 2023. Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία, Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, Πλ. Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Στο θρυλικό Grand Ballroom… ένα ταξίδι στο χρόνο

Με μια ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία που θα παρασύρει κάθε επισκέπτη σε μια συναρπαστική περιήγηση στο χρόνο, το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, μέλος της Luxury Collection, εγκαινιάζει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τους Always Grand εορτασμούς για την 150η επέτειο αδιάλειπτης λειτουργίας του.

Από την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, η πρωτοποριακή έκθεση “Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience” “προσγειώνεται” στο θρυλικό Grand Ballroom του ξενοδοχείου, επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της Αθήνας για ενάμισι αιώνα. Μέσα από ένα διαδραστικό υπερθέαμα με επίκεντρο τον επισκέπτη, που συνδυάζει εικόνες, ήχους και διηγήσεις, η έκθεση ταξιδεύει στην ιστορία της Μεγάλης Βρεταννίας.

Δημιουργώντας ένα φαντασιακό και πολυδιάστατο περιβάλλον με τη χρήση projection mapping σε πολλαπλές επιφάνειες, ξεκινά γυρνώντας το ρολόι 150 χρόνια πίσω. Με αφετηρία το 1874, έτος ίδρυσης του ξενοδοχείου και μέσα από σπάνια ντοκουμέντα και ξεχωριστά πρωτοσέλιδα εποχής, αναδεικνύεται βήμα-βήμα η εντυπωσιακή πορεία της Μεγάλης Βρεταννίας μέχρι σήμερα, παράλληλα με κομβικές στιγμές της ιστορικής εξέλιξης της χώρας:

Από την πρωταγωνιστική θέση του ξενοδοχείου στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, τη δυναμική του συμβολή στην ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας στη χώρα, την κρίσιμη σχέση του με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στον 5ο όροφο το 1974, τις περίφημες χοροεσπερίδες και πολλές άλλες στιγμές-ορόσημα για την πολιτική, κοινωνική και αστική ζωή της χώρας, η έκθεση “Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience” αφηγείται όλα εκείνα που καθιστούν τη Μεγάλη Βρεταννία, τη ναυαρχίδα της ελληνικής φιλοξενίας, αλλά και ένα σύμβολο της αστικής ζωής της χώρας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών για τα 150 Χρόνια του ξενοδοχείου, με τίτλο “150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand”. Προβολές θα πραγματοποιούνται καθημερινά στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Οι προβολές πραγματοποιούνται ανά μία ώρα ξεκινώντας:
Δευτέρα – Σάββατο από τις 11:00 έως και τις 19:00 τελευταία προβολή 
και τις Κυριακές από τις 11:00 έως και τις 15:00 τελευταία προβολή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα