Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Βόλτα σε μουσείο PIXABAY

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων 2023 στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Προβολές animation μικρού μήκους από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, και μια συζήτηση για τα ελληνικά κινούμενα σχέδια σήμερα, θα φιλοξενηθούν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Η εκδήλωση της ASIFA Hellas πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για την International Animation Day (IAD), που διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο από την ASIFA, τη Διεθνή Ένωση Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων.

Στην φετινή γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Κινουμένων Σχεδίων, η ASIFA Hellas, το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων θα προβάλει μια συλλογή από τα καλύτερα διεθνή animation μικρού μήκους των τελευταίων ετών, διεξάγοντας παράλληλα μια ανοιχτή συζήτηση για το ελληνικό animation σήμερα.

Την αφίσα της Διεθνούς Ημέρας Κινουμένων Σχεδίων για το 2023 σχεδίασε και εικονογράφησε ο θρυλικός, Georges Schwizgebel.

Pepper Church Sessions: Alkyone στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου

 Ο Pepper 96.6 παρουσιάζει για 8η χρονιά τα Pepper Church Sessions, τις ατμοσφαιρικές συναυλίες που διοργανώνει στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πρώτο Pepper Church Session της σεζόν, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 20.30, ο Pepper 96.6 υποδέχεται την Alkyone! Η νεαρή ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός γράφει μουσική, βαθιά επηρεασμένη από την εναλλακτική pop, διανθισμένη με παραδοσιακά αλλά και κινηματογραφικά στοιχεία.

Μάλιστα, τον Μάιο του 2023 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της “Exit Sign” και ήδη οι ακροατές του Pepper 96.6 έχουν ξεχωρίσει τη μουσική της και τραγούδια όπως το “Genesis”.

Λέσχη Ανάγνωσης: ”Τέκνο του Θεού”

Τον Οκτώβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης· κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο “Στον Κόρακα”. Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 30/10, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Στη Λέσχη Ανάγνωσης, θα παρευρεθεί ο Παναγιώτης Κεχαγιάς, μεταφραστής του βιβλίου “Τέκνο του Θεού” του Κόρμακ ΜακΚάρθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Δευτέρα 30/10, 18.30-20.30, Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ, Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές, Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

“Νόνικα Γαληνέα: Η Δωρεά”

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Νόνικα Γαληνέα εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα που σπανίως παρουσιάζονταν στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτές τις συνεργασίες, και σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας, το Μέγαρο παρουσιάζει έξι μοναδικά θεατρικά κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, δημιουργίες της βραβευμένης με Όσκαρ Ενδυματολογίας Θεώνης Βαχλιώτη-Όλντριτζ. Τα κοστούμια, μαζί με τα σχέδια που τα ενέπνευσαν, καθώς και αποκλειστικές φωτογραφίες, είναι δωρεά της Νόνικας Γαληνέα στο Μέγαρο, το χώρο που αγάπησε και τίμησε, ορμώμενη από τη στενή συνεργασία και φιλία της με τον Χρήστο Λαμπράκη.

Παράλληλα με τα μοναδικά κοστούμια και σχέδια, η Νόνικα Γαληνέα δώρισε στο Μέγαρο και ένα μεγάλων διαστάσεων πίνακα της εικαστικού Βάνας Ξένου, που κοσμεί τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου.

Ωράριο: Η έκθεση είναι ανοιχτή από 17 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου 2023. Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 18:00.

Επιπλέον, τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος 10:00-20:30 και τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης 10:00-23:00. Περισσότερα εδώ.

Έκθεση γλυπτικής 2023 του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Η έκθεση Γλυπτικής στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας πραγματοποιείται και φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά από 6 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2023.

Στην έκθεση, που έχει ελεύθερο θέμα, θα παρουσιαστούν την χρονιά αυτή 101 γλυπτά μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

Η Έκθεση διοργανώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εφορεία Γλυπτικής και πραγματοποιείται μετά από ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης.

Σε έναν από τους ωραιότερους κήπους της πόλης, η Έκθεση δίνει αφενός την ευκαιρία στους καλλιτέχνες γλύπτες να παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους, να έρθουν  οι ίδιοι και το έργο τους σε επαφή με τους θεατές, σε εποχές που αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο, καθώς μεγάλο μέρος της τέχνης εκχωρείται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αφετέρου, παρέχει την δυνατότητα σε ευρύτερο κοινό να προσεγγίσει τη γλυπτική στην λειτουργία της, αισθητική, παιδευτική και ψυχαγωγική, στον χώρο στον οποίο ανήκει -το φυσικό περιβάλλον-, όταν μάλιστα οι απόπειρες αισθητικής παρέμβασης και δράσης στον δημόσιο χώρο γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες με την πάγια άρνηση της Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία για διάθεση του 1% της δαπάνης των δημοσίων κτιρίων για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων.

Η έκθεση, όπως και όλες οι δραστηριότητες και καλλιτεχνικές δράσεις του φορέα, έχει ελεύθερη είσοδο, ενώ στη διάθεση του κοινού είναι ο κατάλογος με  φωτογραφίες των έργων και βιογραφικά στοιχεία των καλλιτεχνών, πρόσκληση και αφίσα, που διανέμονται δωρεάν.

Παράλληλα, γίνονται περιοδικές ξεναγήσεις από μέλη καλλιτέχνες. Επισήμανση: Τον Νοέμβριο οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου αλλάζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα