Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 19 Ιουνίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 19 Ιουνίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Αδριανός Σωτήρης, Νεκρή φύση με κρασί, 2021, λάδι σε καμβά 40Χ42 εκ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΙΜΟΥ

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Παρουσίαση βιβλίου της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ “Από μένα αυτά…”

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου “Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Από μένα Αυτά. Συνομιλίες με τον Μάκη Προβατά και την Έφη Βασιλοπούλου”

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ Eurokinissi

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στις 19:00.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου και Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Επίσης, για το βιβλίο θα μιλήσουν και οι συγγραφείς Μάκης Προβατάς και Έφη Βασιλοπούλου.

Μater et filius: εικαστικοί διάλογοι

Αδριανός Σωτήρης, Νεκρή φύση με κρασί, 2021, λάδι σε καμβά 40Χ42 εκ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΙΜΟΥ

Στην Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση της Μαρίας Κτιστοπούλου και του Αδριανού Σωτήρη, δύο ζωγράφων διαφορετικής γενιάς που συνδέονται μεταξύ τους με σχέση αίματος μητέρας-γιού. Πρόκειται για την αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση: “Mater et filius: εικαστικοί διάλογοι. Μαρία Κτιστοπούλου & Αδριανός Σωτήρης”, με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη.

Το αφήγημα “Mater et filius: εικαστικοί διάλογοι” ξεκινά με την κοινή δημιουργία Graffiti, της Μαρία Κτιστοπούλου και του Αδριανού Σωτήρη. Πρόκειται για ένα φοιτητικό έργο της μητέρας, του 1990, που ολοκλήρωσε ο δεκατριάχρονος τότε Αδριανός με τις gothic εικονογραφικές προτιμήσεις της προεφηβείας.

Ιnfo: Μαρία Κτιστοπούλου και Αδριανός Σωτήρης / 15 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2023 / Επιμέλεια: Λουΐζα Καραπιδάκη / Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, ώρα 20.00.

Το Πασαλιμάνι γεμίζει βιβλία

Το λιμάνι του Πειραιά

Η πιο όμορφη πολιτιστική βόλτα δίπλα στη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι ξεκινάει και περιμένει να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες επισκέπτες της και πάλι, δίνοντας τους την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τον υπέροχο κόσμο του βιβλίου.

Από τις 16 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, καθημερινά από τις 19.00 έως και τις 23.00, το Πασαλιμάνι στον Πειραιά θα είναι γεμάτο περίπτερα, βιβλία, εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

35η Έκθεση Βιβλίου Πειραιά: 16 Ιουνίου – 2 Ιουλίου || 19.00 – 23.00 || Πασαλιμάνι

Έργα του Cameron Jamie στη Bernier/Eliades

Έργο του Cameron Jamie Bernier/Eliades

Η γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Cameron Jamie, την Πέμπτη 25 Μαΐου, 2023, 18:00 – 21:00.

Είναι η πέμπτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην γκαλερί. Ο καλλιτέχνης θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια. Ο Cameron Jamie (γ. 1969, Λος Άντζελες) κατέχει μία ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη εικαστική σκηνή. Η πρακτική του που περιλαμβάνει βίντεο, φωτογραφίες, περφόρμανς, γλυπτά και σχέδια, συχνά περιγράφεται ως μια μορφή ανθρωπολογικής έρευνας που διευρύνει την έννοια της ταυτότητας, αναδεικνύοντας τις αναβιώσεις του μύθου και της φαντασίας στην καθημερινή ζωή και τη λαϊκή κουλτούρα.

Με καταγωγή από τα προάστια του Λος Άντελες, και έντονα επηρεασμένος από τη λαϊκή κουλτούρα της Δυτικής Ακτής, ο Jamie ως ερασιτέχνης καταγραφέας της αστικής κουλτούρας, ερευνά τις τελετουργικές πρακτικές σε περιθωριακές ή υπόγειες κουλτούρες που αποδομούν τις γενικότερες διαδικασίες κανονικοποίησης.

Περισσότερα εδώ…

“Steven Shearer: Sleep, Death’s Own Brother”

Η έκθεση έχει ως αφετηρία το έργο Sleep II (2015), ένα μνημειώδες κολλάζ αποτελούμενο από χιλιάδες εικόνες που έχει βρει ο καλλιτέχνης σε αναζητήσεις του στο διαδίκτυο, όλες τους jpegs, που αναπαριστούν ανθρώπους που κοιμούνται. Το έργο, ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα όπου ισορροπεί το χρώμα, η κλίμακα, η σύνθεση και η θεματική, είναι ένα εκτεταμένο μωσαϊκό που αποτυπώνει μια εκτενή γκάμα καταστάσεων ύπνου, από την ξεκούραση και την ηρεμία, την κωμική ελαφρότητα έως την έκσταση και το εντελώς μακάβριο.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από ένα στίχο από το επικό ποίημα Θεογονία του ποιητή του 8ου αιώνα π.Χ. Ησίοδου (“Επιβλαβής Νύχτα, καλυμμένη σε ένα πέπλο ομίχλης, κουβαλά στην αγκαλιά της τον Ύπνο, τον αδερφό του Θανάτου”), και περιστρέφεται γύρω από αυτή την άβολη εγγύτητα μεταξύ ύπνου και θανάτου, μια επαναλαμβανόμενη ιδέα στο έργο του Shearer.

Σχεδιασμένη γύρω από το σημαντικό αριθμό έργων ζωγραφικής και έργων σε χαρτί του Steven Shearer που ανήκουν στη συλλογή Γιώργου Οικονόμου, η έκθεση Sleep, Death’s Own Brother προτείνει μια σε βάθος προσέγγιση του έργου του καλλιτέχνη, από την ανατρεπτική σκοπιά του άψυχου σώματος, που κάποιες φορές είναι πραγματικά νεκρό, ενώ άλλοτε απλώς μοιάζει νεκρό.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Dieter Roelstraete σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη και την Skarlet Smatana, Διευθύντρια της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου. Μια έκδοση με κείμενα του Roelstraete, του Nicholas Cullinan και της Silvia Montiglio συνοδεύει την έκθεση. Λεωφ. Κηφισίας 80, Μαρούσι. Περισσότερα εδώ…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα